Kaukana kotoa

Posted on

Olen alkanut seurata sunnuntaisin MTV3:lta klo 23:30 tulevaa amerikkalaista Kaukana kotoa / Over There- sarjaa. Sarja kertoo amerikkalaisesta joukko-osastosta Irakissa, sekä kotona sotilaitaan odottavien sukulaisten kohtalosta. Sarja on kaukana amerikkalaisesta sotakiihkosta. Toki, amerikkalaisuus näkyy monessa kohtaa sarjaa, sotilaat ovat pääosin komeita ja kauniita näyttelijöitä, vaikkakin maastopukujensa, kypärien, maskien, hien ja lian alla, mutta sarja ei todellakaan glorifioi sotaa. Sarjassa ei näytetä suuria sankarillisia taisteluita, vaan Irakin päivittäistä kaoottista tilannetta, jossa joukko-osasto jumittuu usein vartioimaan paria rakennusta keskellä hiekkaerämaata ja joutuu taisteluun, jossa omia ja vieraita räjähtää kappaleiksi tai joutuu omaan tai vihollistuleen.

Sarjan amerikkalaisissa sotilaissa on pahiksia, luusereita, tyhmiä ja varkaita, mutta myös niitä joilla on jokin osa omatunnosta vielä jäljellä ja niitä, jotka ovat joutuneet sotatantereelle keskelle erämaata pyrkiessään kotimaassaan kohti parempaa elämää. Monet amerikkalaisista sotilaistahan ovat tulleet armeijan palvelukseen vastineeksi armeijan heille maksamasta koulutuksesta.

Sarjan irakilaisissa on terroristeja, mutta myös siviilejä, joista omat irakilaiset taistelijatkaan eivät tunnu paljoa välittävän. Toistaiseksi oikeita tapahtumia, kuten Abu Ghraibin vankilaa vastaavia oloja ja siviileihin kohdistunutta kidutusta ja tahallista väkivaltaa, ei sarjassa ole otettu esiin. Ehkä juuri tässä näkyy siloiteltu kuva.

Jokaisen jakson tapahtumien, kuten oikeiden taistelujenkin lopputulos on arvaamaton. Varmaa vain on, että moni siviili ja sotilas todennäköisesti menettää henkensä. Sodan raadollisuutta on mahdoton ymmärtää kotona sohvalla istuessaan. Sunnuntai-iltaisin voi kuitenkin nähdä yhden tavan kertoa siitä.