Menovesilukemat ja totuus

Posted on Updated on

Päivän Kauppalehdessä kerrotaan, että Suomessa on Euroopan kallein bensa. Kalleinta kuulemma vain Itävallassa. Näin olen itsekin kuvitellut. Mutta, muutaman viikon Hollannissa oleskelun jälkeen olen alkanut kauhistella bensa hintaa täällä. Mitä, eikö Suomessa olekaan kalleinta?

Tuon tämän aamun tilaston mukaan Alankomaiden 95-oktaanisen hinta on 109 senttiä/ litra. Ei pidä paikkansa! Tiedon lähde on EU/Oil Petrolier/ÖKKL (15.1.2008), mutta mistähän se on hintansa löytänyt. Muutaman viikon empiirisen tutkimuksen jälkeen on Hollannissa 95-oktaanisen hinta kaikilla asemilla 1,45 – 1.55 e litralta. Viikonlopun Total laskussani lukee 1,4999/litra.

Pari viikkoa sitten ajelin Brysselissä, ja totta, sielläkin oli kallista, eli noin 1,35 e/litra, ja aamun uutisen tilaston mukaan 1,38e/litra.

Vai onko se niin, että on se vale, emävale ja tilasto? Tai ehkä hollantilaiset haluavat kuulostaa edulliselta maalta.