Mörköjä

Posted on

Taas on Suomessa nähty mörköjä. Nyt pelottaa porvarihallitus, huhuu… Kokoomuksen ja Keskustan yhteistyö ei ole enää vain utopiaa, presidentinvaaleissa vaaliyhteistyöstä saatiin kokemusta. Monet kokoomuslaiset ja keskustalaiset vaikuttajat puhuivat viikonloppuna yhteistyön puolesta.  Tosin vaalien alla nousee varmasti esiin myös monia kipukohtia yhteistyössä. Maatalouden tuet, konservatiiviset arvot vastaan arvoliberaalius, ehkä ympäristöasiat ja biolpolttoaineiden tukeminen, ja monet muut seikat. Mutta pääasia on, että yhteistyön puolesta avoimesti liputetaan.

Poliittinen keskustelu on koko ajan kiihtymässä.  Sykli menee seuraavasti. Jokin tapahtuma, esim. Perloksen tehtaiden sulkeminen heittää sfääreihin uutisen. Sitä kommentoidaan, kauhistellaan, analysoidaan lehdissä ja keskusteluohjelmissa. Poliitikot antavat lausuntonsa, ja näin vaalien alla niitä piisaa. Poliitikkojen ja kommentoijien näkemyksiä kommentoidaan ja kritisoidaan.

Varsinkin bloggailijat alkavat tässä vaiheessa hyperventiloida. (Kuuletteko vinkuvan hengitykseni.) Kuvitteleeko poliitikko XX  todella, että…? Poliitikko Y:n analyysi on mennyt täysin pieleen! Seuraa liuta A-keskusteluohjelmia, A-plus, A-talk, Ajankohtainen kakkonen, ja pian myös Inhimillinen tekijä, jossa haastatellaan työnsä menettäneitä ja luottamushenkilöitä. Kierre jatkuu vajaan viikon, kunnes kehiin työntyy uusi uutinen tai kriisi.

Perloksen sulkeminen on todella ikävää, varsinkin niille jotka ovat saaneet olla siellä Pohjois-Karjalassa töissä. Kuitenkin on aika selvää, että kännyköitä valmistetaan halvemmalla monessa muussa paikassa. Tässäkin kuvio on selvä: mekaaninen ja tekninen tuotanto, jossa ei tuoteta itse innovatiivista lisäarvoa, ei Suomessa selviä.  Ainoa vaihtoehto on miettiä, mitä sellaista meillä on tuottaa jossa muilla ei ole kilpailuetuja. Palveluita joita ostetaan ja myydään Suomessa? Sellaista innovaatiota josta joku muukin on kiinnostunut maailmalla?

Työpaikkojen häviäminen ja niiden uudelleen syntyminen ovat juuri nyt kummallinen yhtälö. Suurteollisuuden ja tuotantoteollisuuden työpaikat viedään muualle, mutta uusia työpaikkoja on silti tullut tuhansia, pienyrityksiin. Mitä tästä voimme päätellä? Tulevaisuutemme ei ole massatuotannossa, vaan aivan jossain muussa.

Kuulin eilen, että Tampereella joku virittelee vaalikampanjaa käyttämällä aiheena vuoden 1918 vapaus/sisällisssotaa. Voiko halpahintaisemmaksi peli mennä. Peloteltaisiin edes sellaisilla möröillä joita meillä on olemassa. Niitäkin on tarpeeksi jos vaivautuu avaamaan silmänsä.