Kansanmurhien estämiseen ei komitea riitä

Posted on Updated on

YK on juuri perustanut komitean pohtimaan ja neuvomaan miten kansanmurhia voidaan estää. Ei päivääkään liian aikaisin! Komitean johtoon on nimetty International Crisis Group-järjestön puheenjohtaja Gareth Evans. ICG:hän on suomalaisille tuttu siitä, että Martti Ahtisaari kuuluu järjestön hallitukseen. ICG on muutenkin tehokas ja arvostettu järjestö, se seuraa maailman kriisipesäkkeiden tilannetta ja antaa poliittisille päättäjille nk. ennakkovaroituksia eli ’early warning’ siitä, missä on tilanne räjähtämässä käsiin ja missä vielä asialle voitaisiin tehdä jotain. 

Komitean kenties kiinnostavin henkilö on kanadalainen kenraali Romeo Dallaire, joka toimi Ruandassa YK:n minimaalisten rauhaturvajoukkojen komentajana kansanmurhan aikoihin vuonna 1994. Dallairestä yritettiin vuosia tehdä syntipukkia ja pelkuria, ja hän yrittikin useaan otteeseen tappaa itsensä järkyttävien muistojen piinaamana. Ruandan kansanmurhassahan tapettiin 800,000 ihmistä mitä julmimmin keinoin.

Muutama vuosi sitten Dallaire kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jossa tilit tehtiin selväksi. Hän kertoi koko maailmalle, mistä johtui että YK:n rauhanturvaoperaatio Ruandassa vedettiin minimiin, lopulta noin 250 miestä, sen resurssit vedettiin alas ja siltä kiellettiin monet toimet jotka olisivat voineet merkittävästi hidastaa siviilien tappamista. Syylliseksi tulivat eri tahot, niiden mukana Ranska, joka tuki hututaistelijoita loppuun asti, Yhdysvallat ja monet muut maat, jotka eivät antaneet resursseja, YK:n turvaneuvosto, joka itsepintaisesti kieltäytyi tekemästä riittävään rauhanturvaamiseen tarvittavia päätöksiä, sekä YK:n pääsihteerin toimisto ja rauhaturvaosaston sihteeristö -ja silloisena johtajanaan Kofi Annan -, joka kieltäytyi esimerkiksi antamasta Dallairille lupaa sotkea hututaistelijoiden rekrytoimiseen käytettyjä radioaaltoja. 

YK:n uusi kansamurhia ennakoiva ja niiden estämiseen pyrkivä komitea ei kuitenkaan voi millään muotoa olla tehokas, jollei sitä ja sen suosituksia tueta suurten YK:n jäsenmaiden taholta, sekä YK:n turvaneuvostossa. Tarvittavat poliittiset päätökset resurssien lisäksi ovat ainoa keino, jolla kansanmurhia voidaan estää. 

Ja sillä välin kun komiteaa pistetään pystyyn, Sudanin Darfurissa kansanmurha jatkuu, eikä YK ja turvaneuvosto saa aikaiseksi muuta kuin valittelevia lausuntoja. Onko historiasta taaskaan opittu mitään ? 

Romeo Dallaire: Shake Hands with the Devil, the Failure of Humanity on Rwanda (Arrow Books 2004)

Darfur: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/04/26/AR2006042602484.html

www.crisisgroup.org  

One thought on “Kansanmurhien estämiseen ei komitea riitä

    Finnpundit said:
    9.5.2006 06:08

    Ei päivääkään liian aikaisin!

    Yet years too late. What’s with Finland’s belief in the UN? By the time the UN acts, everyone’s dead.

    The only way to stop genocide is through unilateral action. That takes guts, and often there’s no glory. But it’s the only way.

Kommentointi on suljettu.