Maailmaa on ulkomaillakin

Posted on

Hyväntahtoinen hölmö vain osa juntan juonta? Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on istunut vuosikausia kotiarestissa, ja kun vapautuminen häämötti tällä viikolla, omituinen insidentti sai Burman juntan pistämään käyntiin uuden oikeudenkäynnin. Aung San Suu Kyi on juntan mielestä rikkonut kotiarestimääryksiä, kun amerikkalainen mies ui hänen kotitaloonsa juntan sotilasvartioiden ohi.

Ei tunnu olevan selvää, oliko tuo amerikkalainen typerys, joka kuvitteli tempauksellaan jotenkin auttavan Aung San Suu Kyita. Vai juntan järjestämä episodi, jolla voidaan uudelleen, jonkun lain pykälän varjolla pitää opposiotiojohtaja telkien takana.

Koko asia on sinänsä järkyttävä. Koko maailma tietää, että vanhenevaa naisihmistä pidetään vangittuna mielipiteidensä vuoksi, vuosikausia. Naps vaan, hänelle langetetaan viisi vuotta lisää vankeutta – siksi että hyväntahtoinen typerys pääsi hänen taloonsa. Mitään suurempia toimenpiteitä, paitsi sanktioita joiden vaikutus on vähäinen, ei oteta käyttöön, jotta järjetön diktatuuri saadaan kaatumaan. Voisiko EU tehdä asiassa enemmän, saada aikaan tehostetumpia pakotteita? Onko USA:lla joku rooli vai katsovatko hein vain sivusta?

Suomen vaalikamppailun tuoksinassa välillä unohtuu, että maailmassa on suurempiakin ongelmia ja kysymyksiä kuin Isä Mitron Alfa Romeo. Niistä kertoo mm. http://www.huffingtonpost.com/world/