Vihreää etupolitiikkaa

Posted on Updated on

Helsingin Vallilanlaaksoon pitkään suunniteltu joukkoliikennekatu on vastatuulessa. Kyseessä on katu, jonka tarkoituksena on edistää julkista poikittaisliikennettä Helsingissä, jota pitkin tiedelinja voisi mennä nopeammin ja suoremmin yliopistolta Viikistä Otaniemeen; katu, jonne poikittaisia bussilinjoja voisi siirtyä muilta ruuhkaisilta kaduilta, ja jota pitkin olisi suorempi yhteys Pasilaan ja junille. Katu sijoitettaisiin jo olemassa olevaan linjaukseen käytöstä poistuvan junaradan paikalle.

Nyt yllättäen vihreät eivät joukkoliikennekatua haluakaan, vaan sen sijaan pyrkivät muuttamaan linjan vain ratikan kuljettavaksi. Miksi ihmeessä? Miksi rajoittaa joukkoliikenneväylä yhteen ja rajoitetulla linjalla kulkevaan kulkuneuvoon?

Vihreät väittävät, että bussi-ratikka-katu on liian massiivinen Vallilan siirtolapuutarhan ja Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan välille. Fakta kuitenkin on, että katu bussilinjan kanssa olisi vain metrin leveämpi kuin pelkkä ratikkalinja.

On lausuttu myös syy, ettei katua voi aivan varmasti pitää henkilöauto-vapaana. Outoa, sillä tällä bussien yksinoikeuden mahdollistamisella perustellaan bussikaistat muualla päin Helsinkiä, ja monia bussikaistoja onkin hyvällä menestykseksellä pidetty autovapaana. Pitääkö tämä argumentti muistaa sitten muuallakin?

Vihreiden hurskas toive on myös, että koska kadusta tulisi vain ratikoiden väylä, näiden saamista sinne tulisi nopeuttaa. Käytännössä ratikka ei alueelle tule ennen kuin pitkälti 2020 puolella, sillä ratikkalinjan yhteys olisi Kalasatamaan, jossa taas ei asu tarpeeksi väkeä tai toimi liikkeitä ennen kuin ehkä joskus tuolloin.

Vihreiden joukkoliikennekaistan vastustus taitaa tosiasiassa johtua oman kannattajakuntansa etujen ajamisesta sekä joukkoliikenteen että Helsingin laajemman asukaskunnan sijaan. Vallila on vihreiden kannatusaluetta. Kukapa vihreä vallilalainen puistoulkoilija tai siirtolapuutarhan palstanpitäjä ei mieluummin haluaisi puistoaan ilman ikävästi näkyviä busseja, vaikka ne olisivatkin muiden asuinalueiden asukkaiden elämää helpottavia liikenneyhteyksiä.

Vihreiden mielestä ratikka alueella voidaan juuri ja juuri sallia, sitten kun ja jos se joskus tulee. Sillä voi sitten sutjakasti hurauttaa vaikka sinne Kalasataman ostoksille vuonna 2024.

Vihreät kannattavat julkista liikennettä aina silloin kun se heille sopii eikä liikaa haittaa heidän itsellensä luomaa vihreää cityidylliä keskellä urbaania metropolia.