Enronin nousu ja tuho näyttämöllä

Posted on

Kävin katsomassa Helsingin kaupunginteatterin Enron-näytelmän sen ensi-illassa. Näytelmä kertoo tositarinan 1990- ja 2000-luvun ahneudesta, osakejärjestelmien heikoista kohdista ja historian suurimmasta konkurssista.

Enron energiajätti teki kauppaa paitsi energialla, mutta spekuloi myös ilmalla. Tärkeintä olivat markkinoiden odotukset pörssiyrityksen tulevista tuloksista ja luottamus sen potentiaaliin. Ongelmana on se, että toimijoina eivät sittenkään ole mekaaniset markkinat – vaan ihmiset, joiden maailmankuva on vääristynyt oman edun tavoittelun välineeksi.

Enron näytti suurennuslasin läpi, miten ihmiset antoivat väärää tietoa, keinottelivat ja suoraan sanottuna valehtelivat Enronin varsinaisista saavutuksista ja sen potentiaalista. Velat kätkettiin erillisiin yrityksiin. Niiden yritysten mätä sisusta piilotettiin ketjutetun omistajuuden taakse kauas pois analyytikkojen näkyvistä. Pörssi, jossa yritysten arvo nousee tai laskee teoriassa yritysten aidon potentiaalin sanelemana, peilasi sekin vain ihmisten, analyytikkojen näkemyksiä: ja nämä ihmiset vaikuttuivat markkinamiehen luomasta illuusiosta ja pönkittivät Enronin osakkeet hurjaan nousuun.

Mainio markkinamies ja toimitusjohtaja Jeffrey Skilling möi maailman mahtavimmille pörssianalyytikoille näiden haluaman sankaritarinan: hän oli maailman innovatiivisin mies ja hänen yrityksensä Enron maailman innovatiivisin yritys. Kekseliäs talousjohtaja Andrew Fastow kehitti velkojen piilottamissuunnitelman. Kenneth Lay oli hallituksen puheenjohtajana kiinnostunut lähinnä golfin pelaamisesta presidentin kanssa. Liuta tilintarkastajia ja lakimiehiä siunasi rakennelmat näennäisen itsenäisesti mutta tosiasiassa pässeinä narussa.

Näytelmä antoi perusoppitunnin pörssimaailman toiminnasta ja sudenkuopista. Se toimi ihan hyvin näyttämöllä, vaikka talousaiheen muokkaaminen näyttämölle on haastavaa. Loppu näyttää, miten konnat jäivät kiinni ja saivat tuomionsa, kuten oikeassa elämässä. Jeff Skilling sai yli 20 vuoden vankeustuomion. Kenneth Lay sai sydänkohtauksen ja kuoli. Sen sijaan Andrew Fastow vapautunee ensi vuonna.

Ennen kuplan puhkeamista Skilling ja Fastow ennättivät myymään osakkeitaan hyvillä hinnoilla. Missähän heidän käärimät kymmenien tai satojen miljoonien osakevoitot odottavat vankilasta vapautuvia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s