Ruuhkamaksuilla eriarvotetaan helsinkiläisiä

Posted on

Huh huh. Tässä näkee mihin pahaan suunnitellut ruuhkamaksut johtavat: meinasin polttaa olohuoneen kun kirjoitin työhuoneessa ankarasti ruuhkamaksuja vastaan! Kynttilän mansetti tulessa ja pöydässä musta hiillostunut läikkä. Onneksi hajuaisti tunnistaa savun kauempaakin. Siis jyrkkä EI ruuhkamaksuille ja tulipaloille!

Olin kaupunginhallituksen varajäsenenä mukana ryhmämme kokouksessa tänään, jossa Helsingin Kokoomuksen työryhmänä päätimme Kokoomuksen kannasta. Se löytyy alta.

Ruuhkamaksulla ajetaan kuin käärmettä pyssyyn mutta varsinainen syy ei vielä ole selvinnyt. Ilmastonmuutos? Missä sitten autoilua pitää vähentää ja millä hinnalla? Kehäteillä? Naapurikaupungeista Helsinkiin? Meiltä Paloheinästä keskustaan? Keskustassa?

Minulla on epäilys, että pääosin Helsingin keskustassa asuvat cityvihreät haluavat rankaista kaikkia niitä, jotka itsepäisesti asuvat kantakaupungin ulkopuolella. Ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä vastustetaan paitsi autoilua myös omakoti-, rivitalo- ja paritaloasumista Helsinginniemen ulkopuolella. Esimerkkinä tästä se, että pääosin vihreiden vaatimuksen myötä Helsingin kiinteistövero nousee ensi vuonna. Kokoomus meni kompromissiin mukaan pitkin hampain, kun demareiden vaatimus budjettineuvotteluissa olisi ollut kunnallisveron nosto. Toinen esimerkki on julkiseen liikenteeseen kaavaillut vyöhykkeet ja taksojen korottaminen yli 6 km:n matkoilta arvolipulla kuljettaessa. Tätäkin erityisesti vihreät ajavat pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnassa YTV:ssä.

Autoilua voidaan toki vähentää parantamalla julkista liikennettä merkittävästi. Päästöttömät tai vähäpäästöiset autot lyövät pian läpi. Mutta tällä hetkellä ruuhkamaksut toimisivat vain rahan nyhtämisenä tavallisilta ihmisiltä.

Me lähes miljoona pääkaupunkiseudun asukasta emme mahdu asumaan Helsinginniemelle vaikka kuinka tiivistetään. Emmekä kaikki sitä halua. Helsinkiläisiä ei saa jakaa kahteen kastiin: keskusta-alueen oikeat urbaanit stadilaiset ja sitten me muut, joita kohta varmaankin ulkohelsinkiläisiksi kutsutaan ja joita veroilla ja maksuilla rankaistaan asuinpaikan valinnastamme.

******

Kokoomus suhtautuu kielteisesti ruuhkamaksuihin

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina kantaansa ruuhkamaksuihin. Kokoomusryhmä vastustaa ruuhkamaksuja, eikä hyväksy lainsäädäntövalmistelun aloittamista asiassa.

Ennen tietullien tai ruuhkamaksujen mahdollista käyttöönottoa on päätettävä, mitä tavoitellaan. Tavoite on myös kerrottava ihmisille avoimesti. Mikäli tavoitteena on autoilevien ihmisten rankaiseminen ja verottaminen, ei malli Kokoomukselle kelpaa. Mikäli tarkoituksena on kerätä rahaa julkisen liikenteen tai tiestön investointeihin pääkaupunkiseudulla, olemme valmiita jatkoselvityksiin.

Autoilun vähentäminen onnistuu parhaiten lisäämällä joukkoliikennepalveluja ja parantamalla niiden laatua, ei ihmisiä rankaisemalla. Autoilun vähentämisessä ja ilmastonsuojelussa tarvitaan vähemmän keppiä ja enemmän porkkanaa!

Suuri ratkaisematon ongelma ruuhkamaksuissa on se, mihin kerätyt rahat päätyvät. Helsingin Kokoomusryhmä ei voi hyväksyä sitä, että Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla kerätyt rahat päätyisivät valtion kassaan. Mikäli rahaa ryhdytään autoilijoilta keräämään, on ehdoton edellytys se, että kerätyt varat käytetään tämän alueen liikenteen parantamiseen.