Karjala 64 mrd! Only for you my friend!

Posted on Updated on

Suomi olisi kuulemma voinut ostaa Karjalan takaisin 90-luvun alussa. Siis ei pullo kerrallaan, vaan simppelillä 64 miljardin markan tilisiirrolla. Tämän summan kuulemma laski Suomen salainen asiantuntijaryhmä.

Mietityttää vähän miten tuo 64 mrd summa oikein laskettiin. ’Hmm, katsotaan, 105 kappeletta siltoja, 98,000 puutaloa, metsää 15 tuhatta km2, peltojakin on, ja kaikkiin näihin lisätään ALV, kiinteistövero, jätehuollon maksut ja….’ Ja miksi juuri suomalaiset, siis mahdollinen ostajaosapuoli olisi sen laskenut ja todennut että ’oho, laskettiinpa kallis hinta, ei ole varaa ostaa!’. Eikö myyjällä ollut pyyntöhintaa, niin kuin yleensä kaupankäynnissä on tapana?

Venäjän ja Suomen taloudelliset olot tuona aikana tuntien olisi jopa luullut, että Venäjän laskemana hinta olisi ollut halvempi. Tai ehkä maksamiseen olisivat kelvanneet Valmetin traktorit, Koneen hissit, tai peräti pari junalastillista vanhoja farkkuja, lenkkareita ja sukkahousuja?

Oli miten oli, kauppoja ei syntynyt, eikä ilmeisesti edes hierottu. Tosin nyt olemme kuulleet vasta huhupuheita siitä oliko maapläntti kaupan. Faktoja taitaa herua tulevien päivien uutistarjonnan rikastuttamiseksi.

Karjala taitaa olla yksi niistä esimerkeistä, joissa nk. window of opportunity oli olemassa, mutta joka hukattiin. Kosovon itsenäisyys on toinen. Kansainvälisellä yhteisöllä oli siihen mahdollisuudet 2000-luvun alussa, mutta tilaisuus meni ohi. Nyt Ahtisaaren sopimus juuttui vahvistuvan Venäjän vastustukseen. Tosin kummassakaan tapauksessa, Karjalan tai Kosovon kohdalla ratkaisu ei olisi silloin aiemminkaan ollut helppo.

***********

Sisäministeri Holmlund toivoi tänään Supolta avoimempaa tiedotusta. Hienoa! Tätä tarvitaan. Supo on tarpeellinen laitos tehtävänään suojella valtiota monenlaisia turvallisuusuhkia vastaan. Mutta on aivan selvää, että laitos, jolla on laajat valtuudet mm. tiedon hankintaan kansalaisista ei voi enää nykypäivänä toimia ilman tarkkaa valvontaa. Supon on sanottu olleen presidentin poliisi; en tiedä miten tämä on nykypäivänä, mutta kyseisen kaltainen laitos voi ainoastaan toimia kunnollisen parlamentaarisen kontrollin alaisena.

Ehkä uusi avoimempi toimintakulttuuri todellaa saa siis sijaa myös Suojelupoliisissa. Tässä kohtaa on huomattava, että demareiden arvostelu pari viikkoa nykyistä ministeriä kohtaan oli mitä epäuskottavinta, edellinen poliisiministerihän tuli juuri SDPstä. Nyt on kuitenkin tilaisuus siirtyä uuteen aikakauteen.

***************

Oletteko tutustuneet uuteen teinikieleen? Iltasanomilla on erityinen sanakirja Teinix, josta voi tulkata, mitä pissikset oikein puhuvat. (Kai siis tiedätte mikä pissis on?) Teinien kieli perustuu kai tekstiviesti- ja mesetyskulttuuriin. Kaikki termit ovat lyhennelmiä tai numeroista ja kirjaimista koostettuja koodeja. Kuuntelin eräs ilta kun teini puhui puhelimeen, ja lopetti puhelunsa: ’Mo!’ Siis jopa vanha kunnon ’moi’ on nykyään enää ’mo’!

Keskustelimme lounaalla työkavereiden kanssa siitä mihin koko homma johtaa. Kirjoitettu teksti häviää. Kaikki sanat ja lauseet lyhennetään kirjaimin ja numeroin. Syntyy uusi kieli ja kielioppi. 50 vuoden päästä ihmisen sormet ovat surkastuneet, jäljellä vain kämmen ja peukalot, joilla tekstaillaan. Tai ehkä ei edes tekstailla, puhutaan vain termein: n0-|1f3 kun PLOS. TTYL GBH!

(ei elämää (no life) kun vanhemmat olan takana (parents looking on shoulder), palaillaan asiaan (talk to you later), iso hali (great big hug)!

Teinikieltä googlatessani löysin pissiksen vastauksen ikuiseen kysymykseen ’miksi kana meni tien yli’ (Wikipedia): 

Pissis 1: ’IhQda, mä ainakin ajattelen et se meni sinne koska tarvitsi poikaystävää/hierontaa/seuraa/manikyyriä hei daa, ja sai sen, toisin kuin eräät… Vähä törkeet!’ Pissis 2: ’Mua vähän kiinnostaakin tommoset bioloogiset asiat joo hei daa!’

************

IhQDaa! Mut nyt siis Mo! G2G!