Esitetty ydinvoimalalogiikka; ei, ei voi ymmärtää

Posted on Updated on

Hallitus päättää huomenna ydinvoimaluvista Fennovoima/ Rosatomille ja TVO:lle. Nyt olisi puoluekumppaneideni, pääministeri Stubbin ja ministeri Vapaavuoren otettava aikalisä. Asiassa on niin monta riskiä etteivät ne yhteen blogikirjoitukseen mahdu.

Ensinnäkin, vaikka kotimainen vähimmäisosuus olisi asetettu 60 prosenttiin, kuka sijoittaja haluaa sijoittaa hankkeeseen, jossa tuetaan epädemokraattisia keinoja käyttävän ja naapurimaitaan kiristävän (tai jopa valloittavan) hallinnon hanketta; naapurimaan, joka sitäpaitsi on EU:n pakotteiden kohteena monella muulla saralla? Ei ole mitään takeita että nykyisessä poliittisessa tilanteessa varoja saadaan kokoon yritysmaailmasta.

Toiseksi, mikäli 60 prosenttia saadaan kokoon, mitä takeita on, että enemmistö pysyy nk. kotimaisessa omistuksessa? Jos joku 60 prosentin omistajista myy myöhemmin Rosatomille omistustaan, mitä keinoja Suomen valtiolla on estää kauppa? Ja mikä painostus silloin alkaisi kun tuonaikainen hallitus yrittäisi kaupat estää?

Kolmanneksi, vaikka jollain keinolla 60 prosenttia pysyisikin EU/suomalaisessa omistuksessa, miten nuo kunnat, eläkerahastot ja muut pikkuomistajat pystyvät vastustamaan jos tuo vähemmistöosakas, takanaan suurvallan hallitus, ryhtyy kiristämään esimerkiksi uhkaamalla toimitusten tai rakentamisen viivästymisellä?

Asia erikseen, eikä ihan vähäinen seikka, on että jos tarkoituksena on ollut lisätä omavaraisuutta energiasta, eihän se lisäänny pennin vertaa, jos ydinvoiman toimittaja, rakentaja ja huolto on naapurimaasta, josta sitä omavaraisuutta piti lisätä.

Ja lisäksi, onko todella niin, että yhtenä päivänä olemme mukana hyväksymässä pakotteita johtuen Krimin valtaamisesta ja itä-Ukrainan epävakauttamisesta, ja toisena päivänä ojennamme kumartaen maaperäämme ja energiahuoltoamme: ’Tervetuloa, kyllä me luotamme sanaanne!’

Olen pahoillani puoluetoverit, mutta en ymmärrä mikä pakko teillä – tai meillä – on nyt hyväksyä tämä asia eteenpäin tällaisenaan. Kaikki seikat viittaavat siihen, ettei ole Suomen kansallisten intressien mukaista hyväksyä lupaa ydinvoimalalle, jossa omistajana, toimittajana ja rakentajana on Venäjän nykyisen hallituksen kontrollissa oleva Rosatom.