Pelekääkkönä polliisii

Posted on

Supo on ollut kansallisen salailun mestari. Uutisten valossa voi vain arvailla että Supossa ollaan narutettu Suomen kansaa, poliitikot mukaan lukien jo vuosia. Onko sattumaa että Seppo Nevala päätti juuri tällä viikolla, että eläkkeelle lähdön aika on nyt?

Eikö tuota Stasi-lista-Rosenholz-Tiitisen lista-soppaa nyt voisi selvittää ja julkistaa se mitä voidaan? Juttu venyy ja paukku, julkistamista pyydetään ties miltä taholta, nyt vihdoin presidenttikin älysi sitä kannattaa. Mutta Supo pyyhkii kansan ja poliitikkojen toivomuksilla pöytää. Miten toimii Supon parlamentaarinen kontrolli josta pari vuotta sitten puhuttiin? Toimiiko se – mikä eduskunnan taho siis kontrolloi ja oikeastaan mitä (en itse tunne asiaa yksityiskohtaisemmin)? Vai jäikö se vain puheeksi?

Mikä ihme siinä on, että kaikista sisäministereistä tulee heti ministeriön johtoon päästyään salailun ja Supon hegemonian suuria kannattajia? Hyvä ministeri Holmlund, ne on vaan poikia joilla on suuret luulot itsestään. Älä usko poikien syöttämää pajunköyttä, äläkä jää heidän talutusnuoraan. Epäile aina mitä sinulle esitetään oikeana totuutena.

**********

Olen lukenut kesällä Lehtisen ja Rautkallion kirjan Kansakunnan sijaiskärsijät, jossa tutkitaan miten ja miksi sotasyyllisyysoikeudenkäynti pantiin alulle ja kenen intressissä koko prosessi oli. Vaikka kirjoittajien antipatioista Kekkosta kohtaa ei ole epäselvyyttä, tulin itse melkoisen vakuuttuneeksi siitä, mikä valtava rooli juuri Kekkosen omilla poliittisilla pyrkimyksillä oli siihen, että hän hellittämättä ajoi takautuvaa poikkeuslakia ja sen jälkeen tarpeeksi pitkiä tuomioita kahdeksalle syytetylle. Osa syytetyistä pantiin syytteeseen lähinnä sen takia, että syytettyjen listaa piti saada tarpeeksi monta nimeä ja että voitiin oikeuttaa jonkun muun syyttäminen.

********** 

Kekkonen muuten toimi aikoinaan myös Etsivässä keskuspoliisissa, jossa ei ilmeisesti ollut avoimuuden tai parlamentaarisen kontrollin suuria kannattajia. Jatkosodan jälkeen Valtiollinen poliisi tunnettiin myös Punainen Valpo nimellä, kun kommunistit ja heidän edustajansa ottivat laitoksen haltuunsa. Sittemmin Suojelupoliisi, tänään siis Supo, on vastuussa valtion turvallisuudesta poliisipuolella.

Mitä me oikein tiedämme Suposta ja sen viime vuosien historiasta? Onko Suposta, sen johtamisesta ja toiminnasta tehty tutkimusta, joka valoittaisi sitä miten Supo oikeasti toimii ja kuka sitä oikeasti kontrolloi? 1950 ja -60-luvusta on jonkin verran tietoa, mutta onko myöhemmästä ajasta?