New Yorkin humussa

Posted on

Tervehdys New Yorkista. Kaupunki on yhtä meluisa ja kiireinen kuin ennenkin. Ensimmäisinä päivinä iskee paniikki: kaikkia noita asioita pitäisi ehtiä tekemään, kaikki nuo ravintolat kokeilemaan ja kaupoissa shoppaamaan. Ensimmäiset päivät menivät kuitenkin työn merkeissä. Sitten iski jokin pöpö, jonka vuoksi illalla en jaksanutkaan lähteä minnekään vaan sulkeuduin hotellihuoneeseeni. Haloo, ollaan sentään Nykissä!

Edessä on vielä vapaa viikonloppu, johon mennessä toivon mukaan kunto on kohentunut, jotta jaksaa harrastaa Isosta Omenasta nauttimista. Omalla kohdallani se tarkoittaa lähinnä aikataulutonta vaeltamista, kirjakaupoissa maleksimista ja kahviloissa istumista. Kaikkien naisten kohde nro 1 on Century 21, merkkivaatteiden outlet-myymälä WTC:n kupeessa, joten sinne on ehdittävä. Greenwich Villagea enkä Meatpacking districtiä tunne paljoakaan, joten sielläkin voisi pyöriä. Nämä YK:n lähellä olevat alueet joissa normaalisti liikuskelen on tältä erää nähty.

******

Paikallisia uutisia en ole paljoa jaksanut katsoa. Lehdistä näin pikaisesti että Jimmy Carter on saanut juutalaisväestöä raivoihinsa kommenteillaan Lähi-idän tilanteesta. Voi olla että hänen Palestiinaa käsittelevä kirjansa Peace not Apartheid myös puhuu puolestaan; ehkä Carter ajattelee että hänellä ei ole enää menetettävää ja siksi puhuu suoraan Palestiinan ihmisoikeustilanteesta, joka Gazan osalta on lähes katastrofaalinen, eikä Länsirannallakaan voi puhua ihmisoikeuksien toteutumisesta missään määrin.

YK:n humanitaarisen avun toimisto kertoo nettisivuillaan, että Länsirannasta – joka on siis palestiinalaisvaltion ydin – 38 prosenttia on Israelin infrastruktuurin alaista ja hallinnassa.  Lisää faktoja löytyy täältä http://www.ochaopt.org/

******

Edellinen ei varsinaisesti ollut paikallinen uutinen. Irakin sota on, mitä suurimmassa määrin myös paikallinen uutinen, vaikka yleensä kuulemma ulkomaan uutisten ensimmäinen ja ainoa asia. Pentagon pyysi äskettäin kongressilta kiireistä 1.4 miljardin dollarin lisärahaa Irakiin, yhtenä perusteluna se, että tarkka-ampujien hyökkäykset USA:n joukkoja vastaan ovat nelinkertaistuneet tänä vuonna. Joku kuitenkin kaivoi luvut esiin, ja totesi että tarkka-ampujavälikohtaukset ovatkin vähentyneet. Uutinen tässä oli se, että Pentagonin luvut olivat keksittyjä – sinänsä hyvä uutisen aihe –  eikä siis se, että rahaa tarvitaan lisää lähes puolitoista miljardia dollaria… Huh huh.

Kokouksessamme – Kirkkojen Maailmanneuvoston advocacy week – muuten pohdittiin sitä, milloin USA hyökkää Iranin ydinreaktoreita vastaan, joko ennen joulua? Ei siis jos, vaan milloin.

******

No niin, huomenna on uusi päivä ja viikonloppu Nykissä, joten eiköhän täältä jotain ilonaiheitakin löydy! New Yorkin maraton kuulemma juostaan sunnuntaina. Pitänee pysyä pois alta.