Syödään silakkaa

Posted on

Good news – I am back! Bloggailu on kesällä jäänyt kohdallani vähiin, kun olen kokenut, ettei panokseni erilaisiin kesäaiheisiin ole ollut välttämätön. Mutta, nyt kesä on pian ohi, syksyn sateet alkavat ja ehkä pitääkin tässä alkaa valmistautua pikkujouluihin. Tai no, tilanne ei taida olla ihan näin kriittinen.

Joka tapauksessa, nyt uutiset huutavat maailman talouskriisiä ja rasismi-fasismikeskustelun suvantovaihe odottaa poliitikkojen paluuta mikrofonien ääreen. Mutta, en mene nyt näihin, sillä en keksi niistä juuri nyt mitään omaperäistä sanottavaa.

Alkuviikon kotimaan uutinen oli kuitenkin se, että kunnioitettu Kokoomusvaikuttaja Harri Holkeri on kuollut.

Harri Holkeri oli itselleni kaukainen Kokoomus-hahmo, sillä en ollut hänen johtajuusaikanaan vielä politiikassa mukana. Mutta hänen saavutuksensa vastuunkantajana ovat kiistattomat ja niitä voimme muistella näinä päivinä lehtien muistokirjoituksista. Nyt kun asiaa pohtii, Holkerin linja oli hieman esi-niinistömäinen: kuivakka, tiukka, säästäväinen, isänmaallinen.

Harri Holkerin tokaisemat lausahdukset ovat jääneet elämään historian kirjoihin. Päinvastoin kuin mitä joskus tulkitaan, ne eivät mielestäni ole pottuilua, vaan niihin sisältyvät käyttökelpoiset elämänohjeet meille kaikille.

"Minä juon nyt kahvia" -tokaisu on joskus ajateltu torjuvana kommenttina. Mutta kun media tunkee mikrofonia leuan alle ja hötkyilevät vaativat pikavastauksia on ihan hyvä todeta, että ’Nyt hötkyily seis, asioilla on aikansa!’. Tämä voisi olla meillä muillakin ohjenuorana. Minä juon nyt kahvia ja rauhoitun hetken, ja sitten palataan hommiin.

Entäpä "Syökää silakkaa"- lausahdus, jonka googlaamalla löytää myös termiin ’syökää silakkaa’ -v—tuilu. Mitä vikaa tuolla kehoituksella on, kysyn vaan? Tänä päivänä moni meistä voisi säästää selvää rahaa sillä, että ostaa kotimaisia kauden raaka-aineita ruoanlaittoon. Ja ylipäänsä laittaa ruokaa itse. Silakka voi edustaa käsitteenä kaikkea tuota. Idea on ihan käyttökelpoinen, joten ei kehoituksesta kannata nokkiinsa ottaa vain siksi, että sen sanoja on kokoomuspääministeri.

Joten, suomalaisen vastuunkantajan muistoksi: syödään silakkaa ja juodaan rauhallisesti päiväkahvit päälle.