Arevan harhautus ja kaivostoiminta Suomessa

Posted on Updated on

Lapissa uraania etsivä kansainvälinen jättifirma Areva aloitti juuri kaivuun Ranuan metsissä. Ei, sillä ei ole vielä lupaa varsinaiseen kaivaukseen. Se tekee vain mittauksia, kuulemma. Arevan mielestä kauppa- ja teollisuusministeriö on aivan liian hidas päätöksessään, eikä sen mielestä ole myöskään mitään perustetta millekään laajemmalle kuulemiselle ennen kaivuulupaa.

Ketä se nyt kiinnostaa, jos Lappiin tulee sadan kilometrin reikä, ja uraanijunat alkavat kulkemaan pitkin ja poikin. Lisäksi Arevan oma tämänpäiväinen uutinen on täyttä harhautusta: ”Ministeriön toiminta pitää selvittää. Rikotaanko tässä Arevan oikeuksia?” Sen mielestä sillä on perustuslailliset oikeudet kaivaa ilmeisesti.

Kaivostoiminta voi olla merkittävä lisä Suomen teolliselle toiminnalle, ja sillä voidaan luoda työpaikkoja ja taloudellista kasvua. Siis huom: voidaan. Kaivostoiminta kuten mikä tahansa muu luonnonvarojen hyväksikäyttö, jos siinä on mahdollista taloudellinen voitto, kiinnostaa nykyään monikansallisia firmoja. Mutta päinvastoin kun he joskus voitelupuheissaan kehottavat, firmoilla ei ole automaattisesti yhtään mitään velvoitetta luoda meille työpaikkoja eikä ole mitään takuuta että senttikään voitosta jää Suomeen.

Suomalaisen kapitalistinkaan ei kannata olla tyhmä. Joskus minusta tuntuu että jotkut ovat. Kaiken pitää olla vapaata kaikelle rahalle. Mutta hei, eikö pitäisi olla niin, että jos meillä on jotain mitä joku muu haluaa, niin, neuvotellaan, mitä me Suomessa saamme? Ja koituuko siitä haittaa, ja jos niin kenelle, ja miten niitä lievennetään?

Ylipäänsä, hyvä Suomen hallitus: meillä on luonnonvaroja. Niitä tulee käyttää. Mutta ei miten vain ja kenelle vain. Ne ovat meidän, suomalaisten, ja maa on meidän, suomalaisten. Meidän tulee hyötyä niistä.

Eilisen Financial Timesissa oli uutinen siitä, kun Etelä-Korean jätti Daewoo on saanut trooppiselta Madagaskarin saarelta oikeudet maanviljelyyn 99 vuodeksi. Eikä mitä tahansa länttiä, vaan noin lähes 2/3 viljeltävästä maa-alueesta ja ilman mitään korvausta. Siis mitä? Oletus on, että se rakentaa hieman infraa pelloille ja ehkä tarjoaa työpaikkoja. Tuotannolla tuetaan Etelä-Korean elintarvikkeiden omavaraisuutta. Samaan aikaan Madagaskarin väestöstä suurin osa elää alle dollarilla päivässä ja sinne viedään WFP:n toimesta elintarvikeapua.

http://www.ft.com/cms/s/0/6e894c6a-b65c-11dd-89dd-0000779fd18c.html?nclick_check=1

Jutusta tulee mieleen uusin James Bond-filmi. Filmin tuottajat ovat havainneet mistä maailmalla tulavaisuudessa kiistellään. Esimerkiksi vedestä. Filmissähän yksi juoni on bolivialaisen diktaattorin myymät maansa vesioikeudet roistoille. Kansa hyötyy tasan nolla dollaria.

Kaivoslaki on tekeillä, ja on totta että se tuntuu viipyvän. Lain kuulemiselle on nettisivuilla asetettu aikatauluksi tämän kuun loppu, mutta siltikin hyvä kauppa- je elinkeinoministeriö: nyt äkkiä pökköä pesään! Ei voi olla niin, että kaivosfirmoilla on, kuten väittävät, perustuslaillinen oikeus kaivaa missä huvittaa jo ennen luvan saamista. Eikä, oikeus hyötyä meidän luonnonvaroista tai meidän maastamme ilman että suomalaiset saavat siitä käyvän korvauksen.

http://www.tem.fi/index.phtml?s=2938
”Kaivoslainsäädännön uudistamista valmistellut työryhmä ehdottaa kaivoslain uudistamista kokonaisuudessaan. Malminetsintää saisi tilanteen ja olosuhteiden mukaan harjoittaa yleisen näytteenotto-oikeuden nojalla, etsintätyönä tai valtausluvalla. Esiintymän hyödyntämisoikeus perustuisi kaivoslupaan, johon liittyvä harkinta olisi nykyistä kokonaisvaltaisempi. Kaivosluvassa voitaisiin samalla myöntää lupa lunastaa käyttöoikeus toiselle kuuluvaan alueeseen, kun kaivoshanke on yleisen tarpeen vaatima. Kaivostoimituksessa lunastettaisiin kaivosluvan haltijalle tulevat käyttö- ja muut oikeudet alueisiin, määrättäisiin korvaukset ja tehtäisiin tarvittavat kiinteistötekniset toimenpiteet. Kaivosturvallisuus perustuisi toiminnanharjoittajan johtamisjärjestelmälle asetettuihin vaatimuksiin ja kaivosturvallisuusluvan nojalla tapahtuvaan ennakkovalvontaan.”

2 thoughts on “Arevan harhautus ja kaivostoiminta Suomessa

  ninasuomalainen responded:
  21.11.2008 14:18

  Tuttuni kommentoi minulle asiaa vielä näin:

  Vanhan eli nykyisen kaivoslain mukaan….

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650503

  ”….kaivosyhtiön oikeudet ovat melko rajattomat ja velvollisuuksia ei paljoa ole… sen takia kaivoslain uudistus olisi todella tärkeä, ja pikapikaa…”

  Erkki Jormanainen said:
  21.11.2008 14:38

  Tosi on tuo kaivoshomma. Minua on aina askarruttanut ja surettanut, miten vähän esimerkiksi Itä-Suomea on hyödyttänyt se, että täällä on metsiä. Puut kuljetetaan parhaastaan etelän tehtaille jalostettavaksi. Tai mitä Pohjois-Suomi on hyötynyt valjastetuista koskista?

  Joskus suomalaisten olisi hyvä nähdä malka myös omassa silmässään.

Kommentointi on suljettu.