Yhteiskunnan vihollinen?

Posted on Updated on

Olen ollut viikon tiedotusvälineiden saavuttamattomissa työmatkalla Afrikassa, Liberiassa. (Kyllä, jotkut meistä ehdokkaista joutuvat tekemään ihan omia töitäkin vaikka kampanja kuinka on käynnissä…) Takaisin palattuani tuntuu, että viikossa Suomen poliittisesti latautuneessa ilmapiirissä ehtii tapahtua vaikka mitä. Viikon pääuutisia olivat kulttuuriministerin aviomiehen kauppamatka tai entisen huippuhiihtäjän 90-vuotiaan äidin poismeno. Lehtiotsikoissa pohdittiin myös kumpi puhuu totta, eksentrinen nuori kirjailijanainen vai äijäasennetta pursuava demarimies kähmimisvälikohtauksessa.  

Tai hetkinen, nuo olivat iltapäivälehtien uutisia. On meillä kai muitakin uutisia ollut kuin julkkis- ja skandaalijutut? Toki. Ikävä uutinen oli kurdiyrittäjäperhettä vastaan tehty hyökkäys Valkealassa. Usean miehen joukko yritti asein tunkeutua perheen kotiin, koko perheen pelätessä sisätiloissa. Toivon totisesti, että poliisi ottaa kovat otteet käyttöön hyökkääjiä vastaan. Anarkiaa ja väkivaltaa ei kerta kaikkiaan saa suvaita. Me emme elä mielivaltaisessa valtiossa, jossa luuserijoukkiot terrorisoivat kunnon ihmisiä.  

Viikon poliittisen pohjanoteerauspalkinnon saa ministeri Kari Rajamäki, joka ehkä unohti poliittisen retoriikan pyörteissä palkkatyönsä sisäministerinä. Hänen mielestäänhän Kokoomuksen ja Keskustan vaalimenestys ja mahdollinen yhteistyö tuo uhkan Suomen demokratialle. Häntä huolestuttavat etenkin keskusta-oikeistopuolueiden ’kovat arvot’.  

Kommentti tuo mieleeni erään Balkanin maan politiikan retoriikan muutama vuosi sitten. Sisäministeri X puolueesta Y lausuu, että puolueiden A ja B menestys vaaleissa uhkaa maan sisäistä vakautta ja ministeri varoittaa ihmisiä äänestämästä näitä puolueita. Seuraavassa hetkessä hän onkin lähettänyt poliisit puolueiden A ja B kannatusalueille pistämään väen kuriin.  

Edellinen vertailu oli tietenkin liioittelua, kyseisessä maassahan konflikti syntyi kahden etnisen ryhmän välillä. Mutta ovatko tällaiset kommentit nyt ihan välttämättömiä? Onko todella Suomessakin otettava käyttöön uhkailu ja pelottelutaktiikka?  

Samaisen ministerin omista arvoista voi olla montaa mieltä, hänhän on kunnostautunut etenkin pakolaiskommenteissaan. Missä ovat ministerin tuomitsevat lausunnot Valkelan tapauksessa, onhan kansalaisten suojelu hänen ja hänen alaistensa poliisien vastuulla? 

Vaalikampanjointi on minusta päivä päivältä innostavampaa. MTV3:n vaalikone on tuottanut minulle lukuisia ja lukuisia kommentteja ennestään tuntemattomilta ihmisiltä, jotka ovat saaneet minut koneessa joko ykköseksi tai vähintään kolmen ensimmäisen joukkoon. Mahtavaa!  

Viikko sitten olimme tiimini jäsenten kanssa Kokoomuksen naisten kampanjan avajaisissa Helsingin keskustassa. Esitteitäni jaettiin taas satoja ja nastaa oli, vaikka tuntien ulkona seisominen on hämmästyttävän kylmää puuhaa.  

Kylmyyttä karkottamaan voisivat avuksi tulla SAK:n soppatykit, sillä SAK:han on virallisesti sanonut osallistuvansa myös muiden kuin demareiden vaalitilaisuuksiin. Vielä en ole soppatykkiä lainaksi kysynyt, mutta ehkä pitäisi. SAK-aktiiveja tuskin tulee mukana, mutta tukiryhmää minulla onkin omasta takaa. Mitä luulette, lainaisiko SAK tykkiään yhteiskuntarauhan viholliselle?