Mielivaltaisuus terrorisodassa jatkuu

Posted on Updated on

Jälleen yksi järjestö, tällä kertaa Kansainvälinen Helsinki-liitto vaati USA:ta noudattamaan velvoitteitaan YK:n kidutuksen vastaisen sopimuksen mukaisesti. Muun muassa Euroopan parlamentin raportin mukaan Yhdysvallat on kansainvälisen oikeuden vastaisesti siirtänyt yksittäisiä ihmisiä valtioihin, joissa heidät on alistettu kidutusta vastaavalle kohtelulle. Näitä maita ovat raporttien mukaan Syyria, Marokko, Jordania ja Egypti. Useat Euroopan maat ovat toimineet joko kauttakulkumaina, tai muuten osallistuneet kuljetusprosessiin. Näitä maita ovat tietojen mukaan ainakin Italia, Bosnia ja Hertsegovina ja Ruotsi. Suomen osuudesta ei liene tällä haavaa vahvistettua tietoa, vaikka vankikuljetuskoneita on ilmeisesti kulkenut myös Suomen kautta. 

Yhdysvaltojen suhtautuminen terroristeiksi epäiltyjen kohteluun ja kidutukseen ei liene tässä vaiheessa enää kenellekään epäselvää, niin paljon asiasta ollaan kirjoitettu viime vuosina. Kansainvälisen painostuksen vaikutus on ollut vähäinen, vaikka Guantanamosta on vapautettu jo kymmeniä vankeja ja vaikka muutama amerikkalainen kidutuksin selvästi osallistunut onkin tuomittu. Nyt tosin ilmeisesti myös presidentti Bush on maininnut Guantanamon leirin sulkemisen mahdollisena. Guantanamossa on tällä hetkellä noin 500 vankia, joita pidetään siellä ilman oikeudenkäyntiä ja ilman kontaktia ulkomaailmaan jo useita vuosia. Afganistanissa 9 vankia on kuollut Yhdysvaltain ylläpitämissä vankiloissa. Irakin Abu Ghraibin ja muiden liittouman joukkojen ylläpitämien vankiloiden oloista ja niissä tapahtuvista täydellisestä ihmisen arvon mitätöinnistä ovat varmasti kaikki lehtiä lukevat lukeneet – kiitos amerikkalaisten ja brittien omien sotilaiden ottamien valokuvien. Moista ihmisen täydellistä nöyryyttämistä ei luulisi tällä vuosisadalla tapahtuvan sivistysvaltioiden kansalaisten taholta. Mutta kyllä, ihminen tuntuu aina olevan kykenevä mitä mielikuvituksellisiin tekoihin kanssaihmistä kohtaan silloin kun hänelle annetaan rajoittamaton valta.

USA:ssakin on tahoja jotka vaativat kidutuksen käytännön lopettamista. Muun muassa kongressi on lausunut ettei kidutuksen tule olla sallittu käytäntö USA:n sota- eikä muissa operaatioissa. Lukuisat amerikkalaiset kansalaisjärjestöt ja aktiivit ovat nostaneet asiaa esille. On perin outoa, ettei hallinto itse näe koko käytännön massiivista negatiivista vaikutusta ensinnäkin hallinnon omalle maineelle, USA:ta kohtaan tunnetulle antipatialle ja jopa vihalle joka yhä kasvaa, sekä ylipäänsä USA:n itsensä ajamille demokraattisille arvoille ja ihmisoikeuksille. USA:n nykyinen politiikka on täysin legitimoinut monien totalitaaristen valtioiden äärimmäiset toimenpiteet joko terroristeiksi epäiltyjä, tai vain toisinajattelijoita vastaan. Näitä valtioita, jotka innokkaasti käyttävät tilaisuutta hyväkseen on rivissä valmiina: Uzbekistan, Zimbabwe, Venäjä, Turkki, Valko-Venäjä…. Ensi kerralla kun jotakin ei-demokraattista valtiota syytetään ihmisoikeusrikkomuksista toisinajattelijoita kohtaan, sen ei tarvitse kuin sanoa: ”Mutta tämä onkin sotaa terrorismia vastaan ja nämä ovat terroristeja!”, eikä mitään oikeudenkäyntejä, oikeuden päätöksiä tai kidutuksen kieltoa tarvita.

Juuri  näytäntöihin tullut elokuva Tie Guantanamoon kertoo kolmesta brittimiehestä, jotka viettivät pari vuotta Guantanamon vankileirillä. Vapaaksi pääsynsä ja Britteihin paluunsa jälkeen heitä ei ole syytetty eikä tuomittu mistään. Fundamentalistien terroristi-iskuja ei voi mitenkään puolustella ja terroristien kiinnisaaminen ja tuomitseminen on ehdottoman tärkeää, kuten myös jo näkemiemme kaltaisten järkyttävien terrori-iskujen ennalta ehkäiseminen. Mutta tätä ei voi tehdä niin, että pidätetään ihmisiä hakuammunnalla sieltä täältä ja pidetään heitä vangittuina ja eristettyinä vuosikausia ilman laillista oikeudenkäyntiä.

Riippumattoman tuomioistuimen päätökseen ja todistusaineistoon perustuva tutkintavankeus on mahdollista, mutta mielivaltaisen ihmisten vangitsemisen ja eristämisen ei tulisi olla. Kaikilla meistä on perusoikeudet. Syytön ei ole syyllinen ennen kuin toisin todistetaan. Ei myöskään arabi tai islaminuskoinen.

http://www.ihf-hr.org – IHF statement entitled "The US should comply with its obligations under the UN Convention against Torture and stop sending terrorist suspects to torture countries"

13.5.2006

One thought on “Mielivaltaisuus terrorisodassa jatkuu

    Henrik said:
    13.5.2006 11:53

    Viime maanantain MOT-raportti Guantanamosta oli mielenkiintoinen. Pääpointtina oli, että merkittävä osa vangitsemisista on perustunut USA:n palkkioon, ei raskauttavaan todistusaineistoon. Seurauksena leiri on täynnä jengiä, jotka eivät ymmärrä tapahtunutta. Esimerkkitapauksena raportti käsitteli uiguureja.

    Toisaalta MOTin suhteen on hyvä olla aina kriittinen.

Kommentointi on suljettu.