Kuka Nina?

Vuonna 2022

Vuodesta 2018 vuoteen 2022 työtehtäväni oli Genevessä sijaitsevassa sotarikoksiin keskittyvässä asiantuntijajärjestössä nimeltään Justice Rapid Response. Suomen kotipaikkani on Helsingin Paloheinä. Harrastuksenani on luova kirjoittaminen. Koulutukseni on valtiotieteiden maisteri (politices magister) Åbo Akademista vuodelta 1993.

Kuka Nina?

Kansainvälisen kriisinhallinnan ja ihmisoikeuksien asiantuntija yli 25 vuoden kokemuksella eri puolilla maailmaa. Vuodesta 2018 toiminnanjohtaja Justice Rapid Response-järjestössä, joka keskittyy sotarikoksien ja vakavien ihmisoikeusloukkauksien tutkintaan. Järjestön päämaja sijaitsee Genevessä. http://www.justicerapidresponse.org

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Skopjen kenttäoperaation päällikkö syyskuusta 2015 huhtikuuhun 2018. Vuosina 2012 – 2015 Ety-järjestön Bosnia-Hertsegovina -operaation varapäällikkö, toimipaikkana Sarajevo (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö, eli OSCE). Kokoomuspoliitikko, 2009-2012 kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen ja kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja Helsingissä. Valtiotieteiden maisterin tutkinto (Politices magister) Åbo Akademista 1993, pääaineena kansainvälinen oikeus, sivuaineena kansantaloustiede ja talousmaantiede.

Musiikin ammattitutkinto, pääaineena musiikkiteknologia, koulutuskeskus Salpauksessa Orimattilassa joulukuussa 2012. Asuu vakituisesti Helsingin Paloheinässä Leia-koiran kanssa, mökkeilee Hirvensalmella ja on kotoisin Kymenlaakson Utista.

Harrastukset

nina ja foni

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on minulle tärkeä ja rentouttava harrastus. Olen opetellut sienestämään ja marjastaminen on ihanaa. Harrastuksiani ovat mökkeily ja puutarhanhoito. En olisi nuorempana voinut kuvitella itseäni kaivamassa kukka- ja salaattipenkkejä, mutta näkemykset näköjään muuttuvat. Puutarhassa puuhailu on mitä rentouttavin harrastus, suosittelen kaikille!

Kotini on Paloheinässä vehreissä maisemissa. Olen eläinrakas, Sarajevosta kotiini muutti löytökoira prinsessa Leia ja kissaystävykset Tommi ja Annika, jotka asuvat nykyisin äitini luona Myllykoskella. Aiempia eläinystäviäni ovat novascotiannoutaja Tuuli, joka tuli kotiini vuonna 2002 ja eli lähes 14-vuotiaaksi, sekä Balkanin löytökoirat Lotta, Luka, Max, Raksu, Hilla, Lucy, Maya ja Alli, joilla kaikilla on nykyään omat kivat kodit. Nautin kovasti ulkoilusta ja pihatöistä sekä Paloheinässä että mökilläni Hirvensalmella.

nina ja tuuli    nina ja chamonix   leia pentu

Harrastan liikkumista eri muodoissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Joogaa harjoitan välillä ohjatusti, usein itsekseni kotona. Talvilajinani ovat laskettelu ja murtsikkahiihto.

Opinnot

Valtiotieteen opinnot olivat minulle itsestäänselvä valinta, mutta ensimmäisellä pyrkimisellä vuonna 1984 en päässytkään Helsingin valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Hyvällä todistuksella ja Porvoon Svenska Folkakademissa petraamalla ruotsinkielellä pääsin kuitenkin vuonna 1985 Åbo Akademihin lukemaan valtiotiedettä. Suunnitelmissa oli pyrkiä uudelleen Helsinkiin seuraavana vuonna, mutta loppujen lopuksi viihdyin Turussa niin hyvin, että lähdin sieltä vasta keväällä 1993.

Nina opiskelija

Turussa hauskinta olivat opiskelijariennot. Atiivisimmin olin mukana Axelbandet-teekkariorkesterissa. Musiikkiharrastus on aina ollut tärkeä osa elämääni, vuosien klassisen huilun soitosta vaihdoin ensin tenorisaksofoniin, sitten alttosaksofoniin. Olin mukana myös Florakören kuorossa, mutta Axelbandetin hulvaton meininki vei mukanaan konserttimatkoineen, soittokeikkoineen ja opiskelijajuhlineen. Axelbandet soitti big band-tyylistä musiikkia opiskelijaorkesterin rennolla otteella.

Opiskelija-aikanani ansaitsin opinto- ja matkarahoja tarjoilijana Turussa ja Ruotsin-laivoilla. Olen tarjoillut sekä Silja Linen että Viking Linen useilla linjoilla niin baarissa, seisovassa pöydässä kuin ravintoloissa. Laivatarjoilijan työt eivät olleet kaikista kevyimpiä, mutta niitä oli tarjolla aina kun rahapula iski ja opiskelijalle palkka oli runsas. Matkustelin myös paljon lähinnä interreilaamalla. Saatoin lähteä usein matkalle ympäri Eurooppaa jopa itsekseni. Vuonna 1990 matkustimme opiskelukaverin kanssa Siperian halki junalla Kiinaan, jossa reppumatkailimme useiden viikkojen ajan.

nina kiinassa

Lopulta oli pakko satsata opintoihin toden teolla, sillä aikaa oli jo vierähtänyt. Valmistuin valtiotieteiden maisteriksi (Politices magister) Åbo Akademista vuoden 1993 keväällä.

Koti

Olen kotoisin Valkealasta Utista kylästä. Perheeni oli perin tavallinen, isäni ammatiltaan toimiupseeri ja äitini osuuskaupan myymälänhoitaja. Erikoisempaa lienee ollut se, että vaikka olin perheen ainoa lapsi, kasvoin 8-vuotiaasta lähtien kahden kasvattisisaren kanssa. Itse koin asian normaalina, minulla olikin siis kaksi siskoa, enkä muutenkaan ajatellut että tilanteessa olisi jotain erikoista. En ole myöskään varma, olisiko minusta tullut erilainen ihminen mikäli olisin kasvanut ainoana lapsena. Oma taustani on kuitenkin saanut minut vakuuttuneeksi siitä, mikä merkitys perheen tuella ja kannustuksella on lapsen kehitykselle ja tulevaisuudelle. Olemme vieläkin tekemisissä sisarteni kanssa kuten biologiset siskot ainakin.

Menin kouluun kuusivuotiaana, kun äidin sanojen mukaan en suostunut enää menemään päivähoitopaikkaan vanhempieni ollessa töissä.

Nina 6v ja äiti

Pidin aina koulusta, etenkin kielistä ja historiasta. Teini-ikäisenä päätin, että minusta tulee joko diplomaatti tai poliitikko. Vaihtoehtoisina toiveammatteina häämöttivät arkkitehti tai ammattihuilisti, mutta innostus molempiin hävisi vähitellen. En tainnut olla tarpeeksi motivoitunut tai lahjakas näille aloille. Onneksi kansainvälisestä työstä tuli oma alani, ja tulikin siis jonkinlainen diplomaatin ja poliitikon yhdistelmä!