15: Ne Hornetit

Posted on Updated on

Niin että mitenkäs ne Hornetit? Miksi Suomi ei ole mukana YK:valtuuttamassa Libyan lentokiellon valvomisessa?

Sitten edellisen Libya-postaukseni olen saanut tietoa, että kyseinen operaatio on sellainen, joihin Suomen Horneteilla olisi ollut kapasiteettia ja miehillä osaamista. Lisäksi Nato-yhteensopivuus on olemassa, koneet ovat harjoitelleet EU:n muiden joukkojen kanssa, vastikään Espanjassakin.

Minusta asiassa oli ja on yhä mahdollista tehdä päätös joko puolesta tai vastaan, kumpikin hyvin perustein. Operaatioon osallistumista mielestäni kyllä puoltaisivat monet seikat: operaatio on YK:n valtuuttama, Suomella on siihen osaamista, olisimme mukana yhteisrintamassa Nato-yhteensoveltuvien joukkojen kanssa, se olisi hyvää harjoitusta Naton ilmaoperaatioihin, esimerkiksi juuri siviilien suojelu- tai rauhaanpakottamistoimissa.

Presidentti Ahtisaari sanoi, ettei kahden koneen lähettämisessä suureen operaatioon ole mitään järkeä.

Toisaalta kuitenkin, Suomi osallistuu Somalian rannikon ja Adeninlahden turvaamisen operaatioon merirosvousta vastaan ensimmäistä kertaa merivoimien avulla. Paikalle on lähetetty yksi suomalainen alus, Miinalaiva Pohjanmaa, joka on osa Atalantan kerrallaan noin 6-10 aluksen operaatiota, ja noin 26 maan osallistumista operaatioon eri tavoin.

Erona operaatioissa on tietenkin se, että Atalanta on EU:n vetämä operaatio YK:n valtuuttamana, kun taas Libyassa johtoroolia ei ottanut EU, vaan ensin oma-aloitteisesti Ranska ja sitten Nato.

Toki voidaan pitää kiinni päätöksestä, että juuri tähän operaatioon ei nyt tarvitse mennä mukaan ja että juuri sinne ei Suomen kahta konetta niin kipeästi tarvita.

Minusta kannattaisi jättää ovi auki sille, että seuraavassa samankaltaisessa tilanteessa asiaa voitaisiin harkita, haluaahan Suomi olla aktiivinen toimija kriisinhallintaoperaatioissa tulevaisuudessa, vaikka suuriin kokonaisuuksiin verrattuna suhteellisesti pienehköillä panoksilla. Siksi kyse on nyt myös laajempaan periaatteeseen liittyvästä päätöksestä, eikä vain yksittäisestä päätöksestä kahden Hornetin osalta.

2 thoughts on “15: Ne Hornetit

  Marilla said:
  5.4.2011 07:44

  Samaa mieltä. Suomalaisia koneita ei ole tarkoitettu sotimaan muissa maissa. MUTTA tässä on kyse YK:n valtuuttamasta operaatiosta.

  Erona muuten meillä ja Ruotsilla on: heidän puolustuspolitiikkansa ykkösprioriteetti on konfliktien estäminen Ruotsin ulkopuolella. Tämä selittänee heidän aktiivisen lähdön Libyaan.

  Juhani Heikkinen said:
  5.4.2011 10:02

  Hyvä Nina,

  Luin mielenkiinnolla kannanottosi ”Ne Hornetit”. Olisin toivonut vähintäin saman-
  sisältöistä puluetoveriltasi puolustusministeriltä. Hänen lausuntonsa Hornetien
  lähettämisestä Libyaan oli mielestäni ”pelkkää vaalipolitiikkaa” ilman tosiasioita,
  kun samaan aikaan voi lukea Ilmavoimien kotisivuilta/Kansainvälinen toiminta
  aivan päinvastaista tietoa. Kun tiedän varsin hyvin kuinka erinomaisesti suoma-
  laiset lentäjät on koulutettu kansainvälisiin projekteihin, on todella vahinko, että
  osaamista vaikkapa vain kahdella koneella ei saatu testata käytännössä.
  Tätä samaa pohtii suuri joukko lentäjäveljiä täällä Espanjassa .
  (www.aurinkolaivue.com)
  Taisit saada tänään uuden äänestäjän.
  Menestystä vaaleissa ja kaikkea hyvää elämässäsi!

Kommentointi on suljettu.