Oikeusvaltiossa tutkitaan ennen kuin hutkitaan

Posted on

Syyttäjä Marianna Semillä ei varmasti ole helpot ajat. Oli hänen esittämissä poliisin tekemissä uhkailu-väitteissä perää tai ei, hän on selvästikin kokenut itsensä jotenkin uhatuksi, ja se jo on huolestuttava Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa – jopa lintukodossa. On kuitenkin hämmästeltävä sitä, ettei Semi ymmärtänyt tekonsa vaikutusta.

Suomi on oikeusvaltio, ja uskon, että poliisikin haluaa vilpittämästi olla osa toimivaa sellaista. Syyttäjän ammattikunnan edustajan – ja varsinkin juuri sellaisen – olisi luullut ymmärtävän, että jos julkisesti, televisiossa esittää väitteen poliisin tekemästä uhkailusta, ei asiaa voi jättää siihen. Ei voi sanoa, että ’en halua tästä mitään suurempaa juttua, kunhan toin esiin tällaisen epäkohdan’. Totta kai asia on otettava tutkintaan, halusi Semi sitä tai ei, ensinnäkin poliisin yleisen maineen vuoksi, ja toiseksi kyseisten henkilöiden oikeusturvan vuoksi. Voi tietysti olla, että hän toivoi, että asiaa tutkitaan ilman hänen itse tekemäänsä rikosilmoitusta, mikä nyt ilmeisesti tapahtuu. Mutta tutkittava on.

Mitä uhkailu on ollut, ei voi kukaan muu sanoa kuin Semi itse. Hänen asemansa ei ole helppo, ja varmasti hän tuntee asemansa nyt raskaaksi monin tavoin, kertoako, ja jos niin mitä. Mutta tällaisessa asiassa ei ole muuta reittiä kuin avoimuus.