Sekaisin Marista – tai sitten ei

Posted on

Politiikassa on käännetty uusi lehti, Suomi on saanut toisen naispääministerinsä. Ja voi ehkä sanoa, että ensimmäinen uuden sukupolven edustaja, nimittäin 60-lukulainen on noussut hallituksen johtoon. Yllättävien käänteiden jälkeen Mari Kiviniemi nousi ensin Keskustan puheenjohtajaksi, ja siitä automaattisesti pääministeriksi.

Muistellaanpa. Kuka meistä olisi vielä vuosi, tai edes puoli vuotta sitten – viime jouluna – lyönyt vetoa sen puolesta, että seuraava pääministerimme olisi Mari Kiviniemi? Tuo Keskustan asiallinen ja tunnollinen ministeri, jota ei ainakaan voinut kutsua kansanvillitsijäksi.

Tuolloinhan, siis vain kuusi kuukautta sitten Vanhanen ihan puskasta ilmoitti, että hän luopuu asemastaan. Vähintäänkin yhtä puskasta tuli ilmoitus, että Keskustan ainoa toivo Paula Lehtomäki ei henkilökohtaisen tilanteensa vuoksi istuudukaan häntä varten jo raivatulle valtaistuimelle.

Tutkimattomat ovat politiikan tiet. Politiikan uralla on tärkeintä olla sopivassa paikassa oikeaan aikaan. Voisi sanoa, että ajoitus o kaiken a ja o – mutta toisaalta, ajoitusta ei ole helppo suunnitellakaan etukäteen. Tilanne, jonka varaan on laskenut ei tapahdukaan, tai se tulee eteen aivan liian aikaisin, jotta sen voisi hyödyntää.

On myös uskallettava tehdä rohkeita, tai yllättäviäkin vetoja. Matti Vanhanen singahti pääministeriksi vähintäänkin yhtä yllättäen – ja nyt on ihan pakko tähän vetäistä, että kenties jopa pyytämättä ja yllätyksenä…! (vaikka henk. koht.minusta Vanhanen on ollut paljon kauas kiirivää mainettaan parempi pääministeri). Muinoin myös Jyrki Katainen lähti rohkeasti kisaan piittaamatta edellä kiitävistä ennakkosuosikeista kun Kokoomuksessa arvottiin kenessä voisi olla tarpeeksi johtajaa puolueen nostamiseksi surkeuden suosta.  Kisan alussa tuskin monikaan löi vetoa Jyrkin puolesta.

Toinen asia tulee olemaan se, miten Mari pärjää. On hienoa, että nuorehko – no, nelikymppinen – nainen on hänen tavoin päässyt maan johtoon. Mutta politiikassa ei pitkään armoa anneta, ja silloin on raivattava oma paikkansa ja näytettävä tahtonsa. Kansa ja media ovat nopeasti julmia ja kriittisiä, vähintäänkin silloin kun on aihetta, mutta myös silloin kun johtaminen tai politiikan sisältö toimii muutoin ihan mukiinmenevästi mutta ei median tai netissä meluavan kansanosan halun mukaan. Nopeasti voi tulla leimatuksi heikoksi johtajaksi, jos ei saa tilaisuutta lyödä nyrkkiä pöytään. Joskus tuntuu, että media pyrkii ehdoin tahdoin luomaan menestyjän, tai häviäjän, jopa parista onnistumisesta, tai erheestä.

Marilla on hyvät mahdollisuudet moneen, ehkä juuri siksi, että hän on antanut itsestään värittömän, pintajulkisuudesta pois pysyttelevän, ja asiantuntevan kuvan. Suomalaiset rakastavat karismaattisia poliitikkojaan julkisesti, mutta salaa luottavat värittömiin ja asiantunteviin. Jälkimmäisen kaltainen poliitikko ei aina ole se suurin ääniharava, mutta voi tulla, ollessaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan sekä kansan että, huom. mikä on erityisen tärkeää, kollegojensa valitsemaksi jopa kaikkein keskeisimpiin ja tärkeimpiin tehtäviin.

Kansa tai Keskustakaan ei ehkä ole sekaisin Marista, mutta hän on sopivan oloinen ja tuntuinen, ja osasi positioida itsensä sopivasti hollille kun mahdollisuuksien ovi aukesi. Politiikan urakäänteiden oikein ennustaminen vaatiikin taitoa ja tuntemusta, ei vain päävirtauksista vaan myös syvältä politiikan pintakuohujen alta.

Joka tapauksessa, onneksi olkoon Mari – ja onnea Mari!

******

PS. Uusi sukupolvi on selvästi puikoissa kun Suomeakin johtaa joku Mari. 70-luvun ala-asteen luokkakuvassa oli joku ’Mari’, mutta että pääministerinä?? Aivan toista sukupolvea sen sijaan edustivat Matti, Anneli, Harri, Esko, Kalevi, Mauno… Mutta, ennen oli ennen ja nyt on nyt!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s