Etyj, vaalit ja Venäjä

Posted on

Venäjän vaali ovat ovella. Onkohan Kauppalehden Katja Boxberg jo saanut toimittajaviisumin? Eilisessä lehdessä hänelle sellaista ei vielä oltu myönnetty. (Kirjoitan samansisältöistä blogia myös Kauppalehteen, jossa myös toimittaja Katja Boxbergin Uutisblogi aiheesta.) Entisen työpaikkani, Etyjin Odihr-toimiston väki eikä suunnittelemaansa 70 vaalitarkkailijaa ei saanut viisumeita. Etyj ei siis tarkkaile Venäjän vaaleja.

Odihr – OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights – toimii Varsovasta käsin, Ety-järjestön ihmisoikeus- ja demokratiaelimenä. Vaikka kadunmies järjestöä ei tunne, aina kun Etyj on viime vuosien aikana antanut lausuntoja vaaleista, paikalla on ollut tuo Odihr-toimisto, pitkäaikaisine sekä lyhytaikaisine vaalitarkkailijoineen. Kadunmiehelle koko vaalitarkkailuasia saattaa ehkä kuulostaa merkityksettömältä, mutta sillä on ollut merkittävä rooli Etyj-alueen (Balkan, entinen Neuvostoliitto, itä-Eurooppa) demokratiakehityksessä 90-luvulla.

Venäjän päätös olla päästämättä Etyjin tarkkailijoita maahan on näpäytys ennen kaikkea Etyjin Odihr-toimistolle, jonka toiminnan ja lausuntojen avulla mm. Ukrainaan, Georgiaan ja Serbiaan saatiin demokraattiset vaalit. Venäjä on kertonut kutsuvansa maahan kuitenkin n. 230 muuta tarkkailijaa mm. ystävällismielisistä IVY-maista, joten paikalla lienee lukuisia tahoja, joiden mielestä vaaleissa ei tule olemaan mitään vikaa.

Kuten Suomen lehdissä on jo huomattu, Venäjän päätös on myös melkoinen haaste koko Etyjin toiminnalle ja siten myös ensi vuoden Suomen Etyj-puheenjohtajuudelle. Miten järjestö voi edistää demokratiaa tulevaisuudessa, jos poliittisen oikeudet jäsenmaissa ovat uhattuna? Pitäisikö Etyjin roolia viilata johonkin suuntaan jos ilmassa on merkittävä tuulahdus (tai puhuri?) viileämpää kansainvälistä ilmapiiriä? Ja jos, niin olemmeko luopumassa Etyjissä kaikkien maiden yhdessä sopimista velvoitteista? (nk. OSCE commitments)

Mielenkiintoista on myös se, että Venäjän vaaleja tarkkailevat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen edustajat eli parlamentaarikot eri Etyj-maista, Suomesta mm. Kimmo Kiljunen. Parlamentaarikot (OSCE Parliamentary Assembly) ovat tehneet päätöksensä erillisenä Odihrin päätöksestä. Vaikka esim. Kiljunenkin on maininnut tehtävänsä vaikeutuvan pitkäaikaisen tarkkailun puuttumisesta (parlamentaarikot menevät paikalle in pariksi päiväksi ja lähinnä itse äänestyksen ajaksi), ei ole epäilystä siitä, ettei tämä kaksijakoinen Etyjin linja ole hyödyksi niille jotka järjestön demokratiavahtikoiran roolia haluavat horjuttaa.

******

Olin itse maaliskuussa vuonna 2000 mukana Odihrin vaalitarkkailuoperaatiossa Venäjän presidentinvaaleissa. Olin juuri aloittanut työni Etyjillä, ja ensimmäisenä työpäivänäni matkustettiin Moskovaan, viikkoa ennen vaaleja. Toisena työpäivänäni lensimme Tshetsheniaan, tekemään arviota siitä minkälainen mahdollisuus äänestäjillä on aidosti käyttää äänioikeuttaan.  

Vaikka olinkin juuri lopettanut työni Sarajevossa Bosniassa, tuosta uuden työni Tshetshenian osuudesta en hiiskunut halaistua sanaa äidilleni ennen matkaa, ajattelin, että kerron sitten jälkeenpäin jos hengissä selvitään. No, selvittiinhän siitä, vaikka massiivisilla sotilashelikoptereilla matalalla lentäminen lievästi sanottuna hermostutti. Mukana lentäneitä camouflagepukuisia venäläisiä turvamiehiä meidän länsimaisten tarkkailijoiden valkoiset naamat vain naurattivat.

Vierailin n.vuotta myöhemmin uudelleenkin Tshetsheniassa osana toista arviointitiimiä, kunnes vuoden 2001 jälkeen tilanne huononi siellä taas merkittävästi ja monia ikäviä asioita alkoi tapahtua.

Noissa vuoden 2000 vaaleissahan Venäjälle valittiin uudeksi presidentiksi Vladimir Putin. Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailumission totesi tuolloin, että ’The 2000 presidential election represented a benchmark in the ongoing evolution of the Russian Federation’s emergence as a representative democracy.’ 

http://www.osce.org/documents/odihr/2000/05/1449_en.pdf

******

Ks. myös

www.osce.org/odihr

http://uutisblogi.blogit.kauppalehti.fi/2007/11/26/taalta-tullaan-moskova-tai-sitten-ei/

2 thoughts on “Etyj, vaalit ja Venäjä

  ruso said:
  30.11.2007 07:57

  …tiukka lopetus.

  Nina responded:
  1.12.2007 00:20

  Hello hra Ruso, kiitoksia, seuraamme jännittäviä vaaleja!
  🙂

Kommentointi on suljettu.