Eikö kulttuuri kiinnosta?

Posted on Updated on

Helsingin Sanomat listasi äskettäin asioita, joihin kuntavaaleissa halutaan vaikuttaa. Kulttuuri ei sijoittunut listalla korkealle. Tulos sinänsä ei yllätä, nostetaanhan vaaleissa useimmiten puheenaiheiksi polttavampia aiheita kuten palvelut, turvallisuus tai talous. Mutta helsinkiläisenä, jolle kulttuuri ja siihen liittyvät toiminnot ovat paljon muutakin kuin taide-elämyksistä nauttimista, tulos mietityttää. Luulenkin, että kulttuuri nähdään meillä perinteisenä taideinstituutiona ja elitistisenä harrastuksena, vaikka sen rooli ja mahdollisuudet ovat muuttuneet, ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kulttuurilla on ollut aina selkeä rooli identiteetin rakentamisessa. Suomalaisuuden taustalta löytyvät 1800-luvun vahvat kulttuurivaikuttajat, joille kulttuuri ja sivistys olivat edellytys menestykselle sekä tapa kertoa kansasta ja kansakunnasta. Minusta tilanne on tänä päivä osin samankaltainen. Kansainvälisesti menestyvät kaupungit ja alueet ovat panostaneet vahvasti kulttuuriin ja sen mahdollisuuksiin. Kulttuuri on näille alueille ja kaupungeille tapa viestiä elinvoimasta ja dynaamisuudesta. Samalla kulttuurista ja siihen liittyvistä toiminnoista on tullut yhä useammin keskeinen uuden yrittäjyyden ja työllistämisen sektori.

Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu on meillä suomalaisissa olosuhteissa ainutlaatuinen kulttuurin keskittymä. Maan kaikista taiteilijoista täällä asuu lähes 70 %, alan kansallisesta yritystoiminnasta alueelle on keskittynyt lähes 80 % ja lähes koko taide- ja kulttuurialan ylin opetus on Helsingissä. Mutta kuitenkin nämä ovat vielä osin hyödyntämättömiä resursseja, ajattelen koko pääkaupunkiseudun elinvoimaisuuden vahvistamista.

Kiistelty amerikkalainen tutkija ja kirjoittaja Richard Florida on esittänyt reseptin kaupunkien menestykselle. Floridan hahmotelmassa on kolme keskeistä kehotusta: attract, develop and retain. Menestyvä alue kykenee olemaan houkutteleva lahjakkaille ja luoville yksilöille, se tarjoaa parhaat mahdolliset edellytykset kouluttautua ja kehittyä sekä luo edellytykset asettautumiselle.

Jos Helsinki haluaa olla houkutteleva kansainvälisten metropolien keskuudessa, sen tulee olla aktiivinen myös kulttuurin kehittämisessä. Kulttuuri ja siihen liittyvät toiminnot ovat omiaan luomaan viihtyisän ja elinvoimaisen yhteisön, johon luodut siteet tarjoaa edellytykset jäämiselle. Kulttuuri on tässä merkityksessä taidetta laajempi alue; siihen kuuluvat klubit ja ravintolat, esitykset ja elämykset, ja pienimuotoinen kulttuuri, jota emme aina edes kulttuuriksi miellä.

Kaikesta tästä muodostuu urbaani elämäntapa, jota leimaa suvaitsevaisuus, ennakkoluulottomuus, kansainvälisyys ja toisen huomioiminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s