Tuo mainio jääkuutio

Posted on Updated on

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää keskiviikkona, rakennetaanko Katajanokalle lasinen design-hotelli.Kuva: Arkkitehtitoimisto Herzog & De Meuron

Sopiiko ehdotettu hotelli Katajanokalle? Minusta sopii. Kuvakin jo kertoo sen. Yksi hotellin rakentamisen tärkeimmistä syistä on alueen elävöittäminen niin, että alueella on toimintaa ja eloa muulloinkin kuin päiväsaikaan. Suunnitelma on myös osa kaupungintalokortteleiden kunnostamista ja uudelleen vuokrausta. Tarkoituksena on myös jatkaa Katajanokan suunnittelua eteenpäin, nokan pään suuntaan. Nythän suunnitellun hotellin tontilla on varastorakennuksen oloinen rakennelma.

Jos paikka jätetään täysin tyhjilleen, esim. puistoksi tai aukeaksi, sitä ei sääolojen vuoksi voida kuitenkaan käyttää noin 7 kuukauteen vuodesta, paikka on viimainen ja kylmä näin keväälläkin ainakin toukokuulle. Katsokaapa ikkunasta ulos – ainakaan täällä Katajanokalla, jossa työskentelen, tuskin kukaan lähtisi nyt, huhtikuun alussa rullalautailemaan tuolle paikalle, puhumattakaan piknikistä. Sade piiskaa vaakasuorassa ja viima käy, lämmintä noin +5 C. Ja nyt on keväinen sää.

Jos tila jätetään tyhjilleen, hukataan hieno mahdollisuus. Kun paikalla on upea kansainvälisen tason hotelli, alueelle saadaan ihmisiä, liikkeitä ja toimintaa. Siihen tulee varmasti ravintola ja kahvila, jossa mekin nokalla työskentelevät voimme käydä lounaalla. Iltaisin paikalle saadaan liikettä,siis ihmisiä. Ja niille jotka pelkäävät liiikenteen, siis autoliikenteen lisääntymistä, voi kertoa, että satamatoiminnan poistuessa paikalta autoliikenne paikalla pikemminkin vähenee. Turistit kun tulevat Suomeen harvoin omilla autoillaan.

Tontin myynnistä saadaan nyt niin tarvittavia varoja kaupungille, ja lisäksi rakennuksen rakentaminen ei jää kaupungin maksettavaksi. Jos kaupunki itse rakennuttaa tämän tyyppisen kohteen, siihen tarvitaan kymmeniä miljoonia, ja sen lisäksi vuosittainen ylläpito. Esim. keskustakirjaston kustannussuunnitelmat ovat nyt lähes 100 miljoonaa rakennuttamiseen, ja sen jälkeen 6.5 milj.euroa per vuosi ylläpitoa. Hotelli, jonka yksityinen rakentaa ja jota yksityinen ylläpitää on kaupungille taloudellisestikin hyvä hanke. Mutta päätöksessä ovat tietenkin nuo elävöittämisnäkökulmat tärkeimmät, vaikkakin raha on myös tärkeä seikka.

Arkkitehtuurisesti rakennus sopii minusta hyvin Enson talon ja UM:n valkoisten rakennusten viereen, varsinkin nyt kun sitä on madallutettu. Katsokaapa kuvaa. Aika upea! On vaikea uskoa, että arkkitehtuurikilpailu toisi paikalle paremmin soveltuvaa vaihtoehtoa, varsinkin jos ajatellaan sellaisia paraatipaikkojen rakennuksia, joissa kilpailu on käyty ja suomalaiset arkkitehtien suunnitelmat valittu: musiikkitalo ja etenkin rautatien ja sanomatalon vieressä olevan hotelli. Huippuarkkitehtuuria? Ainakin huippupaikalla.

Katajanokan hotelli on hanke, joka herättää tuntoja ja joka tietenkin jakaa mielipiteitä. Mutta mitä tylsimyksiä meistä on Suomessa tullut, kun kaikki kansainvälinen ja vähänkin erilainen nostaa vastarintaa ja kapinaa?

Ne, joiden mielestä paikka on juuri nyt upeimmillaan, nykyisen epämääräisen satamarakennuksen kanssa, tervetuloa tutustumaan sijaintiin. Tulen mielelläni kahville kauppatorille ihailemaan kanssanne tuota varastorakennuksen paikkaa. Mutta laittakaa lämmintä ylle.

(PS: kuva: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2077604&pos=hl-ko-1)