Itsenäinen Suomi 105 vuotta

Posted on Updated on

Tänään 6.12.2022 muistelemme heitä, joiden työn vuoksi meillä on itsenäinen maa ja kansakunta. Heitä, jotka taistelivat rintamalla ja työskentelivät kotirintamalla sen eteen että maamme pysyi itsenäisenä.

Olemme seuranneet ukrainalaisten raskasta taakkaa jo kuukausien ajan. Näin itsenäisyyspäivänä voimme erityisesti samaistua heidän vahvaan tahtoonsa pitää maansa vapaana valloittajasta.

Viime vuoden aikana suomalaisten turvallisuuden tunne on järkkynyt. Olemme vastanneet siihen vahvoilla päätöksillä, kuten hakea Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäsenyyttä ja lähteä vahvistamaan omia turvallisuusrakenteitamme. Vahva tahtomme on läsnä myös monissa muissa teoissamme.

Mitä Suomi tarvitsee näinä päivinä? Suomi tarvitsee omistautuneen kansan, ihmisiä, jotka eri tavoin tekevät töitä yhteisen hyvän eteen. Nämä työt voivat olla terveydenhoidossa, vanhusten hoivassa, kouluissa, virastoissa, kuorma-auton ratissa, myymälän kassan äärellä, saksimassa asiakkaan hiuksia, laskemassa palkkoja, suunnittelemassa viestintää, yliopistoissa, edustamassa Suomea maailmalla ja missä kaikessa meitä suomalaisia toimiikaan. Ilman kaikkea tätä ja suomalaisten vahvaa tahtoa ei olisi vaurautta, ei menestyvää maata.

Voimme kiistellä ja kinata politiikan asioista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä, sillä meillä on vapaa demokratia sekä vapaus sanoa ja osoittaa mielipiteemme. Mutta uskon, etteivät väittelytkään horjuta yhteistä tunnettamme olla yksi kansakunta, yksi maa ja puolustaa sitä tarvittaessa henkeen, ja vereen. Toivomme kaikki varmasti sydämestämme, ettei hengen ja verenvuodatuksen aika koskaan tule, ja teemme töitä sen eteen.

Yhteinen tahtomme on kuitenkin vahva. Lippulaulun sanoin:

Siniristilippumme

sulle käsin vannomme, sydämin:

sinun puolestas elää ja kuolla

on halumme korkehin.

Kuin taivas ja hanki Suomen

ovat värisi puhtahat.

Sinä hulmullas mielemme nostat

ja kotimme korotat.

Suomen 105:nä itsenäisyyspäivänä toivotan kaikille suomalaisille rauhaisaa ja turvallista itsenäisyyspäivää.