Väyrynen ja puutullien kesäkoplaus kauttakulkuun

Posted on

Ulkomaankauppaministeri Väyrynen ehdottaa Suomen kautta Venäjälle kulkevan transitoliikenteen panemista maksulliseksi ja rahojen siirtämistä metsäteollisuuteen korvaukseksi Venäjän asettamista puutulleista. Väyrynen koplaa kahta asiaa joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa – paitsi sana Venäjä.

Venäjälle menevä transitoliikenne on massiivinen liikenteellinen ongelma kaakkois- ja itä-Suomessa. Minusta sille voidaan hyvin laittaa transitomaksu. Nythän kauttakulkumaksusta on puhuttu ja puhuttu, mutta ei saatu aikaan koska me suomalaiset, ja varsinkin suomalaiset ministerit, olemme aina niin varovaisia, kohtuullisia, järkeviä, emmekä halua aiheuttaa kenellekään vaivaa – paitsi itsellemme. Myöskään Kaakkois- ja itä-Suomi ei ole ollut poliittisessa vaikuttamisessa koskaan kovinkaan hyvä verrattuna muihin maakuntiin. 

Mutta, että saaduilla varoilla tuetaan metsäteollisuuden raaka-ainehankintaa? Siis valtion tukiainen teollisuuden alalle, jolla on muutoinkin vakavia rakennemuutoksia edessään johtuen sähköiseen viestintään siirtymisestä, ilmastonmuutoksesta ja energiantarjonnan haasteista, ja joihin sopeutumisessa se on asiantuntijoiden mukaan ollut liian hidas?

Luulisi olevan selvää kuuluisalle sokealle Reetallekin, että transitoliikenteen maksuista kerätyt varata tulee suunnata pääosin transitosta haittaa kärsiville tahoille. Esim. rakentaa tieverkkoa jolla saadaan 30 km rekkajonoa (joka ehkä maksun myötä hieman lyhenee) pois pääteiltä ja parantaa itä-Suomen surkeaa ja vaarallista tiestöä. Kehotan pistäytymään lomamatkoilla kuutostiellä Lappeenrannan-Imatran tienoilla. Siinä on selvä kohde varoille. 

Tietty on myös mahdollisuus, että transitomaksujen esittäminen on ministeri Väyryseltäkin vain neuvotteluteknisesti taktinen veto, eli pienen pieni kiritysmomentti peliin Venäjän suuntaan.

Tämän päivän uutisessa on mielenkiintoista ilmoitusluontoinen maininta, että ’ulkoministeriö tutkii’ jo asiaa. Liikenneministeriltä saattoi uutisen kuultuaan mennä  rantalaiturilla kahvi väärään kurkkuun: mitenkäs tässä näin kävi – eikö liikenneasiat kuuluneetkaan hänelle?

One thought on “Väyrynen ja puutullien kesäkoplaus kauttakulkuun

  ninasuomalainen responded:
  4.7.2008 00:36

  Taas superjonot kuutostiellä kaakkois- ja itä-Suomessa. Kuten sanottua, kauttakulkumaksut ovat hyvä idea, ja uskon että ovat toteutettavissakin – vaikka kaikenlaisia syitä keksitään miksi niitä ei voisi asettaa.

  Hesarin uutinen uusista jonoista:
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kuutostielle+perustettiin+tilapäisiä+rekkaparkkeja/1135237639132

  Ihan kiva, että on moottoriteitä rakennettu – mutta kun rekkajonojen takia niillä saa nyt ajaa 80km/t. Järkee vai ei?

Kommentointi on suljettu.