Finlandia suomalaisille, vai teokselle?

Posted on Updated on

Finlandia-palkinnon ehdokkaista yritetään synnyttää kohua, kun yksi nimitetyistä kirjailijoista ei olekaan Suomen kansalainen. Raati teki oikean päätöksen, vaikka kenties rikkoi jotain sääntöpykälää. On korkea aika Finlandia-palkintoinstituutiollekin huomata, ettei kulttuuri tai taide ole kansalaisuudesta kiinni.

Palkinnon sääntöjä voisi viilata niin, että ehdolla voivat olla teokset, jotka on kirjoitetty Suomen kansalliskielillä, joita ovat suomi ja ruotsi. Ja kenties myös vähemmistökielillä, kuten saamenkieli, romanikieli ja karjalankieli. Tekijän kansallisuudella ei olisi väliä. Kuten kiistan kohteena oleva kirjailija toteaa, sarjassa kilpailee hänen kirjansa, ei hän ja hänen kansalaisuutensa henkilönä.

Kulttuurimme harjoittajien määrä on aivan liian pieni, jotta meidän olisi varaa rajata siitä kannustamista kansalaisuuden perusteella.