Suomalainen karnevaali

Posted on Updated on

Linnan juhlat ovat taas tulossa. Juhlista on kehittynyt selvä lehtien myynnin markkinapiikki. Niistä voi repiä juttua kolme viikkoa ennen juhlia sekä vähintään kolme viikkoa jälkeen.

Ennen juhlia kirjoitetaan siitä kuka on kutsuttu, kuka ei, ketä potuttaa kutsumatta jääminen (Suomen jääkiekkojoukkue), kuka menee vai eikö mene (Lordi) ja onko oikein että kutsuja määrää pukukoodin (Lordi).  Ja valitaan kaikkien aikojen tyylikkäin ja mauttomin puku, kaikkien aikojen tyylikkäin ja mauttomin Tanja Karpelan puku, ja todetaan, että Satu Tiivola on ylipäänsä kaikkien aikojen tyylikkäin.

Voidaan myös spekuloida tämän vuoden juhlien puvuilla tai antaa lukijoiden valita kansanedustajan tämän vuoden puku, seurata toisen edustajan puvun valmistusta, tai lukea kolmannen blogimerkintää kampaajalla käymisestä ja rakennekynsien laittamisesta. Eräs lehti pitää parin naiskansanedustajan ja muotisuunnittelijan blogia linnan juhliin valmistautumisesta. On tosi repäisevää luettavaa. Demariedustaja oli muistanut rakennekynsiasian jälkeen kirjoittaa isänmaallisesti siitä kuinka veteraanit ansaitsevat kutsunsa. Kirjoitti hän blogiin tosin myös kahden viikon aikataulunsa.

Ai että ottaako päähän kun itse en pääse juhliin? Totta kai! (Ensi vuonna sitten.) Kymmenvuotiaana lähetin joulukortin presidentti Kekkoselle ja odotin toiveikkaana, että saisin seuraavana vuonna kutsun linnan juhliin. Olin nimittäin lukenut, että joitakin tavallisiakin kansalaisia sinne joskus kutsuttiin. No, ehkä ei kuitenkaan kymmenvuotiaita, sillä en saanut kutsua.

Ikävämpää kuitenkin on se, että itsenäisyyspäivää tuntuu olevan niin vaikea juhlia. Anders Wijkström vitsaili Nevada-ohjelmassa kuinka suomalaiset pistävät ranttaliksi itsenäisyyspäivänä: ’poltetaan ikkunalla kahta kynttilää ja katsotaan telkkarista miten TOISET juhlivat’.

Joka vuosi mietin, että missä on juhlat niille, jotka eivät mene linnaan. Omassa tuttavapiirissäni ei itsenäisyyttä kynttilöitä ja hyvää kotiateriaa kummemmin juhlisteta. Viime vuonna yritimme ystävän kanssa mennä ravintolaan syömään hyvin ja juomaan kuohuviiniä itsenäisyyden juhlistamiseksi. Turha toivo! Mikään ruokapaikka ei ollut auki. Kaupunki tuntui olevan erityisen kuollut.

Tänä vuonna aion mennä suosiolla itsenäisyyspäivän mukaisesti vakavahenkiseen Kokoomuksen juhlaan iltapäivällä. Sen jälkeen on varmaankin mentävä kotiin katsomaan niitä linnanjuhlia telkkarista, jollei vaihtoehtojuhlia löydy. Kuulin kylläkin, että Kokoomusnuorilla on itsenäisyyspäivän vastaanotto, vaikkakin edellisenä iltana. Ehkä minut sinne hyväksytään mukaan kun kerron itsenäisyyspäivädilemmani.

3.12.2006

6 thoughts on “Suomalainen karnevaali

  Mirjami said:
  7.12.2006 01:45

  Moi,
  Kiitos blogini listaamisesta. Toivon, että olisi enemmän aikaa sen ylläpitämiseen…
  Katsoin täällä kotona Newcastlessa netin välityksellä Linnan juhlat ja yritin samalla kertoa brittiläiselle kämppikselleni minkälainen onkaan suomalaisten itsenaisyyspäivä kaikkine historiallisine taakkoineen.
  En usko, että Neil ihan tajusi mistä on kyse, koska Suomessa tunnelma on niin juhlallinen ja synkkä, että sitä on lähes mahdoton selittää. Olisi aivan ihanaa, jos ravintolat olisivat auki ja ihmiset todella juhlistaisivat itsenäisyyspäivää ystäviensä ja/tai perheensä seurassa illallista viettäen eikä kotona kykkien.
  Itse muistan Maria Melinin pitämän (jo kauan sitten edesmenneen) Cafe Roman itsenäisyyspäivän bailut, joissa ilta alkoi ja päättyi Finlandia-hymnillä, ja siinä välissä pidettiin hiton hauskaa. Se oli todella poikkeuksellista vaikka se oli vasta 90-luvulla; se että juhlittiin kavereiden kanssa eikä minkään ihme normi- tai muun perusperheen kanssa kotona tuntui jo silloin aivan vallankumoukselliselta, mutta erityisesti näin jälkeenpäin.

  On harmillista, että itsenäisyyden juhlinta on edelleen MUKA niin kotoista etteivät esim ravintolayrittäjät uskalla tarjota palvelujaan myös 6.12. Tiedän tietty itse ravintola-alalla työskenneelläni, että työnantajan palkkakustannukset ovat pyhäpäivinä kaksin- tai jopa kolminkertaiset, ottaen huomioon yölisät. Tuntuu silti siltä, että Suomessa usein vaan oletetaan, että ihmiset tuijottaa edelleen niitä kahta kynttilää siinä ikkunalaudalla ja kun siitä tuijoittamisesta kerkeävät, napittavat Linnan juhlia. Eli eivät tule ravintoloihin.
  MUKA.

  Mirjami said:
  7.12.2006 03:03

  Tiedoksi, ”Lyhyet” -osiossa http://www.suomalainen.net on kuollut linkki.

  Mirjami said:
  7.12.2006 03:29

  Tein virheen edellisessä meilissä. Lyhyet -osiossa http://www.ninasuomalainen.fi on se kuollut linkki.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Mirjami said:
  7.12.2006 03:29

  Tein virheen edellisessä meilissä. Lyhyet -osiossa http://www.ninasuomalainen.fi on se kuollut linkki.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Mirjami said:
  7.12.2006 03:42

  No kas, onnistuin lähettämään viimeisimmmän viestin oikein kaksinkerroin!

  Linkki sun sivuille näyttää toimivan mun viesteissä, mutta se ei toimi sun pääsivuilla.

  Nina responded:
  16.12.2006 01:10

  Heippa Mirkku! Kiitos viesteistäsi ja terkut sinne Newcastleen. Heti tulee olut mieleen, on se kumma.

  Vastauksena kommenttiii, ei se olekaan linkki tuo http://www.ninas... tuossa kohdassa vaan vain osoitteen nimi. Tämä wordpress ei ole ollut helpoin administroitava, mutta toimikoon nyt vielä kun perustoiminnot on kunnossa. Mutta kiitos huomiostasi joka tapauksessa! Joulun odotusta!

  Terkuin Nina

Kommentointi on suljettu.