Tunnelma tiivistyy Kaukasuksella

Posted on

Venäjän ja Georgian välinen sanaharkka on yltymässä toimiksi. Asian ytimessä tuntuu olevan Venäjän katkeruus ’lähiulkomaidensa’ poliittisesta loittonemisesta. Venäjää on lisäksi jo pitkään harmittanut Georgian vuodesta 2004 länsimielinen hallinto sekä viimeksi sen kohta alkavat Nato-jäsenyysneuvottelut. 

Georgialla on vuosia ollut konfliktin poikasta joka nurkassaan. Lounaassa sijaitseva Adżaria on nyt saatu Georgian hallinnon alaisuuteen, kun Georgian hallitus pelasi vuonna 2004 uhkapeliä, erotti venäjämielistä itsehallintoa vetäneen Abasidzen ja muutti autonomialakia. Luoteessa sijaitseva Mustanmeren rannalla sijaitseva autonominen Abhasia taas julistautui itsenäiseksi Neuvostoliiton hajoamisen tyrskyissä, vaikka kukaan ei itsenäisyyttä tunnustanut. Venäjän joukkojen tukemana Georgian armeija ja kansalaiset ajettiin alueelta ja tänään alue on venäläismielinen rikollispesäke. Etelä-Ossetia pohjoisessa julistautui myös itsenäiseksi 1991 vaikkei senkään itsenäisyyttä ole kansainvälisesti tunnustettu. Emomaan Georgian kanssa syntyneen konfliktin lopettamiseksi alueelle perustettiin ’rauhanturvajoukot’, jotka käytännössä oikeuttivat venäläisjoukkojen alueella toimimisen toistaiseksi. Venäjä on eri tavoin tukenut kaikkien kolmen alueen separatisteja. 

Georgian intressissä olisi pistää vastahankaiset Abhasia ja Etelä-Ossetia järjestykseen, mutta riittävätkö sen paukut tähän on epäselvää varsinkin kun venäläiset ’rauhanturvaajat’ oleskelevat vielä alueilla. Venäjä on suostunut ’rauhanturvajoukkojensa’ vetäytymiseen 2008 mennessä, tuleeko näin tapahtumaan ei kuitenkaan ole varmaa. Se on ilmeisesti aloittanut jälleen läheisen yhteyden sekä Abhasian että Etelä-Ossetian separatistihallintojen kanssa. Venäjä on myös kieltänyt georgialaisen mineraaliveden ja viinin tuonnin ’terveyssyistä’, talvella venäläisen kaasun vienti Georgiaan katkesi putkisabotaasiin ja nyt Venäjä on katkaissut liikenteen Georgiaan. 

Aikooko Venäjä nyt tehdä jotain Georgian Nato-pyrkimysten kariuttamiseksi? Tilanne alkaa olla tukala Georgialle, varsinkin kun talvi on taas lähestymässä ja sää kylmenemässä. 2.10.2006

One thought on “Tunnelma tiivistyy Kaukasuksella

    Jan Rossi said:
    7.10.2006 14:57

    Georgian ja Venäjän välille uhkaa todellakin syntyä kriisi. Kriisi syntyi kun Georgia pidätti neljä vakoilusta epäiltyä venäläismiestä Georgiassa. Nyt syntyvä kriisi punnitsee pitkälle minkälainen presidentti Vladimir Putin on. Putinia on ärsyttänyt pitkään Georgian halu lähentyä länttä ja NATO:a. Georgiasta uhkaa tulla esimerkki siitä kuinka Venäjä käyttäytyy niitä maita kohtaan, jotka uskaltavat valita sen naapureina oman tiensä. Venäjä ei siedä NATO:a rajoillaan. Baltian maiden jäsenyys NATO:ssa on ollut Venäjälle vaikea paikka.

    Georgian presidentti Mihail Saakashvili muistuttikin, että Georgia on vapaa kansakunta, jolla on oikeus valita tiensä. Tätä vapaata tietä Venäjä ei millään suostu Georgialle myöntämään. Venäjä tukee avoimesti Georgia kapinamaakuntia Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa. Miten Venäjä suhtautuisi Suomeen, jos maamme päättäisi hakea NATO:n täysjäsenyyttä? Georgia on mittari tässä pelissä. Venäjä pelaa kovilla myös Ukrainassa. Ukrainassakin on kovaa halua lähentyä NATO:a. Venäjä ei siis halua, että NATO laajenisi sen etelä-rajoille.

Kommentointi on suljettu.