Nyt turvallisuuspolitiikasta saa puhua

Posted on

Yle kertoi tänään, että 60 prosenttia Suomen ulkopolitiikan asiantuntijoista katsoo, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja tulisi arvioida uudestaan. Syynä on Venäjän suurvaltapoliittisten pyrkimysten lisääntyminen. Venäjähän sijoittaa öljyvarojaan armeijaansa, Putinin poliittinen ylivalta on kasvanut, opposition mahdollisuuksia tiukennettu ja median vapaus hävinnyt.

Vihdoin joku suomalainen media uutisoi asiasta merkittävämmin. Vaalikeskusteluahan aiheesta ei ole saatu, koska siitä eivät istuvat kansanedustajat saati ministerit ole halunneet puhua. Ulkoministeriön virkamiehienkin toivottiin vaikenevan eikä vastaavan kyselyyn. Ehkä nyt, kolme päivää ennen vaaleja turvallisuuspolitiikasta saa oikeasti keskustella? Ja joku media siitä raportoikin?

Itämeren alue on jo nyt Venäjän keskeinen strateginen alue, tästä kirjoitin itsekin jokin aika sitten, ja sen merkitys tulee heille vain kasvamaan. Turvallisuuspolitiikassa Suomen ulkoministeri keskittyy vain kaukana horisontissa näkyviin globaaleihin uhkiin (ks. edellisen blogimerkintäni kommentti, jossa kerron alkuviikon turvallisuuspoliittisesta vaalikeskustelusta), eikä jaksa nähdä lähialueille. Onhan se helpompaa, ei tarvitse ajatella ikäviä ja vaikeita asioita kun voi puhua syntyjä syviä maailmaa kohtaavista globaalikysymyksistä. (Mitkä sinänsä ovat tärkeitä, mutta niiden ei todellakaan tulisi olla Suomen turvallisuuspolitiikan koko kirjo.)

Uusimman HS gallupin mukaan Kokoomus hengittää SDP:n niskaan. Kokoomus 22.1% ja SDP 22.6%. Puolen prosenttiyksikön ero! Ja Keskustaankin vain 1.2 prosenttia eroa! Tämä tarkoittaa että kolme puoluetta ovat käytännössä tasoissa, sillä Kokoomus on aina viime vuosien vaaleissa vaalipäivänä saanut merkittävästi enemmän kannatusta kuin gallupeissa.

Nyt kaikki Suomesta ja tulevaisuudesta oikeasti huolta kantavat äänestämään. Vaalivoitto on käden ulottuvilla, sen voimme tehdä vain me itse!