Onko itsenäinen maanpuolustuksemme myytti?

Posted on

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Nina Suomalainen (Hki) on lähettänyt viidennen avoimen kirjeensä itsenäisen maanpuolustuksen haasteesta. Avoin kirje lähetettiin puolustusministeri Seppo Kääriäiselle 

Nina Suomalainen sanoo, että Suomen puolustusvoimat ovat mahdottomassa tilanteessa: vähällä rahalla pitäisi hankkia alituisesti kallistuvia puolustusvarusteita.  Suomalaisen mielestä meillä tukeudutaan vieläkin myyttiin, että Suomen puolustusvoimiin käytetään keskimääräistä enemmän varoja. Kuitenkin Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on vasta sijalla 21 ja meitä vähemmän käyttävät vain Luxemburg, Malta, Itävalta ja Irlanti, joiden geopoliittinen asema on aivan toinen kuin Suomella. Suomen luku on noin 1,3 prosenttia BKT:sta kun EU:n keskiarvo on 1,94 prosenttia. (Lähde: SIPRI).  

Suomalainen kysyy, miten vähäiset puolustusmäärärahamme voivat riittää tulevaisuudessa? Pitäisikö meidänkin jo tunnustaa tosiasia, että tulevaisuudessa Suomen puolustaminen edellyttää yhteistyötä muiden demokraattisten maiden kanssa. Natossa olemme jo arvostettuja rauhanturvaajia ja kumppaneita. Suhteessa Natoon teemme siis työtä, mutta kieltäydymme ottamasta palkkaa, joka olisi Nato-jäsenyyden tuoma puolustustakuu.  

Suomalaisen maanpuolustuksen peruskallio ovat tulevaisuudessakin omat puolustusvoimamme. Nato-jäsenyys takaisi ainoastaan, että puolustuskykymme olisi myös tulevaisuudessa uskottava.  

Kymmenessä kirjeessään Nina Suomalainen ottaa kantaa päivänpoliittisiin kysymyksiin ja ehdottaa niihin ratkaisuja. Kirjeet lähetetään kymmenen viikon aikana ennen eduskuntavaaleja ja ne on löydettävissä sivuilta www.ninasuomalainen.fi.