14: Viisas homo sapiens huolehtii eläimistäkin

Posted on Updated on

Koira on ihmisen paras ystävä. Viime päivinä olen lukenut kahden koiran ihmepelastumisesta, toinen Japanin tsunamista kolmen viikon rojukasalla kellumisen jälkeen, toinen kaivononkalosta kymmenen päivän kateissa olon jälkeen. Kun maailman ja politiikan huolet ahdistavat, tarinat ihmisen parhaasta ystävästä kummasti lämmittävät mieltä.

Olen ollut koiranomistaja yli kahdeksan vuotta. 8,5-vuotias novascotiannoutajakoirani Tuuli on välillä ihana, välillä äärimmäisen raivostuttava itsepäisyydessään ja päähänpinttymissään. Kaikki koiranomistajat tietävät, että koirat ovat kukin omia persooniaan, erilaisia omine luonteenpiirteineen.

Koiraan liittyy myös poliittisia päätöksiä. Kannetaanko koiraveroa ja jos miksi. Minusta Helsingin koiraveron voisi poistaa, eihän eri lajien harrastajiltakaan peritä erillistä veroa harrastuspaikkojen ylläpitämiseksi, kuten usein koiraveroa on perusteltu käytettävän koirapuistoihin. Se, sekä katujen puhtaanapito ja koirankakat lienevät myös eräänlainen kestoaihe, mutta nämä ovat kuntavaalien asioita.

Eduskunnan päätäntävaltaan sen sijaan kuuluu eläintensuojelusta säätäminen. Eläinsuojelulakiahan on muutettu niin, että törkeistä eläinsuojelurikoksista voidaan tuomita neljäksi vuodeksi vankeuteen, aiemman kahden vuoden sijaan. Vähintään määräaikainen eläintenpitokielto voidaan myös langettaa ja eläintenpitokiellot merkitään valtakunnalliseen rekisteriin.

Viime aikoina onkin langetettu sakko- ja ehdollisen vankeuden tuomioita ja eläintenpitokieltoa esiin tulleissa rikoksissa. Se on hyvä. Mutta huonoa on se, että liian monta eläintensuojelurikosta tapahtuu yhä. Ja ihan turhaan, sillä mikään, ei siis mikään oikeuta eläinten kaltoin kohteluun.

Maatalousministeri Anttilan toimet nykyisessä hallituksessa ovat minusta osoittaneet uskomatonta piittaamattomuutta yhdestä keskeisestä yhteiskunnan alasta: eläinten hyvinvoinnista. Sikatiloilta salaa kuvatut filmit ja eläinlääkärien uhkailu tiloilla on osoittanut, että eläinhyvinvoinnin valvonta pettää pahasti. Turkistarhoilta tulleet filmit samoin. Turkistuottajat ovat näiden filmien perusteella nyt määränneet joitakin tiloja menettämään lupansa. Kyse on poikkeustapauksista, kuuluu vastaus, pääosin asiat ovat hyvin. Liian monta poikkeustapausta on jo malli. Tämän mallin tultua säännöksi, olen alkanut ajatella, että tarvitaanko turkistarhausta ollenkaan, varsinkin kun eläinten hyvinvoinnin takaamine tuntuu olevan mahdoton tehtävä.

Norppien pesintä ja verkkokalastuksen kielto tiettyyn aikaan olisi helppo ja hyvä ratkaisu sille, että kuutit eivät huku verkkoihin. Mutta sekin päätös on ollut nihkeää. Monet mökkiläiset varmasti ymmärtävät asian. Mutta ei Keskustapuolueen maatalousministeri.

Voisiko meillä seuraavassa hallituksessa olla mukana ministeri, jonka yhtenä tehtävänä olisi aidosti eläinten hyvinvoinnin parantaminen Suomessa? En nyt tarkoita mitään lemmikkieläinministeriä, mutta vaikka näiden eläinasioiden liittäminen sellaisen ministerin toimivaltaan , jota asia oikeasti kiinnostaa.

Homo sapiens on varmasti tarpeeksi viisas pystyäkseen kantamaan moraalista vastuuta muista, määräntävallassaan olevista lajeistakin ja kohtelemaan niitä inhimillisesti.