Mistä löydän deleten? Kysyn Ma(c)

Posted on

Miksi, voi miksi IT-ala ei voi ymmärtää minua. Ja muita kaltaisiani, jotka haluavat koneen johon ei tarvitse ladata mitään lisäosia, jossa on kaikki valmiina, joka ei vastaa kun yrität katsoa uutispätkää, että ’haloo pöllö, etkö tiedä että tarvitset katsomiseen ohjelman X’!

Pari kuukautta oman 3 vuotta vanhan Acerini tullessa tietokoneiden veteraani-sarjaan siirryin PC:stä Maciin. Vannoutuneet Mac-ihmiset kertoivat minulle etten tule katumaan. Mac-mainokset tuulettivat, että voin vihdoin unohtaa ohjelmien lataukset, Macissä on kaikki. Kuvittelin olevani läppäritaivaassa, jossa kuljen onnellisena MacBook kassissani ja näpyttelen kahviloissa ja lentokentillä ilman huolen häivää. Pa#&%*n marjat. Olen kuluttanut tunteja ja tunteja opetellessani mistä kaikki koneessani löytyy.

Useampi tunti meni kun etsin ohjelmaa jolla siirrän iPodin musiikkini Macilleni (yhdella ohjelmalla yritin mutta se blokkaantui pari kertaa, toinen ohjelma vihdoin teki toivomani.) En vieläkään ole saanut siirrettyä vanhasta koneestani valokuvia ja muita faileja. Ne ovat ulkoisella hienolla kovalevyllä, mutta josta Mac ei suostu niitä lukemaan muuta kuin numeroituina tiedostoina – enkä tiedä miten ne avataan. Neuvoja, anybody? Minulla on aavistus siitä, miten se tapahtuu mutten ole vielä jaksanut asiaan orientoitua.

Yritin katsoa uutisia Maikkarilta ja Yleltä. Mutta ei, niitä varten tarvitsen ohjelman se ja se. Ystävällinen Mac-vannoutunut tuttuni kertoi, että mainitut kanavat käyttävät ikivanhaa teknologiaa päinvastoin kuin Nelosen uutiset, jota onnistuin katsomaan. Koska haluan katsoa Ylen a-studioita ja muita tylsiä asiaohjelmia yritin ladata tuon vanhanaikaisen ohjelman – mutta taas jotain meni pieleen, ja lataaminen keskeytyi.

Läppärissä ei ole nappulaa ’delete’ kuten PC:ssä – tai jos on, en ole sitä löytänyt (on se oikealta vasemmalle poistava, muttei varsinaista deleteä). Eikä näppäimillä voi siirtyä kappaleittain alaspäin. Vai voiko? Advice anybody? Mukana ei tullut käsikirjaa komennoista, sokeasti olen opetellut. (Vähän kuin vanhassa Acerissani, jossa kirjaimet ovat kolmessa vuodessa kuluneet pois näkyvistä. Aina neuvokas äitini osti kirjakaupasta tarrakirjaimia ja liimasi paikalleen n, m, s, ja muutaman muun.)

Mainospuheen mukaan en tarvitse Macissa Wordia kun hieno oma systeemi Texturi on keksitty. Just joo! Ensi töikseni ostin erikseen iWorksin, jolla silläkin Word-tiedostojen avaaminen ja työstäminen, joita koko muu maailma (ainakin omalla alallani) käyttää on aina muutaman askeleen takana ja hidastaa työtä. Eli on sijoitettava kuitenkin 140euroa Word for Mac-ohjelmaan.

MacBookin sisäänrakennettu sipaisuhiiri (vai mikä sen nimi onkaan) on valitettavasti paljon huonompi kuin vanhassa Acerissani jossa kosketusaluetta napauttamalla ajoi myös klikkaamisen asiaa. Koska itselleni on tietokoneella surffailun sujumiseksi aivan ehdotonta nojata poskea vasempaan käteeni – tai vaihtoehtoisesti juoda kahvia tai raapia otsaani – yhden käden hiiritoiminnot ovat ehdoton edellytys (luovalle) ajattelulle. Macissa joudun pinnistelemään kahdella kädellä ja pää joutuu keikkumaan kaulan jatkeena ja selkä on pidettävä suorana, kun en ole oppinut kahden sormen scrollausta ja klikkausta.

Okei, kyllä tässä joku toimiikin. iTunes, nyt kun se on ladattu, toimii mainosti. Internet toimii yleensä erinomaisesti, varsinkin langaton. Kuten huomaatte, yritän ymmärtää tietokoneita. Enkä ihan kaikista avuttomin ole. Ja voi olla, vaikka Mac ja minä emme ihan ensi kättelyssä olekaan sopineet toisillemme kuin käsi hanskaan tai hiiri käteen huomaamme vähitellen, että itse asiassa meillä on ihan mukavaa yhdessä, kun vain opimme toistemme pikkuerikoisuudet. Mutta silti, please nörtit, meille taviksille pitää asiat tehdä helpoiksi. Mahdollisimman helpoiksi. Kertokaa siis mistä löytyy ainakin se delete.

5 thoughts on “Mistä löydän deleten? Kysyn Ma(c)

  Pekka said:
  14.8.2008 19:08

  Hei Nina

  Delete -toiminto tapahtuu painamalla hannunvaakunaa eli komentonäppäintä ja backspacea eli sitä takaisinnuolta yhtä aikaa. Tiedosto siirtyy roskakoriin.

  Pekka

  Minulla tiedostojen lataaminen entisestä koneesta (olenkin ostanut vain Maceja vsta 87) on sujunut aina kuin tanssi OS X käyttöönoton jälkeen. Tunnustan kyllä käyttäväni Officea, se on ainut hyvä asia, minkä Microsoft on saanut aikaan.

  Minä taas en osaa käyttää työssä Wintoosaa. Se on täysin surkea paholaisen tekele.

  McMac said:
  19.8.2008 13:01

  Macci on niiiin hyvä. Huomaat kyllä kunhan hetken käytät. Officen sekin kyllä vaatii.

  Ja jos ei meinaa onnistua niin vanhalle Uttilaiselle neuvotaan vaikka kädestä pitäen =)

  ninasuomalainen responded:
  19.8.2008 19:16

  Hei joo kiitos neuvoista ja rohkaisusta! Olen jo edistynyt mac-opinnoissani huomattavasti, eli kyllä se tästä on lähtenyt… 🙂

  Tuo Office oin vielä hankkimatta ja mutta kohta siihen investoin ja eiköhän sitten ala sujua kuin tanssi.

  Uusi sana on myös tullut opittua, siis tuo hannunvaakuna…

  Pekka said:
  24.8.2008 02:13

  Uusi sana? Hannunvaakuna on oikein muinaissuomea, samaa kamaa kuin jatulintarhat.

  Nyt huolestuttaa. Oletko kuitenkaan kansallisella pohjalla, vaikka kokoomusta edustat:-/

  McMac on oikeassa. Office kannattaa hankkia. Se on ainut hyvä asia, minkä Microsoft on tuottanut, mutta valitettavasti sitä joutuu käyttämään, paremman puutteessa.

  ninasuomalainen responded:
  24.8.2008 23:23

  Niin se olisi hienoa jos me kaikki olisimme oppineet kaikki mahdolliset muinaissuomen ja muut kansalliset sivistyssanat. Valitettavasti tuossa oli aukko sivistyksessä – eikä varmasti ole ainoa laatuaan, sen verran uskallan tunnustaa!

Kommentointi on suljettu.