Hyvät sosiaalityöntekijät, pyydän teitä

Posted on Updated on

Minulla ei ole omia lapsia. Kyseessä ei ole mikään ’teen uraa, ei aikaa perheelle’ – päätös, vaan elämäntilanne ei koskaan ollut sellainen, että lapsia olisi tullut. Ehkä sen vuoksi, tai siitä riippumatta, tunnen vahvasti että meidän – yhteiskunnan, naapureiden, sukulaisten, perheiden – pitää kantaa huolta niistä lapsista, joiden vanhemmat eivät siihen kykene tai joiden vanhemmat ovat suoraan sanottuna pahoja. Jopa murhaajia.

Pikkuisen Vilja Eerikan tapaus on uutisissa kun sosiaalityöntekijöitä ja monia muita syytetään  laiminlyönneisyä lapsen suojelussa. Aina on niitä, joiden mielestä syy on vain resursseissa tai systeemissä. Aina on niitä, joiden mielestä syy on aina muualla kuin niissä ihmisissä, joilla oli virkavastuu, mutta suhtautuivat siihen leväperäisesti tai muualla kuin heissä, jotka saavat palkkaa ihmisten suojelemisesta, mutta jotka leipääntyvät niin pahoin että lapsen mustelmat ja hiustenlähtö ovat vain normaalia ongelmaperheiden arkea.

Eivät ne ole. Me, siis me kanssaihmiset, veronmaksajat, yhteiskunnan jäsenet, maksamme mielellämme veroja, jotta sosiaalityöntekijöitä on olemassa ja jotta he tekevät etsivää sosiaalityötä ja tekevät oikeat päätökset. Valitettavasti minä en voi lähteä hakemaan lasta pois vanhemmiltaan eikä voi naapuri, ei rehtori tai lapsen muu sukulainenkaan, jos päätösvalta on sosiaalityöntekijöillä. Siksi me odotamme ja oletamme että he, sosiaalityöntekijät ovat hereillä, ovat empaattisia ja tekevät oikeita päätöksiä.

Voi olla, että sosiaalityöntekijän palkka on liian pieni. Voi olla, että heillä on liikaa töitä ja liian paljon hoidettavia tapauksia. Voi olla, ettemme muista arvostaa heitä tarpeeksi. Jos näin on, pahoittelen suuresti. Sosiaalisektorin työntekijöillä on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä töistä! He ovat korvamme, silmämme ja kätemme auttamassa heitä, jotka tarvitsevat apua.

Mutta pyydän, mikäli leipäännytte niin ettette jaksa kantaa huolta niistä tärkeimmistä, lapsista, vaihtakaa työpaikkaa, jotta paikalle saadaan heitä jotka vielä jaksavat.
PS. Suurimmat – ja ainoat – syylliset ovat tietenkin Vilja Eerikan vanhemmat, isä ja äitipuoli, jotka tuomittiinkin murhasta vankeuteen. Pahoja ihmisiä valitettavasti on aina olemassa. Siksi tarvitsemme yhteiskunnan puuttumista, suojelemaan näiltä pahoilta ihmisiltä.

13 thoughts on “Hyvät sosiaalityöntekijät, pyydän teitä

  Sallamaari said:
  17.2.2015 21:18

  Ihan pakko tarkistaa: onko tämä kirjoitus kirjoitettu sarkastisesti?

  Nina S. responded:
  17.2.2015 21:50

  Ei todellakaan.

   Sallamaari said:
   18.2.2015 20:47

   Kuulostaa aika hurjalta, että kaupunginvaltuutettunakin toiminut henkilö ehdottaa lastensuojelun resurssipuutteen ratkaisuksi sitä, että aikaisempien työntekijöiden tulisi tajuta siirtyä syrjään loppuun palettuaan, jotta seuraavat työntekijät pääsevät vuorostaan palamaan loppuun. Tällainen ajattelu ei ole kestävää eikä myöskään millään mittarilla taloudellista. Myöskin se, että viittaat yksittäisessä tapauksessa syytteen saaneiden määrään ja vihjaat aliresursoinnin olevan alalla jokin tekosyy, kertoo siitä ettet tiedä kovinkaan paljoa siitä mistä kirjoitat. Toivottavasti tutustut asiaan perusteellisesti ennen kuin/jos seuraavan kerran asetut ehdolle.

  ttt said:
  17.2.2015 23:03

  Ei kai tässä nyt jestas sentään ole kyse leipääntymisestä vaan liian pienistä resursseista, jotta asiat olisi voinut arvioida oikein.

  ohikulkija said:
  18.2.2015 05:39

  on asioita joita ”resurssipulalla” ei voida perustella. Yksilöt ovat tässä ohittaneet, valitettavasti ja varmasti vähintään jälkikäteen tahtomattaan, singnaalit, joihin olisi pitänyt tarttua. On yhteiskunnan kannalta tärkeää että asiat nostetaan tapetille, että asioista puhutaan, että vääristä toimista jopa rankaistaan. On yksilön vastuu tehdä asiansa huolella, vaikka sitten ehtimättä hoitaa kaikkia.

  huhu said:
  18.2.2015 08:31

  Voi voi mitä epätoivoista äänten kalastelu jargoniaa… Fakta on se, että Kokoimus on leikannut juuri niistä resursseista, jotka olisi voinut estää tälläiset hirveydet (perustyöntekijät)… Ollaan lihotettu korkeimpien virkamiesten rahapussia ja annettu potkuja kenttätason duunareille, jotka tälläistä ehkäisee…

  Matti Löfman said:
  18.2.2015 08:51

  Tää on kyllä aikamoista hunajaa. ”voi olla et palkka on pieni, voi olla että on resurssipula” Haloo Niina Suomalainen. Se ei voi olla vaan se on tosia asia että Sosiaalipuolen palkka on pieni ja resurssipula on valtava. Kiitos Kokoomuksen. Kokoomus on istunnut hallituksessa 8 vuotta . Nyt Niina herää et oikohan asiat näin. Hei jos te jatkatte hallituksessa niin asiat tulee olemaan vielä huonommin. Kaikki ihmiset ei ole kuin sinä (kultalusikka suussa syntynyt) . Vaan yhteiskuntaan kuuluu henkisesti sairaita. Me maksetaan veroja ja halutaan sille vastiketta. Mut te ette halu. No onhan Kokoomus Putinin puolueen veljespuolue. Ei paljoo voi odottaa.

  Nina S. responded:
  18.2.2015 09:06

  Vilja Eerikan tapauksessa syytteessä on 11 virkamiestä ja työntekijää. Eli logiikkanne mukaan nämä kaikki saivat niin pientä palkkaa (todnäk. vähintään suomalaisen keskipalkan verran) ettei heillä ollut motivaatiota pitää huostaanottoa voimassa?
  Ja mistä te tiedätte millaiseen perheeseen minä synnyin. Tuskin sen kummempaan kuin useimmat sosiaalityöntekijät.

  Keijo K. Kepakko said:
  18.2.2015 13:04

  Minkä logiikan mukaan liian pieni palkka saa aikaan sen, että työ tehdään huonosti? Miksi julkisen sektorin pienentämistä ajavan puolueen ehdokas sysää julkisen sektorin aliresursoinnista johtuvat ongelmat työntekijöiden niskaan?

  Nina S. responded:
  18.2.2015 13:37

  Tuohan juuri ei ollut minun logiikkaani, että pieni palkka pitäisi johtaa siihen ettei viitsitä tehdä töitä hyvin, tai edes tyydyttävästi. Viittaan myös edelliseen kommenttiini aliresursointiin liittyen: Vilja Eerikan tapauksessa syytteessä on 11 virkamiestä ja työntekijää. Selvää aliresursointia ilmeisesti.

  Kristiina said:
  18.2.2015 18:01

  Helsingin kaupungin päättäjänä Nina S. on jossakin määrin vastuussa Helsingin lastensuojelun tilanteesta.
  Nina S:n ajattelu, että leipääntyneet/uupuneet lähtekööt pois, jotta uudet pääsetvät samoihin oloihin leipääntymään/uupumaan, on palvelun järjestäjän (kaupunki ja sen päättäjät) ominaisuudessa ihan hurja. Eikö teidän kaupunginvaltuutettujen pitäisi tehdä jotakin palvelun olosuhteille? Samana keväänä, kun Vilja Eerika koki kohtalonsa, aluehallintovirasto kovisteli Helsinkiä lastensuojelun resursseista. Kun tieto murhasta tuli julki, johtavat viranhaltijat kertoivat ensikommenteissaan, että kaupungin resurssit ovat kunnossa, vaikka mitään korjausliikkeitä ei oltu tehty.
  Nyt työntekijät heitetään yksin vastaamaan järjestelmän ongelmista.
  Lehtien esittelemän tutkintoaineiston valossa kukaan ei leipääntyneisyyttään ja tahallaan jättänyt lasta pulaan. Nyt jälkikäteen, kun tiedämme, mitä tapahtui, on helppo kauhistella tehtyjä ratkaisuja. Tapahtumien virrassa asiat ovat näyttäneet toisilta.

  Nina S. responded:
  18.2.2015 18:08

  Tärkeitä näkökulmia, kiitos. Sen verran korjaan, etten ole tällä kaudella ollut Helsingin päättäjä eli kaupunginvaltuutettu, ulkomailla työskentelyni johdosta.

  Hanna said:
  6.4.2015 19:05

  Helsingin kaupungin lastensuojelun pätevän sosiaalityöntekijän palkka ilman kokemuslisiä on 3092 euroa. Palkka ei vaikuta sosiaalityöntekijän kykyyn ja haluun tehdä työtä, liian iso työmäärä ja liian pienet resurssit vaikuttavat. Palkka on arvostuskysymys. Sosiaalialalla yleinen huono ja puutteellinen johtajuus vaikuttavat myös työn laatuun.

Kommentointi on suljettu.