Vanhainkodin ruokavaliolla mallin mittoihin

Posted on

Vanhainkotien ruokavalioissa mättää. Kolmannes vanhuksista on vajaaravittuja vanhainkodeissa. Ja joka kuuden vakavasti vajaaravittuja. Ja miksi? Jotkut syyttävät kiirettä, ruokien jäähtymistä, joka sitten ei maistu. Minä luulen, että suurin syypää on vanhainkotien ruokavalio.

Sen minkä olen sairaaloiden ja vanhainkotien ruoka-annoksia nähnyt, jos tavallinen nelikymppinen naisihminen niillä eläisi, olisi pian mallimitoissa. Missä ovat herkut? Ravitsemusterapeutit Suomessa kuvittelevat oikean terveellisen ruokavalion olevan rasvaton, sokeriton, alkoholiton, ja mieluiten hajuton ja mauton. Ruoan tarkoitus ei ole maistua, vaan sisältää kaikkia ravintoympyrän värit.

Vanhukset eivät varmasti saa yhtään ylimääräistä kaloria, sillä hui! siitä voi kenties lihoa. Rasvasta voi tulla kolesterolia! Sokerista, hmm diabetes! Ja lasillien viiniä vasta pahuuden symboli olisikin.

Tavallinen suomalainen saa mässätä, ryypätä, lihoa ja hankkia itselleen aikuisiän diabeteksen. Mutta jos joudut laitokseen, sinut laitostetaan, ja saat nauttia kurinalaisesta ryhtiliikkeestä halusit sitä tai et.

Voisiko kunnan ja valtion laitoksissa joskus pyrkiä nauttimaan elämästä? Vai onko tarkoituksena ei ainoastaan elämän kaaren pidentäminen, vaan sen saaminen myös tuntumaan erityisen pitkältä? Voidaanko vanhainkotien ruokavaliota tarkistaa niin, että kysytään vanhuksilta mitä he haluavat syödä? Kysytäänkö heiltä?

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Se sijaan pulla (tai kakunpala) päivässä pitää psykiatrin poissa.

One thought on “Vanhainkodin ruokavaliolla mallin mittoihin

    Anonymous Mouse said:
    10.9.2008 12:54

    Olipa hyvä puheenvuoro, oikein sydäntä lämmittävä. Vanhukset jos ketkä ansaitsevat huolenpitomme ja rakkautemme, myös laitoksissa.

Kommentointi on suljettu.