Mitä kannattaa maolainen kapitalisti?

Posted on

Terveisiä Nepalista. Eksotiikkaa tuo jo se kun lehmiä kävelee pitkin katuja. Tuntuvat myös olevan koiraystävällistä väkeä myös kun koiria makailee joka torpan portailla ja jalkakäytävillä. Autonikkunasta katselin kun jalkakäytävällä istuskeli apinoita, ilman pantoja tai häkkejä, muina miehinä. Ne olivat kuulemma viereisen apinatemppelin asukkaita. Selvä.

Nepalin aikavyöhyke on erikoinen, ovat nimittäin kesäaikana 2 t 45 min Suomen aikaa edellä. Tämä kuulemma siksi, että haluavat erottautua Intiasta, jossa ollaan meitä 2 t 30 min edellä. Joka taas halusi erottautua kuulemma Pakistanista joka on 2 tuntia ….. Makes sense!

Tänään olimme maaseudulla katsomassa syrjityn dalit-vähemmistön kanssa tehtäviä hankkeita. Dalit-vähemmistöhän ovat entisiä kastittomia eli nk. ’untouchables’, jotka eivät ennen – eikä aina vieläkään – saaneet tulla samalle kaivolle kun muut kyläläiset. Heidän oli otettava vetensä lätäköistä. Nytkin dalitit ovat lähes maattomia ja oikeudettomia. Tähän muuten – ymmärtääkseni – perustuu juuri koko maolais-kapinallisliikehdinnän ja sen suosion ydin. Suuri osa kansasta on ollut vailla oikeuksia feodaaliyhteiskunnan sääntöjen vallitessa.

Dalit-naiset värikkäissä koltuissaan ja nenärenkaissaan näyttivät meille puolen kilometrin kävelyn jälkeen lähteen vesiputkelle joka oli saatu vedettyä heidän kyläänsä. Nyt oli mahdollista viljellä vihanneksia talouspuutarhassa. Ihmeellistä miten yksi vesiputki voi ollakin tärkeä. Katselimme kukkakaaleja ja maissintaimia pienellä peltopläntillä. Talojen vieressä röhkivät siat, vuohet jauhoivat heinää ja tipuset harhailivat talon sisään.

Katmandun hippihelvetissä, tiiviissä kaupunginosassa motskarit, autot ja minibussit ohittavat kävelijöitä kahden sentin etäisyydeltä kun samaan aikaan matkailija yrittää karistaa kaupustelijoilta kannoiltaan ja olla astumatta kuoppiin ja lätäköihin. Kaikki tämä tietenkin puolihämärässä. Muita matkailijoita ovat Himalajan juuri kiivenneet entiset merijalkaväen upseerit, ruskettuneet venäläisturistit gurkha-veitsiostoksilla tai vanhat hipit.

Tutustuin alkuviikosta Nepalin monimutkaiseen puoluekarttaan nuorten poliitikoiden seminaarissa. Puolueiden erot jäivät vielä hivenen epäselväksi. Kahdeksan puolueen koalitiossa neljän puolueen nimessä on sana kommunisti, kolmessa sana marxisti ja kaksi eri puoluetta ovat molemmat nimeltään Nepali Congress, mutta toisella perässä varmuuden vuoksi sana Democratic. Näiden lisäksi on työläisten ja maalaisten puolue ja Kansanrintama.

Niin, ja tietenkin Maolaisten puolue, joka myös on kommunistinen. Tosin edustajansa oli seminaarissa kertonut kannattavansa kapitalismia.

Kaikki mainitut puolueet sekä lähes koko kansa kannattaa ilmeisesti monarkian lopettamista ja siirtymistä tasavaltaan, mihin ei kuitenkaan ihan heti tunnuta pääsevän.

Yritin päivän päätteeksi myös käydä hotellin saunassa. Sauna oli lämmitetty 110 asteeseen, joten saunominen ei onnistunut kun ei voinut istua eikä seisoa tulikuumalla lattialla lauteista puhumattakaan. Eksotiikkaa tämäkin.