Tarvitaanko tehomaataloutta?

Posted on Updated on

Päivän sana on pandemia. Se on taas täällä. Ensin se kuulostaa vitsiltä, vai että sikainfluenssa. Sitten 160 ihmistä siihen kuolee Meksikossa, kaukana, mutta kuitenkin 8 tunnin lentomatkan päässä.Suomessa on hoitokuureja kaikille, mutta toivokaamme ettei niitä tarvitse alkaa jakaa; edes yhtäkään.

Onko tämäkin pandemia, sikojen tauti, peräisin tehomaataloudesta? Vai onko tämä liian suoraviivainen tai ehkä nk. viherpiipertäjien analyysi? On kuitenkin selvää, että maatalouteen tarvitaan remonttia koko maailmassa. Miten se saadaan aikaan, tai edes lähtökuoppiin? EUn maatalous on tehotuotantoa, mutta ilman tehokasta tuotantoa ruoka maksaisi vielä enemmän kuin tänään. Vai onko näin? Voisiko maataloustuotantoa olla pehmeimmin menetelmin, mutta niin että sitä riittää kaikille? EU:n maatalous menee uuteen syyniin tulevina vuosina, ja mepeillä tulee olemaan suurempi osuus päätöksenteossa.

Eli kysynkin, tarvitaanko tehomaataloutta, Suomessa, EU:ssa, maailmassa? Millä ehdoilla ja millä riskeillä?

3 thoughts on “Tarvitaanko tehomaataloutta?

  Toni said:
  28.4.2009 09:44

  Tietenkin mitä keskitetympää maatalous on, sen paremmin taudinaiheuttajat voivat pesiytyä. Esimerkiksi jos vertaat keskitettyä sikatilaa missä sadat elikot elävät samassa tilassa, tai hajautettua perheviljelymallia missä jonkun kylän sadoilla viljelijöillä on pari sikaa kullakin jätemyllynä, ymmärtänet varmaan itsekin.

  Samaan metodiin perustuu kaikki se miten luonnonmukaisessa viljelyssä on perinteisesti pidetty tuholaiset kurissa. Se onkin ainoa vaihtoehto kolmannessa maailmassa missä ihmisilliä ei kertakaikkiaan ole varaa torjunta-aineisiin.

  teemu said:
  28.4.2009 10:00

  Eihän tässä ole kyse taudista, jota siat kantavat tai joka vaikuttaisi sikaeläimiin millään tavalla. Kyseinen tauti ei tartu ihmisestä sikaan, ei sika myöskään voi olla taudin levittäjä – siksi EU ei ole harkitsemassa minkäänlaisia kauppasaartoja tai ruokarajoitussuosituksia. Kyse on yksinomaan ihmisestä ihmiseen tarttuvasta flussaviruksesta.

  Juuso said:
  30.4.2009 13:40

  Olen ymmärtänyt, että nämä uudet influenssat useimmiten syntyvät siten, että eläimet ja ihmiset asuvat samassa tilassa, lähinnä siis kehitysmaissa. Tehomaatalouden kanssa niillä ei silloin olisi mitään tekemistä.

Kommentointi on suljettu.