Ajatusten virtaa: Burma, syklooni ja Rakel Liekki

Posted on Updated on

Nyt ne maailmankirjat OVAT sekaisin (vrt. edellinen merkintäni). Parissa viikossa syklooni pyyhkäisi 35,000 ihmisen hengen maassa, josta kukaan ei tiedä mitään – joten katastrofin tajuaminenkin tuntuu mahdottomalta. Kiinassa massiivinen maanjäristys on näillä näkymin haudannut ainakin 15,000 kiinalaista. Ja silloin kun 100,000 ihmistä on vielä ’unaccounted for’, eli tietymättömissä, voi arvata ettei kuolonuhreja ole ihan niin vähän kuin nyt varmasti tiedetään.

Ovatko jotkut katastrofit henkisesti tai käsityksellisesti meistä kauempana kuin toiset ja niiden ihmistragediat vain menevät ohi? Onko Burman menetys mahdotonta käsittää ja tuntea kauhistusta, koska 1) Burma on kaukana, 2) Burma on käytännössä suljettu maa eikä kukaan meistä ole koskaan käynyt siellä, 3) harva meistä tuntee burmalaisia tai on käynyt burmalaisessa ravintolassa, 4) syklooni, niin mitä sen on, trooppinen myrskykö, voiko se nyt olla niin kauheaa? ja 5) jopa sana Burma on jotain joka kuuluu johonkin mytologiaan eikö todelliseen maailmaan. Ja kiinalaisiahan on joka tapauksessa niin paljon. Vai eikö ihan kaikkea maailman kauheuksia ehdi ja jaksa kauhistella. Jotkut kauempana olevat on syytä jättää henkisen käsityskyvyn ulkopuolelle. Siitäkin huolimatta, että kaikilla uhreilla on perheet ja ystävät ja menetykset aiheuttavat paljon surua.

Tulipa synkkiä ja vakavia ajatuksia. Nämä ovat ehkä vastapainona niille ajatuksille, joita tuli mieleeni kun luin netistä Uutispäivä Demarin uuden kolumnistin, entisen pornotähden Rakel Liekin voivottelua Viivi Avellanin aiemmista typeristä rasistisista kommenteista. Liekki muisti kirjoittaa moneen kertaan: ’Kokoomuksen jäsenkirja kantava’ ja ’kokoomuslainen’ viitatessaan edellämainitun julkkiksen tuomittaviin ja idioottimaisiin lausuntoihin. Hyvä Rakel Liekki, älä yleistä. Kyseisenlaisen leiman tuputtaminen jonkin puolueen kylkeen ei tee sinusta yhtään parempaa demaria tai itseäsi suvaitsevammaksi kuin jo olet. Päinvastoin, kuulostaa siltä kuin sinulla olisi joitakin ennakkoluuloja yleensä meitä kokoomuslaisia kohtaan. Tervetuloa tutustumaan muutamaan meistä, keskustelen mielelläni kanssasi vaikkapa maailman menosta.