Informaatio vallan välineenä

Posted on Updated on

Taitava vallankäyttäjä käyttää informaatiota työvälineenään. Diplomatiassa näin on tehty iät ja ajat. Sillä, mitä kerrotaan tai ei kerrota, tai miten kerrotaan on merkitystä sekä politiikassa että diplomatiassa.
Myös lähettien käyttäminen on tavanomaista. Valtioiden korkea-arvoisimmat päättäjät voivat lähettää viestejä eri tahojen kautta, tahoille, joille he eivät suoraan voi samoista asioista kertoa.

Maailman mahtavimmat johtajat käyttävät sekä epävirallisia että virallisia lähettejä. Virallisten lähettien viestit ovat niitä, jotka voidaan allekirjoittaa julkisuudessakin milloin vain. Epävirallisten lähettien viestit on tarkoitettu joko vastaanottajaa hyödyttämään, tai sitten kertomaan viestin lähettäjän intentioista, aikomuksista. Epävirallisten lähettien viestit voi myös olla tarkoitettu disinformaatioksi ja sekoittamaan vastaanottavan tahon käsitystä tilanteesta.

Tasavallan presidentti Halonen sanoi, ettei hän käytä lähettejä. Voi tietenkin olla, että presidentti ei voi kertoa julki, että juuri hän halusi lähettää USA:lle tietoa siitä, mikä on Venäjän ylimmän johon mielentila tuolloin, hänen näkemyksensä mukaan. Ja voi olla, että Lipponen ihan oma-aloitteisesti asiasta kertoi amerikkalaisille. Itse asiassa koko lähetett, ja nyt julkitullut viesti ei edes ollut kovin ihmeellinen tahi sellainen, josta Yhdysvaltojen ulkoasiainhallinnolla ei olisi ollut hajua muutoinkin.

Joka tapauksessa, lähettejä, luotettuja sellaisia, kannattaa käyttää, ainakin jos haluaa vaikuttaa eri tahoihin.

Sama pätee politiikassa joka päivä. Kansalaisen medialukutaidon kiitettävään arvosanan saamiseen kuuluu ymmärrys siitä, että se, mitä politiikko sanoaa mediassa on monesti paljon enemmän kuin vain poliitikon näkemys. Se on usein myös viesti moneen suuntaan: kilpailijalle, äänestäjälle, tai taholle, jonka poliitikko pian ottaa kohteekseen. Tai medialle, joka pahimmassa tapauksessa kulkee pässinä kyseisen henkilön narussa. Bää bää, ’ai haluat sanoa noin, kyllä kyllä, me raportoimme ilman kritiikkiä’! Näinhän on käynyt ainakin Timo Soinin tapauksessa.

En viitsi tässä tulkata poliitikkojen viime aikaisia lausahduksia, tai kaivaa esiin kaikkia niihin liittyviä analyysejä. Se menisi aivan liian suorasukaiseksi puheeksi, jopa minulta. Mutta, kryptisesti, kehotan kansalaisia tulkitsemaan viestejä poliitikoilta: mitä he tarkoittavat, kenelle – ja mikä on piiloviesti kaiken takana, ja kenelle.

2 thoughts on “Informaatio vallan välineenä

  Marilla said:
  8.2.2011 09:54

  Nythän onkin alettu sitten spekuloida, että Lipponen oli juuri sitä, mistä Halonen hänen kiisti olevan; lähetti … 🙂

  Politiikassa harvoin on niin suoria syy-seuraussuhteita, että niitä olisi mitenkään helppo avata. Sekin on tiettyä medialukutaitoa, että osaisi karsia liian helpot yleistykset pois nykyelämään mahdottomina.

  Harri Rautiainen said:
  10.2.2011 02:12

  Kokoomuksen Verkkouutiset Lipposen puolustajana:
  http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/lipponengate-1

Kommentointi on suljettu.