Amerikkalaiset pyöräilevät – maailmankirjat ovat sekaisin

Posted on

Öljyn hinta sen kun nousee, ja niin myös bensan. Bensan hinnasta on tullut yksi tämän hetken suuria vaaliteemoja Obaman ja Clintonin välisessä kiivaassa vaalitaistossa. Hillary on ottanut bensapopulistiset aseet käyttöön ja lupaa valtion tukevat bensan hintaa ensi kesänä, jotta Amerikan tavikset voivat huoletta autoilla kuten nytkin. Obama on vielä kieltäytynyt tuosta vedosta, väittäen ettei Clintonin vedolla ole lähes mitään käytännön merkitystä rahallisesti. Oli miten oli, CNN:llä haastatellut amerikkalaiset äänestäjät alkavat kääntyä lyhytnäköisen populismin suuntaan. Kyllä bensan hinta on nyt niin järkyttävän korkea, että äänestän heti sitä joka sitä alentaa!

Bensanhintakriisin vakavuutta kuvaa, että varattomammat opiskelijat joutuvat jopa pyöräilemään toimiinsa! Amerikassa! Huh, nyt ovat maailman kirjat sekaisin. CNN:n toimittajakin tutustui työmatkapyöräilyyn tällä viikolla, omakohtaisesti Atlantassa. Melko huteralta meno näytti, ei toimittaja kovin usein tunnu pyörän selkään nousevan. Atlanta Bicycle Campaignin aktivistit neuvoivat, että pitää käyttäytyä liikenteessä kuin olisi auto, eikä arastella tien laidassa.

Demokraattien esivaalien bensapopulismin kanssa kilpailevat uusimmat aiheet eli Clintonin puheet Iranin pommittamisesta ydinaseilla ’into obliteration’ ja Obaman pastori Jeremiah Wrightin hyppelehtiminen pressitilaisuudessa.

Olen muuten – sattuneesta syystä – seurannut viime viikot CNN:ä enemmän kuin muutamaan vuoteen. Tuolloin aiemmin oli muotia sanoa kansainvälisissä piireissä, ettei CNN:ää voi katsoa kun se on niin amerikkalainen, kun taas BBC World oli maailman vakavasti ottavien kanava. En tiedä ovatko kanavat muuttuneet – olen nyt huomaavani, että CNN on hauskempi, rennompi, monipuolisempi, nopeampi ja modernimpi kuin BBC, jossa totisena aina toitotetaan samalla äänenpainolla vakavia uutisia. Toki CNN:n uutisetkin ovat vakavia, mutta jotenkin ehkä kanavan vauhti sopii nykyiseen nopeampaan tempoon. Olen huomaavinani, että muutama entinen BBC-ankkuri on siirtynyt CNN:ään, monet hauskoja ja viihdyttäviä ja tarvittaessa vakaviakin. Adrian Finighan on yksi heistä.

Sitäpaitsi CNN:n America Votes 2008 pitää kärryillä missä vaaleissa mennään.