Mistä on kyse Kongossa?

Posted on Updated on

Kongon demokraattinen tasavalta on yksi maailman vaarallisimpia paikkoja juuri nyt. Aiheesta kirjoitti pitemmin blogissaan Cristina Andersson:
http://cristinaandersson.wordpress.com/2008/11/01/mita-me-suomalais…

Mistä Kongon taisteluissa on kyse löytyy lyhyesti myös täältä:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/3075537.stm

Suomessa ja EUssa puhutaan paljon kriisinhallintakapasiteetin kehittämisestä, mutta käytännössä nökötetään ilman reaktiota. En ole varma mitä EU on tehnyt. Nyt pitäisi ainakin alkaa painostaa Ruandan hallitusta, joka tukee materiaalisesti Kongon kapinallisia. Mutta siinä on heti poliittisia herkkyyksiä. Nimittäin Ranska on EU:n puheenjohtaja. Sen tiedetään tukeneen aikanaan vahvasti hutuja, jotka tekivät Ruandassa 1994 tutsien kansanmurhan. Nyt siis Ruandassa kuitenkin tutsihallitus. Kansanmurhan uhrina olleen kansan ja sen hallituksen painostus ei ole poliittisesti useinkaan korrektia.

YK-joukkoja on alueella, mutta pääosin afrikkalaisia ja aasialaisia, ja kysymys on, miten kykeneviä ne ovat vastaamaan kaikkia keinoja kaihtamattomien afrikkalaisten kapinallisten toimiin.

Mitä muuta asiassa voi tehdä? Keneen voi vaikuttaa? Suomi, EU, YK, Nato? Ketä kiinnostaa?

Olen pari vuotta sitten kirjoittanut Kongon historiasta, sehän oli Henry Morton Stanleyn ’löytämä’ ja sitten Belgian kuninkaan Leopoldin omaksi orjavaltiokseen tekemä. Monet Brysselin hienoista art nouveau-nähtävyyksistä on tehty Kongosta ryövätyillä luonnonvaroilla. Koko kirjoitukseni löytyy seuraavasta osoitteesta, mutta liitän alle kirjoituksen alusta pätkän. Kirjoituksen jatkoa tulee seuraavassa blogissani.

http://www.ninasuomalainen.fi/arkisto.html

Kongon luonnonvarat, kansansa kirous?

Lehdissä on tänä kesänä tulvinut uutisia Afrikan maasta, jota meillä tunnetaan perin vähän. Kongon demokraattinen tasavalta on kuitenkin yksi Afrikan suurimmista valtioista, kooltaan koko Länsi-Euroopan kokoinen. Sillä on taustallaan eurooppalainen kolonialismi, mikä Afrikassa on sinänsä enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mutta tämän lisäksi Kongon eurooppalainen historia hakee verisyydessään vertaa koko maailman mittakaavassa.

Kongon kolonialistinen historia liittyy kuuluisaan lauseeseen ’Tohtori Livingstone, otaksun? Amerikkalainen lehtimies Henry Morton Stanley tuli kuuluisaksi vuoden 1872 etsintäretkestään kuuluisan löytöretkeilijän Livingstonen löytämiseksi, sekä myöhemmin tekemästään löytöretkestä Afrikan mantereen halki ja Kongo-jokea pitkin Atlantin rannoille. Stanleyn matkat olivat kuitenkin paikallisen väestön orjuuttamisen ja ryöstämisen värittämiä.

Stanley oli walesiläinen lastenkodin hyväksikäytetty kasvatti, joka lähti teini-ikäisenä merille, värväytyi armeijaan Amerikassa ja ajelehti lopulta amerikkalaisten sanomalehtien ulkomaan kirjeenvaihtajaksi. Tuo Stanleyn kuuluisa lausahdus tuli maailman tietoisuuteen juuri siksi, että Stanley itse raportoi edesottamuksistaan amerikkalaisille lehdille, jotka nostivat matkan aikansa lööppeihin. Stanleyn muutamaa vuotta myöhemmin tekemä ja kaikkiaan kaksi ja puoli vuotta kestänyt matka idästä länteen Kongo-joen suulle oli väsyttävä ja vaarallinen, kuljettiinhan keskellä viidakkoa jalan tai jokea pitkin kanootein. Monet 350 jäsenen retkikunnasta menehtyivät matkan aikana, osa tauteihin kuten malariaan ja unitautiin, osa nälkiintymiseen ja uupumukseen kun taas osa retkikunnan orjista karkasi ja hävisi viidakkoon tai tapettiin jos he kieltäytyivät jatkamasta matkaa.

Afrikan halki kulkevan matkansa jälkeen Stanley oli yksi harvoista eurooppalaisista, jotka tunsivat manteretta. Tämä herätti ovelan Belgian kuninkaan Leopold II:n huomion, hänhän oli nuoresta asti elätellyt toivoa ja pyrkinyt löytämään Belgialle oman siirtomaan. Stanleyssä Leopold II näki sopivan henkilön, jota hän voisi käyttää oman siirtomaansa valtaamiseen ja hallitsemiseen.

Leopold II suoritti siirtomaavaltauksensa 1880-luvulla monimutkaisella ja ovelalla operaatiolla. Hän julisti julkisuudessa filantrooppisia tavoitteitaan ja perusti peitejärjestön, Kansainvälisen Kongo-yhdistyksen. Lähetettyään Kongoon palkkaamansa Stanleyn sekä virkamiehiä ja työntekijöitä, hän julisti julkisuudessa että Kongo-operaation tehtävä olisi täysin humanitaarinen. Sen tulisi lopettaa arabien harjoittama orjakauppa, tuoda sivistystä ja kehitystä alkuasukkaille sekä taata alueen kauppa ja luonnonvarat kansainväliseen vapaaseen käyttöön. Näin julistamalla sekä lobbaamalla lahjomiensa diplomaattien tai kauppamiesten avulla eri valtioita, Leopold sai vähitellen maailman sen ajan tärkeät siirtomaavaltiot tunnustamaan Kongon vapaavaltion, jonka suojelijana toimi Leopold itse.

Jatkuu seuraavassa blogimerkinnässa….

Adam Hochschild: Kuningas Leopoldin haamu (1998), Tammi 2004
Michaela Wrong: In the footsteps of Mr Kurz (HarperCollinsPublishers, 2001)
Joseph Conrad: Pimeyden sydän (Otava 2005)

One thought on “Mistä on kyse Kongossa?

  Steve said:
  7.11.2008 15:18

  Nina:
  I am sure I agree with you, even though I can’t read it.
  And congrats again on your electoral victory.
  sw

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s