Ei kannata tintata karhua nenään

Posted on Updated on

Tänä vuonna se sitten tapahtui. Tämän vuoden kuuman kesän aikana tunteet leimahtivat Kaukasuksella. Erilaisten break-away joukkojen aikomuksia sotatoimiin arvuutellaan kesäisin, kun syksyn saadessa ja talven saapuessa todennäköisyys Kaukasuksen vuorilla sotimiseen vähenee, sääolosuhteiden muuttuessa sotimiselle epäedullisiksi.

Elokuun alkaessa konflikti Georgian ja Venäjän välillä sitten leimahti. Georgian presidentin Saakashvilin arvellaan tehneen virhearvion halutessaan pistää Etelä-Ossetian separatistit kuriin kerralla. Länsi eikä Nato rientänyt tueksi edes puheissa. Olympialaiset eivät toimineet huomion kääntämisessä muualle. Sen sijaan Venäjä sai hyvä syyn ensin ’puolustaa’ alueen venäläisiä, sen jälkeen ’rankaista’ hyökkäyksestä omiaan kohtaan, ja jatkoksi vielä vahvistaa ja laajentaa läsnäoloaan alueella.

BBC:n mukaan ensimmäinen konfliktista saatu oppi kuuluu: ’Ei kannata tintata karhua nenään ellei se ole kahleissa’. (Muut löytyvät täältä: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7553390.stm)

Suomen ulkoministeri, Etyjin puheenjohtaja Alexander Stubb on ottanut aktiivisen roolin tulitauon löytämisessä. Yhdessä EU:n puheenjohtajan Bernard Kouchnerin kanssa Stubb on heti sukkuloinut alueella, arvioinut tilannetta ja rauhoitellut osapuolia. Suomen televisiossa molemmat herrat näkyivätkin hyvin. Sen sijaan Euronewsin uutisissa Etyjin lippu kuten Stubbkin oli leikattu ruudusta. Entinen Etyj-esimieheni soitti ja tiukkasi minulta mitä Etyj oikein asiassa tekee, ja Suomi puheenjohtajana, eikö mitään. Totesin, että kyllä puheenjohtaja paikalla on, ja yhdessä EU:n kanssa juuri sen takia, että molemmilla järjestöillä on alueella merkittävä rooli ja Etyjillä myös suoranainen turvallisuusmandaatti.

Ilmeisesti kuitenkin kansainvälistä mediaa kiinnostaa enemmän EU:n ja mediaseksikkään ja suorapuheisen Kouchnerin rooli. Kansainvälinen näkyvyys ei aina ole tärkeintä,mutta on silläkin merkitystä silloin kun luodaan mielikuvaa kansainvälisten toimijoiden aktiivisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s