Respect kulttuurialan mielenilmaukselle

Posted on

Uskomaton ja vaikuttava mielenosoitus kulttuurialan työntekijöiltä tällä viikolla. Järjestelmällisesti he seisoivat eduskuntatalon edessä, pitäen turvavälit.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008020204.html

Kulttuurin harrastajan on vaikea täysin ymmärtää ahdinkoa, joka on heillä jotka saavat kulttuurista elantonsa – ja nimenomaan esittävästä kulttuurista. Kyse ei ole vaan siitä ettei ’pääse’ soittamaan, laulamaan, tanssimaan, näyttelemään toisten kanssa, se on ollut meidän harrastajien ikävyys jo puolentoista vuoden ajan. Mutta ammattilaisilla se on koko elanto, elinehto. Olla puolitoista vuotta ’pausella’: ei painettu stoppia, ei forwardia vaan epämääräinen olotila jossa kaikki pysähtyneenä, vaikka levy pyörii tyhjää koneessaan, ja se jatkuu ja jatkuu ja jatkuu ilman tietoa päättymisestä.

Kikkakolmoset monella jo käytetty, voisiko hallitus, ihan sitä pääministeriä myöten (eikä vaan suunnata syyttävä sormi keskustaministeriin tai muutoinkin epäsuosittuun peruspalveluministeriin) alkaa miettiä miten alan tilannetta voi helpottaa ja auttaa, tasa-arvoisesti muiden alojen kanssa. Olisiko jo aika?