Marttyyrien valtakunta

Posted on

Suomen uusin fashionilmiö on marttyyrius. Ketä enää kiinnostavat sankarihahmot, kun media ryntäilee marttyyritarinoiden perässä, ja nettikansa rakastaa niitä. Aidosti marginaalisten vähemmistöjen sijaan uusien marttyyritarinoiden hahmoina seikkailevatkin politiikan ikiliikkujat tai eliittiä edustavat johtohenkilöt.

Minut häädettiiin ulos! itkee perussuomalaisten pitkäaikainen kansanedustaja, kun hän ei päässyt juuri siihen ryhmäkokoukseen kansainvälisessä kokouksessa, jonne hän oli itse itsensä nimittänyt. Minuakin on kiusattu! valittaa Keskustan junttapolitiikan velho aiemmasta urastaan, kun häntä kritisoivat puolueen jäsenet eivät tyytyneet sanomaan asioita hänen ollessaan kokoushuoneen ulkopuolella vaan ihan suoraankin sanoivat hänen paikalla ollessaan. Suomen pankkiin yhteen valtionhallinnon kovapalkkaisimpiin ja arvostetuimpiin tehtäviin nimitetty naisihminen oli tarpeeksi empansipoitunut maalaillakseen lehtihaastattelussa työpaikallaan kokemastaan kiusaamisesta, muttei kuitenkaan saanut kysyttäessäkään tarkennettua mistä oikeasti oli kyse.

Kiusaaminen on vakavasti otettava ilmiö. Sekä koulukiusaaminen että työpaikkakiusaaminen tuottavat uhrille  huonoa mieltä, alemmuuden tunnetta, jopa psyykkisiä ongelmia. Kiusaaminen hapattaa usein ilmapiirin myös muilta, tulee omituinen ikävä tunne siitä, että jotain on väärin.

Kiusaamisen tuntemus on aina henkilökohtainen. Jos joku tuntee itsensä kiusatuksi, voi hyvin olla, ja on todennäköistäkin, että asia näin on. Kenties Suomen Pankin naisjohtaja oli kiusattu, mutta odottaisin tuollaisiin korkeisiin tehtäviin nimetyiltä naisilta emansipaatiota ja rohkeutta viedä asiaa eteenpäin, jos kiusaamista on tapahtunut.

Joissakin tapauksissa tuntuu, että kyse on jostain muusta. Marttyyrin sädekehästä on hyötyä.

Yllämainittu keskustavelho on yleensä ennemminkin koettu olevan kiusaajana kuin kiusattun tilanteessa. Epäilys herääkin, että hän nyt haluaaa marttyyrin sädekehää, sillä eduskuntavaalit häämöttävät.

Perussuomalaisten koko puolueen linja ja vaalikampanja taas perustuvat marttyyriudelle: MEITÄ ei oteta vakavasti! MEITÄ ei päästetä mukaan keskustaryhmän kokoukseen. MEITÄ ei kuunnella! ME emme ole kutsuttuna eliitin kahvipöytiin! Ja TAAS juuri MEITÄ kohdellaan näin vain koska olemme perussuomalaisia!

Persut ovat löytäneet päivän trendin ja hyödyntävät sitä täysillä. Media on heille narussa kulkeva hyödyllinen hölmö, joka kirjoittaa täsmälleen mitä perussuomalaiset sille syöttävät. Kun asia on puettuna marttyyrin sädekehään, mikä toimittaja voisi vastustaa kiusausta tehdä asiasta otsikkoa. Varsinkin kun poliitikkojen lisäksi median toinen keskeinen tiedonlähde on nettikeskustelu, joka on helppo lietsoa raivoon muutamalla oikein valitulla marttyyritarinalla. Nettikansa viis veisaa aidoisti kiusatuista, kun he seuraavat itsenimitettyjen marttyyrien sädekehiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s