Suomalaisuuden olemus

Posted on Updated on

Vaalitukiverkostoni on nimeltään Suomalaisen Klubi, joka tietenkin ensisijaisesti viittaa sukunimeeni. Haluaisin nähdä siinä myös symboliikkaa.

Oma sukupolveni tutustui nuoruudessaan Eurooppaan interreilaamalla ja kävi joskus kielikursseilla tai vaihto-oppilaana. Meille maailma oli jo silloin mahdollisuus, joka avautui yhä enemmän Euroopan integraation myötä.

Tänä päivänä kansainvälisyys on suurelle osalle meitä yhtä luonnollista kun saunominen. Puhutaan monia kieliä, lomaillaan tuon tuosta ulkomailla, shoppaillaan, pelataan tai vain kommunikoidaan internetin kautta maailmalle, käydään ulkomaan työmatkoilla kuukausittain tai muutetaan useita kertoja ulkomaiden ja Suomen välillä.

Myös suomalaisuus on muuttamassa muotoaan. Ei ole vain meidän etuoikeutemme asua ja matkustella ulkomailla, vaan myös Suomessa totutaan muunmaalaisiin: lyhytaikaisiin vierastyöläisiin, maahanmuuttajiin eli uussuomalaisiin ja vaikkapa naapurimaiden lisääntyviin matkailijoihin. 

Monenlaisten kansainvälisten vaikutteiden keskellä näen ideaalisuomalaisuuden sellaisena, joka säilyttää ylpeänä omat perinteensä ja kulttuuriperimänsä, mutta ei pelkää olla avoin kansainvälisyydelle tai hyväksyä ympärilleen muitakin kuin omia tapojaan. Ei meidän tule luopua suvivirrestä eikä mistään muustakaan joka on meille tärkeää jo lapsuudestamme saakka. Näiden lisäksi voimme rikastua ja saada voimaa uusista ja kiinnostavista vaikutteista.

Ennakkoluuloja on kaikilla, milloin mitäkin uutta ja erilaista kohtaan. Ennakkoluuloissa ei ole mitään kummallista. Oleellista on, miten käsittelemme ennakkokäsityksiämme ja miten pääsemme niiden ylitse. Tai jopa hyväksymme ennakkoluulomme, mutta niin, ettemme lyö ovea kiinni erilaisen edestä.

Oma suomalaisuuteni on paljon muuta kuin vain sukunimi. Se on perinteitä, jotka omalla kohdallani juontavat juurensa mm. sukutaustasta hävityssä Karjalassa ja mummon tekemistä sulhaspiirakoista, lapsuuden hiihtokisoista maaseudulla ja kotona opituista tavoista. Suomalaisuuteni on ulkomailla kokemaani ylpeyttä suomalaisesta omintakeisuudesta. Suomalaisuuteni on myös tietotaitoa ja osaamista, jota tuon ulkomailla esiin työni kautta.

Uudenlainen suomalaisuus on minusta myös avoimuutta, kansainvälisyyttä, moniarvoisuutta ja moniulotteisuutta. Tiedämme hyvin, ettemme me suomalaiset voi menestyä kansakuntana jäämällä innovoimaan metsiimme tai sulkemalla rajojamme uusilta ja kenties joskus arveluttavilta tuntuvilta tuulilta. Ainoa tapa menestyä on kohdata omat pelkomme ja ottaa muutos vastaan.

Suomalaisen Klubi on oikeastaan tunnus niille erilaisille taustoille, vaikutteille, ajatuksille ja intohimoille, joita omassa laajassa verkostossani piilee. Mukana on monenlaista väkeä, meitä suomalaisia kuin taustaltaan muunmaalaisiakin. 

Meissä erilaisissa suomalaisissa on energiaa. Annetaan sen virrata.