Suomalaiset mammanpojat

Posted on Updated on

Viime viikon Hesarissa kerrottiin 22-vuotiaasta Oskusta, joka on elänyt neljä vuotta toimeentulotuella. Hän ei ole saanut pysyvämpää työtä, koska hänellä ei ole koulutusta mihinkään ammattiin. Se taas Oskun mukaan johtuu siitä, ettei hän vielä tiedä mikä hänestä tulee isona. Opiskelu ei häntä houkuta siksikään, koska opintotuki on liian pieni. Toimeentulotuella (jonka lisäksi hän saa vuokransa asumistukena) Osku tulee mielestään huonosti toimeen. Kaikki raha ei tosin kulu ruokaan, vaan yli menevä tupakkaan ja joskus baareihin. Oskun tuttavapiirissä onkin enemmän toimeentulotuella eläviä kuin työssäkäyviä. Osku ei ymmärräkään miksi toimeentulotuen hakeminen pitäisi olla jotenkin nöyryyttävää. Hänestä se ei ole sitä millään tavalla. Ja hänet Hesari oli nostanut toimeentulotuen mannekiiniksi.

Mitä tulisi ajatella Oksun kaltaisista nk. aikuisista, jolta tuntuvat puuttuvan kaikki oman elämän hallinnan taidot? Tai no, osaahan hän hakea rahaa fatasta, ja kuluttaa sen elämiseen. Suomessa silloin tällöin kirjoitetaan naureskellen italailaisisista ‘mamman pojista’, jotka asuvat kotona kolmekymppisiksi kun La Mamma pistää pötyä pöytään, pyykkää kalsarit, silittää paidat ja siivoaa rakkaan aikamiespojan huoneen. Mammanpojat aikuistuvat vasta kun La Mamman korvaajaksi löytyy La Signora, vaimo.

Suomessa La Mamman korvaa La Societa, yhteiskunta. Sen kuuluu pitää huoli aikamiespojistaan niin, että näillä on katto pään päällä, vuokra on maksettuna ja tupakkarahat ilmestyvät lompakkoon. Koska suomalainen vanhapoika ei ole liian perso gurmeelle tai silitettyä paitaa tuskin päällensä pistää, La Societan ei siitä tarvitse huolehtia, fatan pikkurahat riittävät helposti lävistyksiin ja tukka meneekin shampoon puutteessa helpommin rastoille. Katu-uskottavuuden vuoksi kirpparivaatteetkin ovat välttämättömyys, ennemminkin kuin italialaisille mammanpojille Milanon putiikeista omilla palkkarahoillaan hankitut neuleet.

Tässä kohtaa kuuluu alkaa puhua suomalaisista väliinputoajista, syrjäytyneistä pojista, joille yhteiskunta ei ole onnistunut järjestämään opiskelu- tahi työpaikkaa. Toki, on paljon heitä, jotka yrittämisestä huolimatta eivät näissä onnistu. Tai heitä, joille ei koskaan ole opetettu edes yrittämään vaan eponnistumisen leima lyöty otsaan josta se on syöpynyt aivolohkoihin. Heitä pitää auttaa monin tavoin. Joskus fatta jää ainoaksi tulonlähteeksi. Minusta kuulosti kuitenkin siltä, etteivät Osku ja ystävänsä ihan tähän kategoriaan kuulu.

Oskun tarina oli ristiriidassa Hesarin jutun pääosan kanssa, jossa kerrottiin, kuinka toimeentuloa saavien määrä lisäntynyt nopeasti kun työttömäksi jääneet pätkätyöläiset, keikkatyöläiset, pienyrittäjät ovat yrittämisestä huolimatta pudonneet tyhjän päälle. He ovat fattan uusi asiakaskunta, ja heitä on autettava kun talouden lama on päällä.

Osku ja kumppanit tarvitsisivat sen sijaan La Mamman tiukan otteen korvanipukastaan. Herätkää, te aikuiset vauvat, koulunpenkki kutsuu, halusitte te sitä tai ette!

15 thoughts on “Suomalaiset mammanpojat

  Jiri Keronen said:
  14.7.2009 22:11

  Tiedätkö, minkälainen Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on?

  Suomen sosiaaliturvajärjestelmän toiminnan vuoksi ei kannata tehdä töitä. Mikäli henkilö, joka joutuu elämään toimeentulotuella, saa esimerkiksi pätkätöitä, vähennetään noilla töillä tienattu raha suoraan toimeentulotuesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elleivät henkilön tulot ylitä tiettyä kriittistä rajaa (joka ei ole käytännössä saavutettavissa kuin kokopäivätyöllä), ei ihmisen kannata tehdä töitä, koska silloin kaikki työ, minkä hän tekee, aiheuttaa hänelle suoraan taloudellista tappiota. Eli hän, taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleva ihminen, joutuu maksamaan siitä, että hän saa tehdä töitä ilman palkkaa.

  Tuossa on yksi aika törkeä epäkohta, joka pitäisi korjata hetimmiten sen sijaan, että surkutellaan siitä, miten ihmiset eivät ole aktiivisia. Ihmisen ei ole mitään järkeä olla aktiivinen niin pitkään kuin aktiivisuudesta ei seuraa mitään positiivista, vaan ainoastaan persnettoa ja taloudellisia vaikeuksia.

  ninasuomalainen responded:
  14.7.2009 22:20

  Ja taas syytetään systeemiä! Vai onko rahantulo liian helppoa Oskun kaltaiselle, jota ei huvita edes ajatella opiskelua koska siitä ei makseta hyvin?
  Opiskelu on investointi tulevaisuteen, siihen että tulevaisuudessa osaat jotakin ja saat ammatin. Mutta jos yhteiskunta vuodesta toiseen pistää pötyä pöytään, niin, veltompi tyyppi tuskin viitsii opiskella saati mennä töihin.
  Kuvittelevatko nämä Oskut, että me nykyää palkkaa ansaitsevat olemme aina saaneet hyvää liksaa ihan tuosta vain? Sori mutta ollaan opiskeltu, eletty lähellä nollabudjettia, minimipalkalla, ja yritetty saada työkokemusta.

  ja sitäpaitsi kirjoitit Jiri aivan eri asiasta kuin mistä minä kirjoitin. Palkalla tulee voida elää, sehän on selvä. Mutta Osku ei edes vaivaudu opettelemaan ammattia, kun häntä ei mikään työ huvita. Ja silloin ollaan juuri köyhyysrajan alapuolella.

  Jiri Keronen said:
  15.7.2009 00:31

  Systeemiä on hyvä syyttää, koska systeemi kusee.

  Ongelma eivät ole Oskut, koska heitä on aina. Ongelma on se, että systeemin ansiosta ahkerankin on perin vittumaista tehdä yhtään mitään, koska siitä tulee persnettoa. Työtön ei voi opiskella esimerkiksi iltalukiossa, koska iltalukio lasketaan päätoimiseksi opiskeluksi. Iltalukioon ei kuitenkaan siitä huolimatta makseta opintotukea. Työttömän on siis fiksumpaa olla sivistämättä itseään kuin sivistää itseään, koska jos hän lähtee opiskelemaan, hän menettää työttömyystuen, mutta ei saa siihen tilalle opintotukea.

  Toiseksi opintotuki on niin naurettavan pieni, että opiskelijan kannattaa ennemmin velttoilla vuosi, että hän menettäisi opintotuen kuin opiskella ahkerasti, että hän saisi opintotukea. Jos hän ei opiskele, häneltä kielletään opintotuki, minkä jälkeen hän voi hakeutua suuremman toimeentulotuen piiriin. (Suuremman, koska opintotuen kokonaisuuteen lasketaan opintolaina, jonka joutuu maksamaan takaisin.) Vastaavasti opiskelijalle on järkevää olla maksamatta laskujaan, jotta hän saa hankittua itselleen maksuhäiriömerkinnän ja voi hakea sitten opintotuen ja opintolainan maksimimäärän sekä opintotuen minimimäärän välisen erotuksen sossusta.

  Se, että Oskuja syntyy, ei ole ihme systeemissä, joka rankaisee aktiivisuudesta.

  ninasuomalainen responded:
  15.7.2009 07:18

  Kaivapa esiin tuo hesari viime viikolta, keskiviikolta. Siitä, jutusta ja kuvasta oikein huokuu Oskun aktiivisuus josta systeemi rankaisee….

  Sanna Brauer said:
  15.7.2009 07:24

  Sanotaan, ettei suomalainen musiikki ota enää kantaa. PMMP:n Viimeinen valitusvirsi tekee tästä ainakin hyvän poikkeuksen ja puhuu suoraa juuri tästä aiheesta http://www.youtube.com/watch?v=gOgRZH8UhX4

  Se kaikki on sinusta itsestä kiinni!

  nuori mies said:
  15.7.2009 10:19

  Nina hyvä, mitä sinä saat oman egosi buustauksessa ja heikommassa asemassa olevien kivittämisestä? Älä viitsi, oma mukava virkasikin kustannetaan veronmaksajien rahoilla, siinä missä Oskun toimeentulotuki.

  Enpä viitsisi olla kateellinen toimeentulotuesta, nimittäin 400 € ei tahdo nykyään riittää ja asumistuki ei todellakaan kata koko vuokraa. Kaikki ei menesty ja nykyään yhä useampi putoaa kilpailuyhteiskunnan kelkasta pois. Koulutus ei ylikouluttamisen takia ja työpaikkojen puuttumisen vuoksi takaa yhtään mitään.
  Osku näkee sen mielettömyyden ja ottaa iisisti, eikä viitsi hermoilla. – Miksi pitäisi?

  Palautathan mieleesi miksi yrittäjä perustaa yrityksen – vaurastuakseen. Miksi yrittäjä palkkaa työntekijän – saadakseen tuottoa itselleen. Työnteko on siis rikkaitten rikastuttamista. Näinhän se on aina ollut ja miten se muka Suomessa olisi muuttunut? Muumilaaksoksiko tätä luullaan?

  Suomi on hinnoitellut itsensä siinämielessä ulos markkinoilta, että sivukulut ja verot ovat palkoissa sen verran korkeat, että työntekijältä odotetaan yhä enemmän osaamista. Kun suurinosa on pk-yrityksiä, joilla ei resursseja palkkaamiseen ole ja sitä jopa pelätään isojen riskien vuoksi, niin se johtaa siihen, ettei työpaikkoja synny. Dynaamisuutta palvotaan ja työpaikan voi menettää milloin vain; sitä 5v irtisanomisehtoa ei todellakaan yksityisillä ole olemassakaan.

  Tuottavuus on sellainen asia, mitä julkisella puolella harvemmin on ja siellä mukavassa ”eläkevirassa” norsunluutornissa on helppo unohtaa todellisuus.

  Nina tuskin valittaisi toimeentulotuella elävästä nuoresta naisesta, koska sehän on sitten ihan OK.

  Italiassa ihmiset ovat enemmän perhekeskeisiä. Heille ystävät ja sukulaiset ovat tärkeitä ja he pitävät yhtä toisinkuin meillä Suomessa on tapana.

  Jiri Keronen said:
  15.7.2009 10:19

  Ei kyse ole siitä, ettäkö Osku olisi jotenkin aktiivinen tai muuta; varmasti hän ei ole. Se, mitä tässä yritän sanoa, on se, että ei ole mikään ihme, että tämä yhteiskunta luo Oskun kaltaisia ihmisiä, kun tämä yhteiskunta ja järjestelmä on tehty rankaisemaan aktiivisuudesta. Oskussa on varmasti vikaa, mutta hän on valitettavasti ihminen, jolla on sen vuoksi oikeus olla kuinka pöljä tahansa.

  Oskuja ei voida muuttaa ulkopuolisilla päätöksillä, mutta yhteiskuntaa voidaan.

  Jorma Nordlin said:
  15.7.2009 13:11

  Aika erikoinen ilmiö, että tällaiset tapaus Oskut nousevat mediassa esiin. Riittää kun elää elämää ja katsoo ympärilleen niin näkee kaikenlaista. Suomalainen istuu valtuustossa, valtuuston pitäisi sosiaalitoimelta edellyttää jämäkämpää otetta näissä tapaus Oskuissa. Sehän on jo ollut töissä siivoamassa ja ravintolassa. Sosiaalitoimen tehtävä on passittaa nää koulunpenkille, laissa ja ko. ministeriön ohjeissa ja viraston ohjeissa löytyy kyllä kaikennäköisiä keinoja. Lopettakaa se sosiaalitoimen kurjistaminen ja antakaa riittävät resurssit. Helsingin sosiaalitoimella on mennyt huonosti jo ennen lamaa, siitä on sosiaaliasiamies kirjoitellut vuosikausia selvityksissään, jotka ovat kaikuneet kuuroille korville.

  Aika erikoinen ilmiö, kun nää marginaaliin kuuluvat vapaamatkustajat nousevat mediassa esiin ja kiinnittää kokoomuspoliitikkojen huomiota, mutta se ei näytä kiinnostavan että tukia jää käyttämättä niissäkin tapauksissa joissa lain mukaan siihen olisi oikeus. Myös lastensuojelun heikko taso ei jaksa kiinnostaa.

  Helena said:
  15.7.2009 21:10

  Istuin kahdeksan vuotta Työllistämistoimikunnassa. Suurta ihmetystä herätti useampaan kertaan erään jäsenen ilmoitus, että nykyisin on ihmisiä, jotka eivät ollenkaan näe työntekoa tarpeelliseksi. He haluavat elää ehkä vaatimattomammin mutta elämästä nautiskellen. Ja muiden kansalaisten tulee taata heille elintaso.

  Tämä ehdotus jäi minun aikanani ilman vastakaikua, ja edelleen jokainen terve aikuinen on vastuussa omista elinkustannuksistaan Helsingissä. Oskut ja ystävät ovat valitettavan lyhytnäköisiä. En voi luvata heille kovin rahakkaita vuosia, ja eläkettä ei tule ollenkaan, koska sehän perustuu vain ja ainoastaan vuosien mittaan saatuun palkkatuloon. Toki ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta saa pienen osuuden eläkkeeseenkin.
  Nina on tasan oikeassa. Hankkikaa Oskut äkkiä ammatti. Sähkömiehistä ja lvi-asentajista on mm. kova pula.

  Harri Rautiainen said:
  16.7.2009 00:26

  ”Hankkikaa Oskut äkkiä ammatti. Sähkömiehistä ja lvi-asentajista on mm. kova pula.”

  Minä en ainakaan halua Oskun asenteella varustettua putkiasentajaa kotiini korjaamaan vakavaa vikaa.

  Jorma Nordlin said:
  16.7.2009 08:31

  ”Suomessa La Mamman korvaa La Societa, yhteiskunta. Sen kuuluu pitää huoli aikamiespojistaan niin, että näillä on katto pään päällä, vuokra on maksettuna ja tupakkarahat ilmestyvät lompakkoon. Koska suomalainen vanhapoika ei ole liian perso gurmeelle tai silitettyä paitaa tuskin päällensä pistää, La Societan ei siitä tarvitse huolehtia, fatan pikkurahat riittävät helposti lävistyksiin ja tukka meneekin shampoon puutteessa helpommin rastoille. Katu-uskottavuuden vuoksi kirpparivaatteetkin ovat välttämättömyys, ennemminkin kuin italialaisille mammanpojille Milanon putiikeista omilla palkkarahoillaan hankitut neuleet.”

  Tää kirjoitustyyli on näköjään Kokoomuksessa leviämässä Hemming aloitti kokoomusporukasta ja EU-vaaleissa jo Pöntinen irrotteli samaan tyyliin. Ukkola nimitti Sarasvuota tolloksi, joten alkaa poliitikoilla olla aika epätoivoiselta näyttävä kamppailu päästäkseen julkisuuteen ja äänestäjien tietoisuuteen.

  Toinen kokoomuspoliitikko said:
  17.7.2009 10:17

  Ei kannata kuitenkaan yleistää kirjoitustyyliä jotenkin kokoomuslaiseksi, sillä kaikkien kokoomuspoliitikkojen maailma ei ole ihan noin mustavalkoinen.. jotkut meistä ovat jopa joskus turvautuneet sosiaaliturvan käyttöön tilapäisen työttömyyden aikana ja ymmärrämme että ongelmia voi elämässä tulla eteen itse kullekin, säädystä riippumatta 😉

  Sen kuitenkin allekirjoitan että jos yhteiskunta on valmis auttamaan ongelmissa, niin sen pitäisi olla tilapäistä ja kaikin tavoin työllistymistä tukevaa, ei mikään raha-automaatti.

  Juha K. said:
  18.7.2009 01:45

  Omaa asennetta ja arvoja pohtiessa on kategorinen imperatiivi mielestäni ihan hyvä periaate. Myös mammanpojille. Asiaa puhut, jälleen kerran, Nina hyvä.

  Jorma Nordlin said:
  20.7.2009 20:32

  ”…sillä kaikkien kokoomuspoliitikkojen maailma ei ole ihan noin mustavalkoinen.”

  Valitettavasti teot kyllä osoittavat ihan muuta. Kokoomus on istunut monessa hallituksessa, jonka aikana köyhien asema on vain huonontunut. Niin kauan olen politiikkaa seurannut, ettei ihan Kokoomuksen työväen presidentti tyyliset jutut jaksa vakuuttaa. Vanha koira ei näytä oppineen uusia temppuja.

  Hanna said:
  31.7.2009 20:36

  Vai että harmittaa taas jonkun Oskun ruokkiminen. Kyllä minuakin välillä ryydyttää, tosin vastakkaisista syistä.

  Oskua yhdeksän vuotta vanhempana kitkuttelen edelleen erilaisilla yhteiskunnan tuilla. Toimeentulotuen useampaa satasta tosin vain kaihoisasti muistelen, se on edelleenkin suurimpia koskaan yhteiskunnalta saamiani yksittäisiä tukia. Tällä hetkellä minun ja tyttäreni pääasiallinen tulonlähde on kuitenkin opintotuki, joka tosin on kesän ajan katkolla. Kuten Nina kehotti, kävin siis läpi karsinnan opiskelupaikkaan kuin kiltti tyttö ainakin. Noin puolet ensisijaisista hakijoista jäi silloin rannalle.

  Työväkeä minäkin olen ollut monessa pätkässä, mutta väliin on ikävästi puskenut kaikenlaista, muun muassa syöpäsairaus, toinen väsyttävä pitkäaikaissairaus ja kaksi lamaa. Esimerkiksi ajokorttiin piti säästää useampi vuosi. Muutenkin tapanani on ollut säästää kaikki työansioni. Sillä on sitten se sivuvaikutus, että säästötililläni on yhä rahaa enkä siis saa tai ole hakenut toimeentulotukea. Opiskelijana en saanut myöskään ilmoittautua työnhakijaksi.

  Minun ja tyttäreni tulot ovat hyvinä kuukausina siis n. 600 €, josta iltapäivähoitoon kuluu n. 100 € /kk. Jos en olisi hakeutunut opiskelijaksi, tulisimme taloudellisesti toimeen paremmin.

  Valmistumisen jälkeen minustakin toivottavasti tulee hyväosainen kokoaikatyöllinen, joskaan samaa palkkaa en tule saamaan kuin Osku jos hän päätyy opiskelemaan valitsemaani alaa.

  Tällä hetkellä en tulisi toimeen ilman vanhempieni apua. Äitiäni muuten ihan todella kutsutaan Mammaksi, kuten myös hänen isoäitiään ennen häntä. Asumme nyt vanhempieni omistamassa asunnossa, ja maksan heille siitä pientä korvausta – en siis ole oikeutettu tai nosta asumistukea, mikä muuten tekisi maksamastani korvauksesta vanhemmilleni verotettavaa tuloa.

  Aina välillä saa lukea näitä pärjääjien kommentteja siitä kuinka muidenkin ihmisten pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja kantaa vastuunsa hyödyllisinä yhteiskuntakontribuuttoreina. Olisihan se tietysti hienoa sekin jos Suomeen saataisiin paljon uusia työpaikkoja. Omaa unelmatyötä olenkin toivonut ja vaihtelevalla menestyksellä ja innolla etsinyt jo noin 15 vuotta.

  Tässä tapauksessa samaistun siis Ninaa enemmän Oskuun. Toivoisin, Nina, että muistaisit että kortistossa on koulutettujakin ihmisiä, koko ajan enemmän sitä mukaa kun koulutustaso nousee. Myös menestymisen mittareita tarkistetaan ylöspäin. Ei siis lähdetä leimaamaan luusereiksi tai hyväksikäyttäjiksi sentään 22-vuotiaita, toivottavasti ei vielä kaltaisiani 31-vuotiaitakaan.

  En muuten missään vaiheessa ole kokenut Suomea holhousyhteiskunnaksi, vaikkakin saamani terveydenhoito ja ilmainen koulutus ovat asioita, joita arvostan kovasti. Tukien saaminen on välillä niin vaikeaa, että ymmärrän miksi laman aikana varttunut Osku pitää kiinni toimeentulostaan eikä uskalla elää (opinto-)velaksi.

Kommentointi on suljettu.