How da body? kysyy sairaanhoitaja

Posted on Updated on

Suomi pidättää henkeään. Tuleeko työtaistelu ja sairaalat tyhjenevät hoitajista vai päästäänkö sopuun. Esitys suojatyölaista on tehty, eikä se – kuten tehyläiset ovat väittäneet – tietenkään estä sitä, että lakko aiheuttaa roppakaupalla harmia ja vaivaa suurelle osaa kansaa, niin kuin lakot yleensä tekevät. Suojatyöhön velvoittava laki ainoastaan turvaisi hoidon kaikista kriittisimmässä tilanteessa, synnytyksessä, syöpähoidossa, dialyysissa, eli toimisi kuten suojatyö kaikissa lakoissa toimii: varmistaa ettei oikeutetun työtaistelun tiimellyksessäkään keneltäkään lähde henki.

Siksi en ymmärräkään sairaanhoitajien väittämää siitä, että  suojatyölaki on puolueellinen ja vaikeuttaa neuvotteluratkaisun löytymistä. Vai tarkoittavatko he sitä, että työnantajaosapuolellekin tulisi paljon pakottavampi tarve kaivaa jo lähes tyhjää kuvettaan kun muutama potilas polkaisisi tyhjää?

Palkkakuopassa sairaanhoitajat ilmeisesti ovat. Minusta olisi ollut rakentavampi strategia vaatia vielä hieman lisää alkuperäiseen tarjoukseen, mutta sitten ottaa rahat ja tehdä töitä seuraavan kahden vuoden ajan, jonka sopimuskausi kestää. Toinen merkittävä korotus olisi varmasti ollut silloin paikallaan ja mahdollista vaatia ja saada tiukoissa neuvotteluissa kahden vuoden kuluttua. Näin olisi muutamassa vuodessa voitu kuroa umpeen palkkajälkeenjääneisyyttä. Nyt kerralla voidaan ehkä saada loppujen lopuksi hieman suurempi korotus, mutta mitä se tulee maksamaan kaiken kaikkiaan jos työtaisteluun ja irtisanomisiin mennään. Ja kahden vuoden kuluttua tuskin ihan samalla tavalla voidaankaan vaatia, kun tulehtunut tilanne leijuu ilmassa pitkään ja luottamus osapuolten välillä on mennyt.

Mitä sitten maksaisi jos valtio tulee väliin, sen jo luvatun 150 miljoonan lisäksi, jotta vaadittu n. 25 prosentin palkannousu saavutettaisiin kerralla? Ilmeisesti 800 miljoonan, tai jopa miljardin kieppeillä jos nosto ulotetaan kaikille terveydenhoitosektorilla. Tämä summa on siis ehdotettu otettavan ei kuntatyönantajan kassasta vaan valtion varoista, eikä kertaluontoisesti vaan ilmeisesti vähintään joka toinen vuosi, jotta palkat pysyvät tuolla tasolla. Huh. 

Tasa-arvotupon periaate on hyvä ja sitä varmasti voidaan jossain muodossa toteuttaakin, rajatusti ja niin kauan että esim. terveydenhoitoalan rahallinen arvostus saadaan ylös, samoin tuottavuus ja palkkataso korjattua. Mutta eihän valtio voi pysyvästi maksaa kokonaisuudessaan tuollaista massiivista erotusta. Voisiko muuten joku muu strateginen, kunnallinen taho vaatia myös tulevaisuudessa lisäkorotusta erikseen valtiolta jos kuntatyönantajan tarjous ei riitä. Palomiehet? Opettajat?

******

Huumorin pilkahduksena tähän loppuun haluaisin tutustuttaa teidät liberian kieleen. Tai siis englantiin jota puhutaan Liberiassa. Kirkon Ulkomaanavun kollegani Mari Paajanen työskentelee Monrovissa, ja vähän muuallakin Liberiassa on perehtynyt kielen saloihin. Liberian oppitunti löytyy täältä Toivon Blogista:

http://blogi.kua.fi/index.php?entityId=45month=10&

Hauskan kirjoituksensa lopuksi Mari toteaa: Kieliongelmat ovat kuitenkin täysin molemminpuolisia. Myös liberialaisilla on vaikeuksia ulkomaalaisten aksenttien kanssa. Omakin työni helpottui kummasti kun ensimmäisen kuukauden jälkeen ymmärsin sanojen ”yes, yes” todellisen merkityksen: ”en ymmärtänyt sanaakaan mitä sanoit”. Sen päälle kuuluu hymyillä kauniisti ja poistua äkkiä paikalta.

Terveydenhuollon työriidan aikoihin voitaisiin käydä seuraava keskustelu:

Henkilö 1: How da body?

Henkilö 2: Small small.

Henkilö 1: Thank God!