Kenen omaisuutta silmäni iris on?

Posted on

Asettautuminen Haagiin on hyvällä tolalla, asunto on, ja koira ja auto paikan päällä. Internet-yhteyden kotiin saan toivon mukaan ensi viikolla, joten saan bloggailun toimimaan vähän useammin kun kirjoittaa voi kotoakin eikä vain työpaikalla.

Paikallista kieltä en ollut ajatellut opetella paljoakaan, vaikkakin paineet perussanaston oppimiseen kasvavat ’joko olet oppinut hollantia’-kyselyjen myötä. Kurkkuäänteet kuulostavat täysin mahdottomilta, autossa ajellessa olen yksikseen vähän harjoitellut. Siis todella, onko pakko tehdä yskänlimaa irrottavan kuuloinen liike kurkussa, jotta – g ja -ch äänteen saa aikaan?

Sain yhtenä päivänä myös ahaa-elämyksen. Olen vuosikausia tiennyt, että tutut hollantilaiset huikkaavat läksiessään tervehdyksen, joka minusta on kuulostanut tältä: Dach! En koskaan ymmärtänyt miten sana ’hei’ voikin jossain Euroopan kielessä olla niin erilainen kuin muualla. Ajattelin, että dach? Mistä se oikein tulee? Mutta. Eräällä aamuvarhaisella kävelylenkillä koiran kanssa kun kurauttelin Gute dag-toivotusta lamppu syttyi. Dag! Sehän onkin vanha kunnon päivä-sana, lyhennys Gute dag – Hyvää päivää sanonnasta, eli siis ’dag’, mutta hollantilaisittain lausuttuna lopussa -g lausutaan kurkkuäänteellä. Ja siis vuosikausia olen ihmetellyt….

Amsterdamin Schipholin (muista kurlautus alussa sch-) kenttää käyttävänä lentomatkustajana olen jo tilannut mahdollisuuden hankkia silmän iriksen tunnistavan henkilökortin, jolla passijonot voi ohittaa. Aika mielenkiintoista. Minulle kerrottiin, että teknologia tulee Mossadin kanssa toimneelta yritykseltä. Siitä aloimmekin keskustelun, minne kaikkialle ja miten pitkäksi aikaa irikseni kuvio taltioituu muistiin. Nythän on jo herätty siihen, että Facebookiin kerran syötetyt tiedot ovat kaikki ikuisesti Facebookin omaisuutta. Onkohan muuten Facebookin perustajilla/omistajilla jotain turvallisuuspalvelukytköksiä? Jos olisikin, eihän niistä kukaan tietäisi. Vaiko käyvätkö jotkut turvallisuuspalvelut (vakoilupalvelut) kenties imuroimassa Facebook-dataa tulevaisuutta varten, kun se kaikki on siellä kaikkien saatavilla.

IT-kytkökseni heitti myös kysymyksen, kenen idean kuvittelen google-palvelun olevan ja minne linkit sieltä johtavan? Hmm. Pääsemmekin pian kunnon salaliittoteorioihin.