Esivalitseeko Hesari Suomen mepit?

Posted on

Hesari teki juuri kyselyn, jossa se kysyi kansalaisilta keitä sen valitsemista 48 tunnetuista meppiehdokkaasta kansa äänestäisi. Näistä valituista 48:srtä oli sitten hyvä tehdä juttua: ”18% äänestäisi Soinia ja Hautalaa 16%.” Luuleeko kukaan silti, että nämä nimet saavat 18 ja 16 prosenttia kaikkien suomalaisten äänistä? Eivät tietenkään saa. Yhtäältä Hesari tuntuu valittelevan että nk. julkkisehdokkaita pääse julkisuuteen ja samaan aikaan se antaa massoittain palstatilaa juuri niille samoille julkkisehdokkaille sekä omille valitsemilleen tunnetuille ehdokkaille – jotka toki, myönnettäköön, ovat jo suurelle kansalle tunnetuimpia kuin esim. allekirjoittanut.

Mutta mikä gallup se on, jossa kysyjä ohjeistaa vastaajaa, että ’ketä äänestäisit? mutta huom, saat valita tässä gallupissa vain näiden 48 ehdokkaiden joukosta’. Miten jos esim. vaalitukiporukoissani oleva (tai jonkun muun vähemmän tunnetun ehdokkaan takan oleva) olisi tuohon kyselyyn vastannut? ’Okei, Ninaa ei tässä ole, mutta kaiketi sitten näiden ehdokkaiden joukosta äänestäisin seuraavana X:ää’. Ja niin saatiin tulos, että 10 % kansasta äänestäisi tuota X:ää.

Myös Helsingin ehdokkaiden osalta Hesari teki esivalintaa pari viikkoa sitten, kun näyttävästi ja kuvin esitteli Helsingin kaupunginvaltuutettuja, jotka ovat eurovaaliehdokkaina. Kaksi vihreiden naisehdokasta oli löydetty samoin demari, mutta allekirjoittanut (kok) samoin kuin rkp:n edustaja oli unohdettu – vai jätetty pois tarkoituksella? Itse toimin myös kaupunginhallituksen varajäsenenä ja kiinteistölautakunnassa varapuheenjohtajana ja lautakunnan Kokoomus-ryhmän vetäjänä, ja mainittu rkp:n edustaja on puolueryhmänsä johtaja valtuustossa. En tiedä kumpi tässäkin tapauksessa on lukijoiden ja äänestäjien kannalta huonompi vaihtoehto: se, että pääkaupungin asioita seuraava Hesarin kaupunkitoimitus tuntee noin huonosti maan pääkaupungin valtuuston ja sen ehdokkaat europarlamenttiin, vai, että kaupunkitoimitus tarkoituksella nosti esiin vain vihreät ja demarin?

Luulisi, että maan mahtavimpana lehtenä Hesari ottaisi vastuunsa puolueettomasta tiedonvälityksestä erityisen vakavasti. Korjauksia on Hesariin turha lähettää, nimittäin se ei niitä julkaise.

Toki ymmärrän sen, että valmiiksi julkisuudessa paljon olleet henkilöt saattavat kiinnostaa lukijoita enemmän kuin me ihan tavalliset poliitikot, ehdokkaat ja asiantuntijaihmiset, ja siksi media heistä haluaa kirjoittaa ja esitellä vain heitä ehdokkainakin. Mutta olettaisi, että vaalien ollessa kyseessä jonkinlaista tasapuolisuutta harjoitettaisiin vaikkapa silloin kun kerrotaan keitä ehdokkaina on ja ketä he ovat.

5 thoughts on “Esivalitseeko Hesari Suomen mepit?

  teemu said:
  5.5.2009 16:40

  Hyviä pointteja. Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

  Katja Ivanitskiy said:
  5.5.2009 17:01

  Sama tuli mieleen. En voi ymmärtää tuollaista journalismia.

  Kyllästynyt said:
  5.5.2009 19:35

  Milloin Hesari mistään on vastuuta ottanut? Se elelee ikään kuin omassa sfäärissään, joka on huimaavan paljon tavallisen kansalaisen sfääriä ylempänä.

  Katariina Suomu said:
  7.5.2009 17:09

  Samoja asioita pohdin joka aamu lehteä lukiessani tai netissä surffatessa.

  Mutta onneksi on niitäkin (meitä) äänestäjiä, joille politiikan sisällöt ja ehdokkaiden arvomaailma ovat äänestyskriteereitä.

  Lipa said:
  8.5.2009 05:08

  Hei,

  Toki ymmarrettavia pointteja, mutta itse nain aanestajana haen kylla tietoa myos muualta kuin Hesarista. Kylla aanestajatkin osaavat kriittisesti suhtautua median uutisointiin. Kannattaa sinun vaan keskittya omiin tekemisiin, jotta olisi sitten jotain meriitteja esitella, mikali media sattuu joskus kohdistamaan huomion sinuun. Ei kannata tuhlata aikaa kritisointiin vaan suunnata energia toimintaan ja tekemiseen.

Kommentointi on suljettu.