7: Viha ei ole ratkaisu

Posted on Updated on

Viha on inhimillistä. Vihaa syntyy ahdistuksesta ja voimattomuudesta. Mutta vihaa syntyy myös vihan helppouden ylivertaisuudesta ja vihan vastustamattomasta vetovoimasta, jota kaikki meistä joskus tuntevat.

Aamulehden Matti Kuusela kirjoitti eilen vihasta. Symppaan hänen ajatuksiaan. http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Vaalit/1194674174480/artikkeli/puheenaihe+suomi+on+taynna+vihaa.html

Nyt jotkut poliitikoiksi pyrkivät vihaavat, kerskuvat vihallaan, ja kutsuvat mahdollisia äänestäjiään vihaamaan: Tulkaa mukaan vihaamaan niin Suomi on parempi paikka!

Kertokaa minulle yksi maa, joka on menestynyt maailmalla vihan avulla. Näyttäkää minulle yksi kansa, joka voi hyvin ja menestyy sillä, että kansalaiset pistetään vihaamaan, haukkumaan ja nöyryyttämään toisiaan.

Totta kai, turhautuminen on inhimillistä. Niin on viha ja raivokin. Nehän ovat jopa primitiivisiä reaktioita. Joskus hetkellisestä raivosta purkautuu energiaa asioiden muuttamiseen. Siis silloin, kun energia pistetään asioiden muuttamiseen, eikä toisia ihmisiä kohtaan. Nyt vaalien alla turhaumia puretaan väkivaltaisesti vaalimateriaaliin tai jopa ihmisiin. Vaalimateriaali ja vaalikioskit ovat meidän kaikkien yhteistä omaisuuttaa, koska vapaa poliittinen kampanjointi on demokratian ja sananvapauden perusedellytys.

Joidenkin mielestä asiat Suomessa ovat surkeasti, surkeammin kuin koskaan ennen. Mutta tarpeeksi vanhat meistä, muistellaanpa vaikka 1970-lukua, tai 1960-lukua. Elintaso lienee tuolloin kuitenkin ollut hieman matalampi useimmilla meistä, puhumattakaan vanhemmistamme? Tai muistellaanpa 1990-luvun lamaa: työttömyys oli 19 %, bruttokansantuote laski 13 %, oli yksityistalouksien velkaantumiset, yritysten konkurssit. Vuoden 2009 lama saatiin hoidettua niin paljon paremmin.

Meillä on Suomessa paljon korjattavaa ja hoidettavaa: vanhusten hoiva-asiat, nuorten työllistäminen, köyhien lapsiperheiden lasten yhdenvertaiset mahdollisuudet opetukseen ja hyvään elämään, pienituloisten yksinasuvien elintaso. Ja tietysti talouden tila ja verorahojen kerääminen ja hyvinvointipalvelujen pelastaminen.

Mitään näistä ongelmista ei ratkaista vihalla. Viha on ehkä inhimillistä, mutta se ei ole ratkaisu oikeastaan yhtään mihinkään.