Eläinten suojelusta

Posted on Updated on

Eilen kuulin viikon järkyttävän uutisen. Ruotsin TV4:ssä näytettiin dokumentti, jossa oltiin kuvattu salaa suuria untuvantuottajia Puolassa ja Unkarissa. Maatiloilla elävistä ja kirkuvista hanhista kynittiin untuvia. Uudelleen ja uudelleen. Untuvia käyttävät vaate- ja täkkiyritykset kertovat – mm. Joutsen – kertovat että heidän untuvat tulevat vain teurastetuista hanhista. Tai näin he uskovat, sillä valvontamekanismia ei firmoilla ole.

Joutsen: pankaa valvonta heti pystyyn! Mepit: ottakaa asia heti puheeksi Puolan ja Unkarin edustajien kanssa. Elävien lintujen kyniminen on EU:ssa kiellettyä. Vai pitääkö alkaa ajamaan puolalaisia ja unkarilaisia maataloustuotteita boikottiin? Ei puolalaisilla omenoilla asian kanssa ole tekemistä, mutta joskus koplaaminen saa asioita eteenpäin.

Miten eläinten oikeudet, tai edes hyvä ja säällinen kohtelu voidaan turvata, edes Euroopassa, jossa meillä periaatteessa on tarvittavia lakeja. Vain jatkuvalla valvonnalla, asioihin puuttumisella, ja näköjään mediaa hyväksikäyttämällä. Nythän höyhenskandaali syntyi kohudokumentin kautta – muutoin olisimme onnellisen tietämättömiä.

Aina tuntuu löytyvän ihmisiä, joille eläimet ovat kuin mikä tahansa tavara, eikä eläimille tuskan ja kivun tuottaminen ja niide epäinhimillisesti kohteleminen tunnu olevan mitenkään arveluttavaa. Mutta se ON niin väärin: avuttomien ja meidän kaikkivoipaisten ihmisten määräysvallan alla olevien luontokappaleiden tahallinen rääkkääminen ja kiduttaminen.

Viime viikolla vantaalainen nainen heitti koiransa alas 11. kerroksen parvekkeelta, koska se räksytti. Koiran nopea kuolema lienee lopulta ollut paras sille, mistä tietää mitä se oli joutunut kestämään ennen sitä. Mikä tulee olemaan tämän naisen ja muiden eläinten rääkkääjien tuomio oikeudessa? Tuskin kovinkaan ankara. Toivon, että eläintenpitokieltoa langetetaan useammin kuin nykyisin, ja pitempiä jaksoja. Miksi koiransa parvekkelta heittäneellä tulisi koskaan enää olla oikeus pitää lemmikkieläintä? Mitä tällainen ihminen voi lemmikilleen antaa edes tulevaisuudessa? Voitaisiinko eläinsuojelurikosten tuomioita koventaa, antaa esimerkiksi ehdollista tai ehdotonta vankeutta? (En ole vielä katsonut lakikirjaa, voiko nyt vankeutta siitä saada.)

Viikonloppuna Anna Moilasen radiossa vetämä Ylen ’feministinen taisteluohjelma’ Tulta munille vitsaili edellisen viikon uutisilla. Mikä oli edellisen viikon vitsikäs kohu-uutinen; uutisten joukossa ehdolla ‘nainen heitti koiransa parvekkeelta’. Heh heh ja hah hah, uutinen nauratti studiovieraita. No miten koiralle kävi joku sai lopulta naurultaan kysyttyä. Se kuoli heti, kuului vastaus. Sivistynyttä hauskanpitoa nk. älymystöltä.

3 thoughts on “Eläinten suojelusta

  Anniina I said:
  9.2.2009 21:59

  Hienoa, että otat reippaasti kantaa tärkeässä asiassa! Eläinten oikeudet kiinnostavat liian harvoja ihmisiä, mutta on mukavaa nähdä että sinulla on arvot kohdallaan. Kaltaisiasi poliitikkoja tarvitaan myös Euroopan parlamentissa! 🙂

  Arttu said:
  23.2.2009 18:06

  Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi ja edellisen kommentoijan kanssa. Liian harvoja päättäjiä kiinnostaa eläinten oikeudet. Lakeja ei valvota tarpeeksi hyvin ja eläinten kaltoinkohtelusta saa aivan liian mitäänsanomattomia tuomioita. Rangaistuksia kovemmiksi. Elinikäisiä eläintenpitokieltoja säestettynä vankeusrangaistuksilla ja kunnon sakoilla. Nykyään vaikuttaa siltä, että rangaistukset näistä teoista ovat niin mitättömiä, että on ihan sama vaikka sellaisia saisikin.

  Näinä päivinä on tullut ilmi useita eläinten heitteillejättöjä maatiloilla. Usein vedotaan siihen, että oli omia murheita. Onko se hyvä syy jättää eläimet mätänemään tai hukkumana omiin ulosteisiinsa? EI!
  Olisiko syytä ottaa käyttöön jokin järjestelmä, josta nämä ongelmiinsa vajonneet maatilayrittäjät voisivat helposti saada apua itselleen ja eläimilleen? Mikä tämä järjestelmä voisi olla, sitä en tiedä, mutta jokin systeemissä mättää, kun tällaista tapahtuu. Tarttis teherä jotain.

  Käväseppä Vaasan reissun yhteydessä myös täällä Seinäjoella, niin saa käydä juttelemassa. Vaikuttaisit olevan ihan mielenkiintoinen vaihtoehto euroäänelleni.

  Inari said:
  6.3.2009 17:23

  Hyvä mielipide, mutta kuka tekee näiden asioiden eteen oikeasti jotakin?

Kommentointi on suljettu.